Λύκειο, μια περίοδος έντονων προβληματισμών και κρίσιμων αποφάσεων για τους μαθητές: ποιες σπουδές να επιλέξουν, πώς να κυνηγήσουν τα όνειρά τους, πώς να ισορροπήσουν την κοινωνική τους ζωή και τα ενδιαφέροντά τους με τις ιδιαίτερα απαιτητικές σχολικές υποχρεώσεις… Και όλα αυτά σε μία, γεμάτη ανησυχίες, πορεία ανακάλυψης και προσδιορισμού της προσωπικής τους ταυτότητας υπό το πρίσμα της εφηβείας και βαδίζοντας προς την ενηλικίωση.

Ζώντας καθημερινά με τους μαθητές μας στο σχολείο και γνωρίζοντας καλά το παραπάνω πλαίσιο, κύριο μέλημά μας ως εκπαιδευτικών είναι να δημιουργήσουμε ένα κλίμα εμπιστοσύνης, αμοιβαίου σεβασμού και δημοκρατίας, στο οποίο οι μαθητές θα μπορούν να συζητούν για τα θέματα που τους απασχολούν, να εκφράζουν γόνιμα τις σκέψεις τους και να καλλιεργούν και άλλες δεξιότητες που τους διακρίνουν, πέρα από την επίδοσή τους στα μαθήματα. Το πνεύμα που επικρατεί στο σχολείο μας έχει διπλό προσανατολισμό.

Κατ’ αρχάς να εφοδιάσει τους μαθητές με τις απαραίτητες γνώσεις και μαθησιακές δεξιότητες, που θα τους επιτρέψουν να επιτύχουν τους στόχους τους σε ακαδημαϊκό επίπεδο. Παράλληλα όμως επιθυμούμε να διαμορφώσουν μια ολοκληρωμένη προσωπικότητα αποκτώντας μόρφωση και καλλιέργεια, εφόδια που θα τους ανοίξουν νέους ορίζοντες και θα τους συνοδεύουν για όλη τους τη ζωή. Αυτό προσπαθούμε να το επιτύχουμε μέσω ποικίλων δράσεων που προσφέρουν στους μαθητές νέα ερεθίσματα και σε συνεργασία με άλλα σχολεία της Ελλάδας και του εξωτερικού, όπως επίσης και με δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς.

Ευρωπαϊκά προγράμματα, συμμετοχή σε αθλητικές εκδηλώσεις, σε διαγωνισμούς, σε εκπαιδευτικά προγράμματα, δράσεις αλληλεγγύης και προσφοράς, προγράμματα πολιτιστικού περιεχομένου, διδακτικές επισκέψεις, συζήτηση με επαγγελματίες, είναι κάποια παραδείγματα των δράσεων αυτών, για ορισμένες από τις οποίες μπορείτε να διαβάσετε λεπτομέρειες στις σελίδες που ακολουθούν. Επιθυμία και στόχος μας είναι να εμπνεύσουμε τους μαθητές μας και να τους δημιουργήσουμε ξεχωριστές και όμορφες αναμνήσεις από το σχολείο. Γιατί ας μην ξεχνάμε πως ρόλος του εκπαιδευτικού είναι να εμπνέει τους μαθητές του και να τους ανοίγει ένα παράθυρο στον κόσμο!

Ευχαριστούμε θερμά «Το Βήμα» για την ευκαιρία που έδωσε στους μαθητές και στις μαθήτριές μας να μιλήσουν για τον τόπο τους και να εκφράσουν τις απόψεις τους μέσα από τις σελίδες του.

Σας ευχόμαστε μια ευχάριστη περιήγηση στο «Βήμα του Πολυγύρου»!

Η κυρία Κατερίνα Τουσίμη είναι διευθύντρια του Γενικού Λυκείου Πολυγύρου.