Κάθε χρόνο χιλιάδες τουρίστες κατακλύζουν για διάφορους λόγους το νησί μας, αλλά κυρίως για να κάνουν διακοπές την καλοκαιρινή περίοδο. Η Σάμος είναι ένας τουριστικός προορισμός που προσελκύει χιλιάδες επισκέπτες κάθε χρόνο και ιδιαίτερα οικογένειες που απολαμβάνουν την ηρεμία και την ασφάλεια που αποπνέει. Ποια είναι τα υπέρ και ποια τα κατά του;

Υποδομές. Η ελληνική οικονομία είναι αλήθεια ότι έχει επενδύσει σε πολύ μεγάλο βαθμό στον τουρισμό, έχοντας δημιουργήσει υποδομές που είναι αναγκαίες για τη σωστή και εύρυθμη λειτουργία των αναγκών ενός ακριτικού νησιού, προσφέροντας στον επισκέπτη το αίσθημα της ασφάλειας. Ενα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ο Κρατικός Αερολιμένας Σάμου, Αρίσταρχος ο Σάμιος, ο οποίος ανακαινίστηκε πρόσφατα. Ενα πλεονέκτημα της Σάμου είναι οι υποδομές των ξενοδοχείων αλλά και η ποικιλία των τουριστικών καταστημάτων, που βοηθούν στην ποιοτικότερη διαφήμιση του νησιού σε παγκόσμιο επίπεδο.

Το νησί μας είναι επιλέξιμο για την εύκολη μετακίνηση από διάφορους προορισμούς του κόσμου, την καλοκαιρινή σεζόν, οι πτήσεις καθημερινά από το εξωτερικό και το εσωτερικό είναι δεκάδες.

Το μέλλον της νέας γενιάς. Οι νέοι της Σάμου δυστυχώς δεν έχουν τη δυνατότητα να υλοποιήσουν τις πρωτοπόρες ιδέες τους για την ανάπτυξη του νησιού. Αυτό συμβαίνει γιατί στη Σάμο δεν υπάρχει ούτε κινητοποίηση ούτε και στήριξη για τη δημιουργία καινοτόμων επιχειρήσεων, οπότε οι νέοι καταφεύγουν επαγγελματικά σε πιο γόνιμους τουριστικούς προορισμούς.

Προβλήματα και λύσεις. Ενα σημαντικό βήμα που θα βοηθήσει τη Σάμο ακόμη περισσότερο στον τουρισμό της είναι ένα οργανωμένο σχέδιο ανάπτυξης, ώστε ο συγκεκριμένος τομέας να εκσυγχρονιστεί και να καλύπτει όλες τις ανάγκες ενός επισκέπτη. Η Σάμος λόγω της ιδιαίτερης γεωγραφικής της θέσης και της πορείας της μέχρι τώρα στον τομέα του τουρισμού δεν έχει κατακτήσει τη δημοσιότητα που της αξίζει, γι’ αυτό θα πρέπει να γίνει συστηματικότερη η διαφήμιση του νησιού με καμπάνιες αναφερόμενες στην ιστορία της Σάμου και στην ανάδειξη των τουριστικών περιοχών.

Στόχος των παραπάνω είναι η οικονομική ανάπτυξη του νησιού να μην εξαρτάται μόνο από τους επισκέπτες της θερινής περιόδου, πρέπει να υπάρξει ένα σχέδιο με τη δημιουργία χειμερινών δραστηριοτήτων, που θα κινήσουν το ενδιαφέρον των επισκεπτών.