Το Σουφλί, όπως γνωρίζετε, φημίζεται για το μετάξι του, τα αλλαντικά του, αλλά και το γεγονός ότι το όνομά του αποτελεί απειλή για… δυσμενείς μεταθέσεις. Πέρα από αυτό το στερεότυπο, εμείς ως κάτοικοι και ως γυναίκες της περιοχής έχουμε υπόσταση, θέληση και πυγμή, ώστε να σπάσουμε ένα άλλο στερεότυπο και να πρωταγωνιστήσουμε σε ένα καθαρά ανδρικό χώρο, το ποδόσφαιρο.

Αναφερόμαστε στη γυναικεία ομάδα ποδοσφαίρου του Σουφλίου που συστάθηκε το 2018 από μία ομάδα κοριτσιών που επιθυμούσαν να… παίξουν μπάλα. Το καλοκαίρι του ίδιου έτους 5-6 κορίτσια ξεκίνησαν τις προπονήσεις στην ακαδημία του Σουφλίου χωρίς να έχουν δική τους ομάδα αλλά έκαναν προπονήσεις με το τμήμα των αγοριών. Αυτή η μικρή κίνηση δημιούργησε μεγάλη εντύπωση στην κωμόπολη του Σουφλίου με αποτέλεσμα πολλά θετικά σχόλια να φτάνουν στα αφτιά των άλλων κοριτσιών και τελικά τον Οκτώβριο του 2018 δημιουργήθηκε επίσημα η πρώτη γυναικεία τοπική ομάδα.

Με την πάροδο του χρόνου ο αριθμός συμμετοχής αυξανόταν, ώσπου τελικά ο προπονητής μας Γ. Πετκίδης αποφάσισε ότι η ομάδα επιβάλλεται να πάρει μέρος σε ένα τουρνουά στη Θεσσαλονίκη όπου και κατέκτησε την τρίτη θέση. Την αμέσως επόμενη χρονιά η ομάδα διακρίθηκε με μεγάλη επιτυχία, αφού κατέλαβε την πρώτη θέση. Με εμπειρία κάποιων χρόνων καταφέραμε το 2020 να συμμετάσχουμε στο πρωτάθλημα της Γ΄ Εθνικής Γυναικών. Οι συγκυρίες, όμως, της πανδημίας αποτέλεσαν τροχοπέδη στα σχέδιά μας, οπότε το μεγάλο αυτό βήμα έγινε το 2021, όπου κατακτήσαμε τη δεύτερη θέση του γυναικείου πρωταθλήματος «αγγίζοντας» την άνοδο στη Β΄ Εθνική.

Το γυναικείο ποδόσφαιρο στη χώρα μας, και ειδικά στην επαρχία, είναι υπό ανάπτυξη. Ο σκόπελος που έχουν να αντιμετωπίσουν οι ομάδες είναι τα κακοπροαίρετα συντηρητικά και σεξιστικά σχόλια που από τη μια στενοχωρούν τα κορίτσια και από την άλλη αποτρέπουν τους γονείς από το να ενθαρρύνουν τα παιδιά τους προς αυτή την κατεύθυνση.

Ωστόσο, τα κορίτσια συμμετέχουν στην ομάδα με πάθος και όρεξη, γιατί τα ευεργετικά αποτελέσματα από την ενασχόληση με το συγκεκριμένο άθλημα είναι πολλά και ποικίλα.

Η ομάδα συνεχίζει να συμμετέχει στα πρωτάθλημα μέχρι και σήμερα με αξιόλογη προσπάθεια. Ολες οι παίκτριες ελπίζουμε το γυναικείο ποδόσφαιρο στην Ελλάδα και ιδιαίτερα στις μικρές κοινωνίες να γίνει αποδεκτό, να εξελιχθεί όσο το δυνατόν περισσότερο ώστε να είναι ισάξιο με το ανδρικό. Χαρές, λύπες, θυμός για τις ήττες, απογοητεύσεις για τραυματισμούς, απαισιοδοξία για κάποιους χαμηλούς βαθμούς σε διαγωνίσματα είναι κάποια από αυτά που βιώνουμε με την εμπλοκή μας στην ποδοσφαιρική ομάδα. Αντέχουμε τις προπονήσεις σε χαμηλές θερμοκρασίες, υπομένουμε τις δυσκολίες που υπάρχουν, γιατί αυτό που κάνουμε το αγαπάμε πολύ. Η ομάδα αυτή, όμως, αποτελεί για εμάς κάτι πολύ σημαντικό, καθώς φτιάχτηκε με αγάπη, με πάθος και πλέον είμαστε κάτι παραπάνω από έναν αθλητικό σύλλογο: Είμαστε μία παρέα, μία οικογένεια!

Η αγάπη για το βόλεϊ

Η πετοσφαίριση είναι ένα άθλημα που δεν συγκαταλέγεται στα πολύ διαδεδομένα, καθώς δεν ξεσηκώνει τα πλήθη όπως το ποδόσφαιρο ή το μπάσκετ. Στο Σουφλί, όμως, η κατάσταση είναι τελείως διαφορετική, αφού αυτό το άθλημα έχει ρίζες βαθιές και από τον χώρο του προήλθαν μεγάλοι παίκτες που διέπρεψαν στο άθλημα.

Ο αθλητικός σύλλογος ΑΣΑ Εβρος Σουφλίου, όπως ονομάζεται, που δραστηριοποιείται στον χώρο του βόλεϊ συστάθηκε το 1972 από μία ομάδα νεαρών που αγαπούσαν ιδιαίτερα αυτό το άθλημα. Σιγά-σιγά αυξήθηκε ο αριθμός αυτών που ασχολήθηκαν και με τον καιρό καλλιεργήθηκε ιδιαίτερα η ιδέα της συμμετοχής στην ομάδα, όπως υποστήριξε και μας πληροφόρησε ο νυν πρόεδρος της ομάδας κ. Χαράλαμπος Βλασακούδης.

Οπως αναφέρει ο ίδιος, εκτός από την οικονομική στενότητα, η μεγαλύτερη δυσκολία που αντιμετωπίζει ο σύλλογος είναι το γεγονός ότι οι αθλητές κάποια στιγμή αναγκάζονται να φύγουν από το Σουφλί είτε για λόγους φοίτησης είτε αναζήτησης εργασίας, οπότε η ομάδα αποδυναμώνεται. Σήμερα υπάρχουν 4 ομάδες, δύο αγοριών και δύο κοριτσιών, ενώ στόχος είναι να αυξηθεί ο αριθμός των συμμετεχόντων.

Μια τεράστια διάκριση για την πόλη συναντάμε το 2018, όταν η ομάδα βόλεϊ του Γενικού Λυκείου Σουφλίου κερδίζει το Πανελλήνιο Μαθητικό Πρωτάθλημα, ενώ την επόμενη χρονιά οι ίδιοι παίκτες κερδίζουν το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Παίδων.