Oταν ξαφνικά δεν είναι μια είδηση στο κεντρικό δελτίο ενός τηλεοπτικού σταθμού αλλά συμβαίνει έξω από την πόρτα σου, σε βρίσκει απροετοίμαστο και σε αναγκάζει να δεις τα πράγματα αλλιώς.

Η Σάμος, μια περιοχή με μικρή σεισμική δραστηριότητα στην πρόσφατη ιστορία της, στις 30 Οκτωβρίου του 2020 βρέθηκε ξαφνικά στο επίκεντρο ενός ισχυρού σεισμού, μεγέθους 6,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ. Ο ισχυρός αυτός σεισμός, πρωτόγνωρος για τους κατοίκους του νησιού, προκάλεσε πανικό, όπως και οι αρκετοί μετασεισμοί που ακολούθησαν τον κύριο σεισμό. Από εκείνη την ημέρα και μετά η εμφάνιση των σεισμών έγινε συχνό φαινόμενο στο νησί, αναγκάζοντας τους κατοίκους να αναθεωρήσουν πράγματα και καταστάσεις και να προσαρμοστούν στο σεισμογενές πλέον περιβάλλον.

Δεν μπορώ ακόμα να ξεχάσω τον φόβο που ένιωσα εκείνη τη μέρα. Ενιωθα απερίγραπτη ανησυχία για τη δική μου ακεραιότητα και για την ασφάλεια των δικών μου ανθρώπων που βρίσκονταν σε άλλη περιοχή. Με σοκάραν οι εικόνες καταστροφής που αντίκριζα καθώς απομακρυνόμουν από το χωριό μου μετά την ανακοίνωση του δήμου περί άμεσης εκκένωσης εξαιτίας πιθανής έλευσης ενός τσουνάμι από τη θάλασσα. Και η ανησυχία μου γινόταν εντονότερη καθώς τα ΜΜΕ αποκάλυπταν συνεχώς καταστροφές σε διάφορα μέρη του νησιού. Είχε δημιουργηθεί μια ζοφερή ατμόσφαιρα σε κάθε γωνιά του, παντού φωνές και δάκρυα.

Επικρατούσε τρόμος και απόγνωση! Ο σεισμός στη Σάμο αλλά και στην Ικαρία προκάλεσε σημαντικές καταστροφές στην περιοχή. Αρκετά κτίρια κατέρρευσαν και αρκετά ακόμα υπέστησαν σοβαρές ζημιές. Πολλοί άνθρωποι εγκαταλείποντας τα σπίτια τους βρήκαν στέγη σε ξενοδοχεία και σκηνές που είχαν εξασφαλίσει οι αρμόδιοι φορείς. Ρουχισμός και τρόφιμα διατέθηκαν σε όσους είχαν ανάγκη από διάφορες οργανώσεις και συνανθρώπους μας.

Η μαθητική κοινότητα του νησιού δέχθηκε κι αυτή μεγάλο πλήγμα, σχολικά κτίρια υπέστησαν εκτεταμένες ζημιές και κρίθηκαν ακατάλληλα. Ετσι κάποια σχολεία αναγκάστηκαν να εγκατασταθούν σε containers, στα οποία στεγάζονται έως και σήμερα, περιμένοντας την αποκατάσταση των ζημιών.

Η τραγική απώλεια

Μαθητές τραυματίστηκαν σοβαρά αλλά το χειρότερο που συνέβη ήταν η απώλεια των δύο εφήβων, της Κλαίρης και του Αρη, που χάθηκαν άδικα από τον σεισμό.

Φοιτούσαν στο σχολείο μας. Με φόβο για επερχόμενο σεισμό, με λύπη για την απώλεια συνανθρώπων μας και με άγχος για το μέλλον του τόπου μας προσπαθήσαμε να δείξουμε δύναμη και αλληλεγγύη. Αντιμετωπίσαμε όλοι μαζί τις δυσκολίες και προσπαθήσαμε για την ανασυγκρότηση του τόπου μας.

Οδός στο Βαθύ αφιερωμένη στην Κλαίρη και στον Αρη, τα δύο παιδιά που χάθηκαν τόσο άδικα στον σεισμό του 2020.

Οι συνέπειες του σεισμού επηρέασαν σημαντικά την ψυχή των κατοίκων και ειδικά των εφήβων της Σάμου. Η έλλειψη προετοιμασίας και ενημέρωσης σχετικά με τους σεισμούς και ο φόβος ότι μπορεί να επαναληφθεί η 30ή Οκτωβρίου του 2020 είχε ως αποτέλεσμα την εμφάνιση συναισθημάτων άγχους και ανασφάλειας που εκδηλωνόταν σε κάθε μικρή ή μεγάλη κίνηση του εδάφους. Για την εξάλειψη αυτών των συναισθημάτων και την αποφυγή τραγικών καταστάσεων, εντατικοποιήθηκαν τα αντισεισμικά μέτρα και η πληροφόρηση των πολιτών σχετικά με την αντιμετώπιση των σεισμών. Στα σχολεία διεξάγονται συνεχώς ασκήσεις σεισμού, εφαρμόζεται κατά γράμμα ο αντισεισμικός κανονισμός, οι σχολικές μονάδες είναι εξοπλισμένες με τον απαραίτητο εξοπλισμό και οι εκπαιδευτικοί ενημερώνονται συνεχώς για το πώς πρέπει να ενεργούν σε περιπτώσεις σεισμού.

Μετά τους σεισμούς του 2020 υπάρχει και στο σχολείο μας ο απαραίτητος εξοπλισμός σε περίπτωση που «ξαναχτυπήσει» ο Εγκέλαδος

Ο σεισμός άλλαξε ολόκληρη την κοινωνία της Σάμου, μας έδειξε πόσο ευάλωτοι είμαστε και πόσο σημαντικό είναι να λαμβάνουμε τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία των ανθρώπων και των κοινοτήτων μας.