Το νησί της Σάμου είναι ένα ακριτικό νησί του Αιγαίου και όπως θα περίμενε κανείς, τα ερεθίσματα που έχει τη δυνατότητα να προσφέρει στους κατοίκους του και ιδιαίτερα στους νέους είναι περιορισμένα. Ωστόσο, οι νέοι του νησιού παρά τις δυσκολίες εμφανίζονται ιδιαιτέρως δραστήριοι σε ό,τι αφορά τον αθλητισμό.

Οι νέοι της Σάμου δραστηριοποιούνται σε διάφορα είδη αθλητισμού, όπως το ποδόσφαιρο, το ποδόσφαιρο σάλας ή αλλιώς futsal, η πετοσφαίριση, το μπάσκετ, ο στίβος, το τένις, το tae kwon do, οι πολεμικές τέχνες και η αυτοάμυνα, ενώ υπάρχουν ακόμη σχολές παραδοσιακού και μοντέρνου χορού καθώς και ρυθμικής γυμναστικής. Η ορειβασία και η πεζοπορία που ευνοούνται από τα ιδιαίτερα τοπία του νησιού μας, αποτελούν ιδανικές επιλογές άθλησης. Οσον αφορά τον τομέα του ναυταθλητισμού στο νησί, παρέχεται η δυνατότητα ιστιοπλοΐας, καταδύσεων, ταχυπλοΐας, αγωνιστικής αλιείας αλλά και surfing. Δεν θα μπορούσε να παραλειφθεί και η ευκαιρία που δίνεται στους νέους του νησιού να ασχοληθούν με αθλήματα όπως το σκάκι και η σκοποβολή.

Είναι έτσι σαφές ότι η ενασχόληση των νέων με τον αθλητισμό είναι πολύ σημαντική υπόθεση στο νησί. Οι αθλητές μας, όμως, αντιμετωπίζουν προβλήματα λόγω των μη επαρκών δημόσιων και δημοτικών υποδομών.

Τα προβλήματα αυτά προϋπήρχαν, εντάθηκαν και από τον σεισμό του 2020 και αυτή τη στιγμή το μοναδικό κλειστό γυμναστήριο στο Βαθύ της Σάμου τελεί υπό ανακατασκευή με αποτέλεσμα να μην υπάρχει κατάλληλος κλειστός χώρος για τις απαραίτητες προπονήσεις. Οι χώροι που διατίθενται για τους αθλητές είναι το ανοιχτό δημοτικό γήπεδο στην πόλη της Σάμου και το κλειστό γυμναστήριο των Λυκείων της πόλης (Γενικού Λυκείου και Επαγγελματικού Λυκείου), τα οποία δεν επαρκούν για όλους όσοι θέλουν να αθληθούν, ενώ ένα επιπλέον μειονέκτημά τους αποτελεί το γεγονός ότι δεν είναι και κατάλληλα εξοπλισμένα.

Επιπροσθέτως, το κολυμβητήριο στην περιοχή του Πυθαγορείου, το οποίο επίσης δεν λειτουργεί, στερεί από τους νέους την ευκαιρία να προπονηθούν σε όλα τα αθλήματα που σχετίζονται με πισίνες, κολύμπι, υδατοσφαίριση κ.λπ. Οι δυσκολίες αρκετές αλλά η θέληση για την ενασχόληση με τον αθλητισμό μεγάλη. Παρά τις όποιες αντιξοότητες η Σάμος καταφέρνει να έχει διακρίσεις στον τομέα του αθλητισμού, με χαρακτηριστικό παράδειγμα την ανδρική ομάδα βόλεϊ Κέρκη Μαραθοκάμπου, ομάδα της Pre league κατηγορίας, η οποία προσφέρει εντυπωσιακό θέαμα και υψηλού επιπέδου βόλεϊ σε κάθε της αγώνα.

Τα οφέλη του αθλητισμού είναι αδιαμφισβήτητα και η επιθυμία των νέων της πόλης μεγάλη. Θα θέλαμε οι αρχές του τόπου να εντατικοποιήσουν τις προσπάθειές τους για να μπορέσουν να δώσουν την ευκαιρία η επιθυμία να γίνει πράξη παρέχοντας τον κτιριακό και υλικοτεχνικό εξοπλισμό που χρειάζεται για αυτό.

Αθλητισμός και συμπερίληψη

Συμμετοχή των μελών της ομάδας Special Olympics Hellas Σάμου στον ετήσιο ημιμαραθώνιο «Πυθαγόρας ο Σάμιος»

Και όταν μιλάμε για τους νέους της πόλης εννοούμε όλους τους νέους χωρίς διακρίσεις. Μια ακόμα πτυχή του αθλητισμού στη Σάμο είναι αυτή των Special Olympics. Σήμερα, νέοι με προβλήματα ειδικής αγωγής προπονούνται εντατικά και συμμετέχουν σε αγώνες στίβου και επιτραπέζιας αντισφαίρισης.

Οι επιτυχίες τους δε είναι πολλές και αναμφισβήτητες. Η ομάδα της Σάμου αποτελείται από περίπου 15 μέλη διαφόρων ηλικιακών ομάδων. Μάλιστα, τον Οκτώβρη του 2022 οι αθλητές του νησιού μας συμμετείχαν στο πανελλήνιο πρωτάθλημα των Special Olympics, το οποίο διεξήχθη στο Λουτράκι Κορινθίας.

Σύμφωνα με τον κ. Γιάννη Χατζηνικολάου, έναν από τους προπονητές της ομάδας των Special Olympics, εκτός από τα αναμενόμενα οφέλη που προσφέρει η άθληση, δίνει τη δυνατότητα στους αθλητές της να ενταχθούν ομαλά σε μια κοινωνία που συχνά έχει την τάση να απορρίπτει το διαφορετικό. Ετσι, εθελοντές προπονητές προπονούν τα μέλη της ομάδας με ανιδιοτέλεια, δίνοντας δύναμη σε άτομα με αναπηρίες να αναπτυχθούν τόσο ατομικά όσο και κοινωνικά.

Τα Special Olympics αποτελούν έναν τρόπο ώστε να κοινωνικοποιηθούν όλα τα μέλη μιας κοινωνίας, γι’ αυτό και είναι ζωτικής σημασίας η συνέχιση της ύπαρξης της ομάδας των Special Olympics, ενώ οι γονείς οφείλουν να ωθούν τα παιδιά τους και να τα εντάσσουν σε τέτοιου είδους δραστηριότητες.