Εύβοια είναι η εύφορη γη. Η πλούσια, γόνιμη, δοξασμένη από τα ομηρικά ακόμη χρόνια γη, στην οποία όμως οι πρόσφατες καταστροφές μετέτρεψαν την ευλογία σε οδύνη. Η Εύβοια όμως αναγεννάται. Και την αναγέννησή της αυτή, εμείς θα τη ζήσουμε μέσα από τις πένες των μαθητών και μαθητριών της.

Καθώς η Εύβοια είναι μεγάλη, με πολλές και διαφορετικές «ταυτότητες», «Το Βήμα» δέχθηκε την προτροπή να συνεργαστούν για την έκδοση της μαθητικής της εφημερίδας περισσότερα του ενός σχολεία, ώστε να αποδοθεί το χρώμα της από διαφορετικές φράσεις, σκέψεις, εικόνες. Οι μαθητές και οι μαθήτριές της δέχθηκαν με χαρά να αναλάβουν την έκδοση μιας μαθητικής εφημερίδας για να μας πουν με έρευνες, φωτογραφίες και άρθρα, όσα θα χρειάζονταν πολλές ώρες για να μας διηγηθούν, περιγράφοντας το νησί τους. Ασκηση δυναμική, πλήρως δημοσιογραφική και στην περίπτωσή τους ιδιαίτερα αποτελεσματική.

Στη Χαλκίδα ξεκινήσαμε το δημοσιογραφικό μας ταξίδι και εκεί επιστρέφοντας το τελειώσαμε.

Η Εύβοια ή Αβαντίς ή Διακρία ή Νεγρεπόντε, για όσους δεν την ξέρουν, ξεδιπλώνεται στις επόμενες σελίδες και μαζί της θαυμάζουμε τα σχολεία της, τους εκπαιδευτικούς της, το σύστημα εκείνο που ανέδειξε ώριμα, υπεύθυνα και συνειδητοποιημένα παιδιά σαν αυτά, νέους μικρούς δημοσιογράφους που ήδη είχαν μάθει να κάνουν έρευνα και να δημοσιεύουν.