Η Χαλκιδική φημίζεται για την πλούσια χλωρίδα και πανίδα της, γι’ αυτό και θεωρείται επίγειος παράδεισος. Στη χώρα μας, υπάρχει μεγάλη ποικιλομορφία ειδών θηλαστικών και πτηνών. Ομως, ο σύγχρονος τρόπος ζωής του ανθρώπου πολλές φορές οδηγεί σε αφανισμό πολλών ζώων, με καταστροφικές συνέπειες στο περιβάλλον, ενώ η μείωση του ποσοστού της δασοκάλυψης κάνει τα πράγματα ακόμη πιο δύσκολα.

Στη Χαλκιδική, υπάρχουν τρία καταφύγια άγριας ζωής. Σ’ αυτές τις περιοχές απαγορεύεται αυστηρά το κυνήγι και η σύλληψη απειλούμενων ειδών, ενώ παράλληλα δημιουργούνται όλες εκείνες οι προϋποθέσεις για να καλύπτονται βασικές ανάγκες των ζώων που ζουν στην περιοχή και δεν είναι άλλες όπως η ησυχία, η τροφή και το νερό. Αυτές οι περιοχές είναι το Κρυονέρι- Καλογερικό, η Μπροστόμνιτσα, και οι Σκουριές – Καστέλι – Κάκκαβος, που η καθεμία έχει έκταση άνω των 20.000 στρεμμάτων.

Οπως μας εξηγούν οι διαχειριστές των καταφυγίων άγριας ζωής, στον νομό Χαλκιδικής διαβιούν (μεταξύ άλλων) 40 είδη θηλαστικών και 160 είδη πουλιών. Οσον αφορά τα θηλαστικά, αξίζει να επισημάνουμε ότι στην περιοχή ζουν ζαρκάδια, αγριογούρουνα, αλεπούδες, λαγοί, κουνάβια, νυφίτσες, σκίουροι, τσακάλια, λύκοι, βίδρες και άλλα πολλά είδη. Τα περισσότερα από τα θηλαστικά αυτά ζητούν την απόλυτη προστασία του ανθρώπου, περιμένοντας να βρουν στα καταφύγια στέγη, τροφή και καθαρό νερό. Ως προς τα πτηνά, τα κυριότερα είδη που συναντώνται στην περιοχή είναι ο χρυσαετός, ο μαυροπελαργός, ο μπούφος, ο φιδαετός, ο πετρίτης, ο σταυραετός, ο ασπροπάρης και η σταχτοτσικλιτάρα.

Στη Χαλκιδική επίσης, έχουν την κατοικία τους 12 από τα 22 είδη αμφιβίων, ποσοστό που μπορεί να θεωρηθεί αρκετά μεγάλο, και δείχνει και το μέγεθος της βιοποικιλότητας στην περιοχή. Τα αμφίβια μπορούν να διακριθούν σε εκείνα που έχουν ουρά, όπως οι σαλαμάνδρες και τρίτωνες, και σ’ αυτά που δεν έχουν ουρά, όπως οι βάτραχοι και οι φρύνοι. Παράλληλα, υπάρχουν 28 είδη ερπετών (χελώνες, ερπετά και σαύρες).

Τέλος, υπάρχουν και τα χερσαία ασπόνδυλα, όπως τα έντομα, τα σκαθάρια, οι αράχνες, τα σαλιγκάρια, τα τριζόνια, τα αλογάκια της Παναγίας και οι πεταλούδες. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ασυνήθιστου είδους, που συναντά κάποιος, είναι το είδος της πεταλούδας «πίριθους», με εντυπωσιακό γαλάζιο χρωματισμό.

Δυστυχώς, ο άνθρωπος έχει την τάση να θεωρεί τον εαυτό του ανώτερο ον και καθημερινά διαπράττει εγκλήματα απέναντι στη φύση και στα ζώα που ζουν στα οικοσυστήματα. Ας είναι η Χαλκιδική μας ένα παράδειγμα που ο άνθρωπος θα θυμηθεί την καλή του πλευρά διευκολύνοντας τη συμβίωση με τα υπόλοιπα πλάσματα του πλανήτη.