Σε ένα σημείο, όχι και τόσο εμφανές, δίπλα στο κέντρο της πόλης στον μικρό κόλπο πίσω από τις Καμάρες βρίσκεται ο ταρσανάς της Καβάλας. Εκεί σε αυτόν τον χώρο, το παλιό υδραγωγείο, τα παραδοσιακά χρώματα της Παναγίας και το βιομηχανικό σχέδιο των καπναποθηκών προσφέρουν στους ντόπιους και στους επισκέπτες μοναδικές εικόνες και ευκαιρία ηρεμίας και χαλάρωσης.

Το καρνάγιο ή ταρσανάς ή καλαφατιά είναι ο χώρος για τον ελλιμενισμό, την επισκευή, τη συντήρηση και τη ναυπήγηση σκαφών.

Η παλαιότερη μαρτυρία για τα ναυπηγεία της Καβάλας είναι του Gabrielle Cavazza, το 1591.

Δεν έχουμε στοιχεία για τους οθωμανικούς ταρσανάδες. Σίγουρα υπήρχαν και εικάζεται ότι η θέση τους ήταν μέσα στον όρμο της Παναγίας, στα δυτικά, εκεί όπου σήμερα έχει διαμορφωθεί η πλατεία Καραολή και Δημητρίου ως το Παλιό Τελωνείο.

Κατά τον Εβλιγιά Τσελεμπή, στα μέσα του 17ου αιώνα η πόλη είχε τρεις ταρσανάδες για γαλέρες και έναν για μικρότερα πλοία σε θέσεις που δεν έχουν εντοπιστεί.

Στο ανατολικό μέρος, σχεδόν κάτω από τον σημερινό Ναό του Αγίου Νικολάου, υπήρχε το ένα μικρό καρνάγιο.

Επειτα από περίπου 430 χρόνια, στον ίδιο κολπίσκο πίσω από τις Καμάρες, που ίσως τότε εισχωρούσε λίγο βαθύτερα στην ξηρά, βρίσκουμε σήμερα το μοναδικό καρνάγιο της Καβάλας που φιλοξενεί μόνο μία ναυπηγοεπισκευαστική επιχείρηση. Εξυπηρετεί περίπου το 90-100% του αλιευτικού και τουριστικού στόλου για τη συντήρηση ξύλινων και πλαστικών σκαφών. Μεγάλα καινούργια σκαριά δεν φτιάχνονται, ενώ τα μικρά είναι όλο και λιγότερα. Εστω και έτσι όμως, διατηρείται στον χώρο και στον χρόνο μια παράδοση αιώνων και μια παραδοσιακή τέχνη της Καβάλας. Απασχολεί κυρίως εποχιακό προσωπικό και όντας στο κέντρο της πόλης εξυπηρετεί την εύκολη πρόσβαση σε μηχανουργία και καταστήματα με εξοπλισμό απαραίτητο για την εύρεση υλικών επισκευής.

Στον ίδιο χώρο λειτουργεί και το ομώνυμο παραδοσιακό ταβερνάκι, όπου με θέα τη θάλασσα και τα καΐκια σε ταξιδεύει γευστικά σε άλλη εποχή.

Ο ίδιος χώρος χρησιμοποιήθηκε το 2019 στο πλαίσιο του 62ου Φεστιβάλ Φιλίππων αφιερωμένο στην «Οδύσσεια» του Ομήρου, για την καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου παρουσίασης των εκδηλώσεων του προγράμματος και για μια παράσταση που πραγματοποιήθηκε με τίτλο «Οδυσσέας, ο ήρωας της καρτερίας». Το φεστιβάλ απλώθηκε εκτός από το αρχαίο θέατρο των Φιλίππων και σε άλλα μέρη της Καβάλας. Στον ίδιο χώρο ακολούθησαν κι άλλες ανάλογες πολιτιστικές εκδηλώσεις τις επόμενες χρονιές.