Τρία χρόνια νωρίτερα, από τα Ιωάννινα, ξεκίνησε ένα ακόμη «κεφάλαιο» στη μεγάλη δημοσιογραφική πορεία του «Βήματος», αυτή τη φορά από την «καρδιά» της εκπαίδευσης.

Ετσι, «Το Βήμα» άνοιξε τις σελίδες του στα σχολεία της Ελλάδας για να δει τις πόλεις της μέσα από τα μάτια των μαθητών και μαθητριών τους. Και πρόσφερε τη δυνατότητα στους νέους και στις νέες ενός σχολείου κάθε μήνα να φτιάξουν μια ολοκληρωμένη εφημερίδα, με ξεχωριστό περιεχόμενο και σελιδοποίηση όπως αυτοί την επιθυμούν.

Η ανταπόκριση σε αυτό το δημοσιογραφικό κάλεσμα ήταν εντυπωσιακή. Κάτι που δείχνει τη μεγάλη ανάγκη των νέων για νέα προγράμματα, έρευνα, διαφορετικούς τρόπους προσέγγισης της γνώσης. Και φυσικά δίνει τα ανάλογα μηνύματα στους πολιτικούς μας. Γιατί τα υπόλοιπα οι μαθητές και οι μαθήτριες της χώρας τα γράφουν μόνοι τους: ποια είναι η εικόνα της Παιδείας στη χώρα μας, ποια μαθήματα διδάσκονται λάθος, ποιες αλλαγές απαιτεί η εκπαιδευτική της κοινότητα. Αλλά και ποιες είναι οι ομορφιές της ελληνικής περιφέρειας, ποια τα δυνατά της χαρτιά, ποιες οι αξίες της.

Ολα αυτά σε 33 εφημερίδες, με συνεντεύξεις, έρευνες και ρεπορτάζ, που ανέδειξαν ξεχωριστές στιγμές της ιστορίας 33 πόλεων της χώρας.

Η δράση αυτή, που βρίσκεται πλέον υπό την αιγίδα του υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, βραβεύτηκε πρόσφατα στο πλαίσιο των βραβείων «Education Leader Awards», ενώ το σύνολο των εφημερίδων που έχουν τυπωθεί ως σήμερα είναι διαθέσιμες και σε ηλεκτρονική μορφή στην ομώνυμη ενότητα του ψηφιακού «Βήματος».

«Το Βήμα» συνεχίζει το δημοσιογραφικό ταξίδι του με τη Μυτιλήνη και την πρώτη μαθητική εφημερίδα της σχολικής χρονιάς που ξεκίνησε, η οποία θα εκδοθεί στις 24 Σεπτεμβρίου από τους μαθητές και τις μαθήτριες του Πρότυπου Λυκείου της πόλης.