Το Διεθνές Χορωδιακό Φεστιβάλ Καρδίτσας, στο οποίο έχουν λάβει μέρος κορυφαίες χορωδίες από κάθε γωνιά της Γης, διακεκριμένες ορχήστρες και σπουδαίοι σολίστ, αποτελεί ένα καλλιτεχνικό γεγονός που ξεπερνά τα όρια της πόλης μας. Πρόκειται για ένα μεγάλο πολιτιστικό γεγονός που αγγίζει την εκπαίδευση, τον πολιτισμό αλλά και τον τουρισμό. Μέσα στο πλαίσιο των εκδηλώσεών του συμπεριλαμβάνονται και οι διεθνείς συναντήσεις σχολικών χορωδιών που βοηθούν στην ανάπτυξη της μουσικής και χορωδιακής παιδείας της περιοχής μας.

Eνα από τα παλαιά ωδεία της πόλης μας είναι η «Μουσική Σχολή Καρδίτσας Νίκος Ευθυμιάδης», που δέχθηκε κι αυτό μεγάλο πλήγμα από τις πλημμύρες. Ο μαέστρος και καθηγητής της αλλά και καλλιτεχνικός διευθυντής του Διεθνούς Χορωδιακού Φεστιβάλ Καρδίτσας κ. Ευθυμιάδης λέει ότι «φέτος συμπληρώνονται 42 χρόνια από το διεθνές φεστιβάλ Καρδίτσας, που γίνεται υπό την αιγίδα του υπουργείου Πολιτισμού».

Για τις καταστροφές από τις πλημμύρες λέει ότι «ήταν μία πολύ δύσκολη κατάσταση, από αυτές που μόνο αν τις ζήσεις μπορείς να καταλάβεις το μέγεθός της». «Σε μας καταστράφηκε όλο το αρχειακό υλικό των δραστηριοτήτων δύο γενεών, το οποίο πολτοποιήθηκε και πετάχτηκε με πόνο ψυχής στα σκουπίδια. Αποκόμματα εφημερίδων, φωτογραφικό υλικό, βίντεο, παρτιτούρες χειρόγραφες συνθετών Ελλήνων και ξένων, όπως του Θάνου Μικρούτσικου, του Μίκη Θεοδωράκη και άλλων. Σπάνια βιβλία αγορασμένα στο εξωτερικό πολλά χρόνια πριν, τα οποία, λόγω προσκλήσεων των διαγωνισμών, υπήρχαν στο ωδείο».

«Θεωρώ ότι η πνευματική κίνηση της Καρδίτσας και του νομού εν γένει μετά την οικονομική κρίση και τις δύο καταστροφικές πλημμύρες βρίσκεται σε μία στασιμότητα. Δεν υπάρχει ο αέρας και το οξυγόνο μιας δυναμικής επανεκκίνησης στον πολιτισμό και στην τέχνη, που χρειάζεται ιδιαιτέρως ένας τόπος με τόσα οικονομικά προβλήματα. Ειδικά η μουσική είναι το φάρμακο της ζωής. Ο κόσμος χρειάζεται μια πνευματική ανάταση, η οποία δεν παρέχεται στον βαθμό που χρειάζεται» καταλήγει.