Ο Δημήτρης Παπαγεωργίου είναι ο νέος πρύτανης του Πανεπιστημίου Αιγαίου και καθηγητής του Τμήματος Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας της Σχολής Κοινωνικών Επιστημών του. Στη σύντομη συνέντευξη που ακολουθεί μάς μιλά για το Πανεπιστήμιο Αιγαίου και τα συγκριτικά του πλεονεκτήματα, τονίζει ότι οι απόφοιτοί του σε ποσοστό 73% βρίσκουν δουλειά έναν μόλις χρόνο μετά την αποφοίτησή τους και δηλώνει αισιόδοξος για το μέλλον του Ιδρύματος.

Μία ιδιαιτερότητα του Πανεπιστημίου Αιγαίου είναι η γεωγραφική διασπορά των τμημάτων του. Αυτό είναι καλό ή κακό;

«Ιστορικά έχουν διαπιστωθεί μειονεκτήματα και πλεονεκτήματα. Στα μειονεκτήματα συμπεριλαμβάνονται η ανάγκη πρόσθετου διοικητικού προσωπικού για την υποστήριξη κάθε μονάδας, καθώς και η ανάγκη δημιουργίας και υποστήριξης πρόσθετων κτιριακών υποδομών. Στα πλεονεκτήματα συγκαταλέγονται η ανάπτυξη μιας κουλτούρας αξιοποίησης των νέων Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνίας (ΤΠΕ) από πολύ νωρίς, εξαιτίας της απόστασης των διαφόρων μονάδων, αλλά και η διασύνδεση των τοπικών κοινωνιών των νησιών όπου εδράζεται το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, με το πανεπιστήμιο και μεταξύ τους, με τη διαμεσολάβηση των ερευνητικών προγραμμάτων και των ερευνητικών υποδομών που αναπτύσσει το Πανεπιστήμιο».

Γιατί να επιλέξει κάποιος μαθητής της Γ΄ Λυκείου το Πανεπιστήμιο Αιγαίου;

«Γιατί να μην το επιλέξει; Γιατί να μην επιλέξει ένα πανεπιστήμιο που οι απόφοιτοί του έχουν επαγγελματική αποκατάσταση 73% εντός ενός χρόνου από την απόκτηση του πτυχίου τους, ένα πανεπιστήμιο όπου οι διδάσκοντες και οι διδάσκουσες είναι προσιτοί και προσεγγίσιμοι από τους ή τις φοιτητές ή φοιτήτριες προσδίδοντας πλήρες νόημα στον όρο «φοιτητοκεντρική διδασκαλία», ένα πανεπιστήμιο που διαθέτει σημαντικές ερευνητικές υποδομές και εξοπλισμό που το καθιστούν ένα από τα καλύτερα στην Ελλάδα, ένα πανεπιστήμιο που αποτελεί πύλη προς την ευρωπαϊκή και την παγκόσμια επιστημονική κοινότητα μέσω των άρτια οργανωμένων προγραμμάτων Erasmus;»

Ποιο πιστεύετε ότι είναι το μέλλον του Πανεπιστημίου Αιγαίου; Είστε αισιόδοξος;

«Πάντα προσπαθώ να δω με θετικό πρόσημο τα δεδομένα. Αυτή τη στιγμή το Πανεπιστήμιο Αιγαίου αντιμετωπίζει διάφορα προβλήματα, με κυριότερα την υποστελέχωση όσον αφορά το ακαδημαϊκό και το διοικητικό προσωπικό, αλλά και την έλλειψη επαρκών κτιριακών υποδομών. Παρ’ όλα αυτά συνεχίζει τη λειτουργία του, αντεπεξέρχεται στα προβλήματα και θα συνεχίσει να αντεπεξέρχεται και στο μέλλον, επειδή διαθέτει προσωπικό αφοσιωμένο στα καθήκοντά του, με υψηλό αίσθημα ευθύνης και αγάπη για το Πανεπιστήμιο και το αντικείμενο της δουλειάς τους. Ευελπιστώ ότι η Πολιτεία μέσω των αρμόδιων φορέων, αλλά και οι τοπικοί αυτοδιοικητικοί φορείς, θα δώσουν προσοχή στα θέματα που αντιμετωπίζει το Πανεπιστήμιο και θα συνδράμουν στη θεραπεία των ελλείψεων που αντιμετωπίζει, τουλάχιστον ως έναν βαθμό. Από εκεί και πέρα, το δικό μας καθήκον είναι να συνεχίσουμε το εξαιρετικό έργο που επιτελείται με την ίδια διάθεση και προσήλωση, έτσι ώστε να φέρουμε το Πανεπιστήμιο του Αιγαίου σε ακόμα καλύτερες θέσεις στη διεθνή κατάταξη και σε νέες διακρίσεις».