«Οι πιο ένδοξες στιγμές της ζωής δεν είναι οι λεγόμενες μέρες επιτυχίας, αλλά περισσότερο οι μέρες εκείνες που, μετά από απόρριψη και απελπισία, αισθάνεσαι να μεγαλώνει μέσα σου η θέληση για ζωή και η υπόσχεση για μελλοντικά επιτεύγματα».

Γκιστάβ Φλομπέρ

Ως αναπηρία ορίζεται η οποιαδήποτε κατάσταση του σώματος και του νου ενός ατόμου η οποία δυσχεραίνει την επικοινωνία του με τον κόσμο γύρω του αλλά και την εκτέλεση διάφορων λειτουργιών. Η αναπηρία μπορεί να είναι σωματική, διανοητική, ψυχολογική, αναπτυξιακή, αισθητηριακή, γνωστική ή ένας συνδυασμός των παραπάνω. Μπορεί επίσης να είναι ολική ή μερική.

Βέβαια, το πώς βιώνει ένα άτομο την αναπηρία του εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το οικογενειακό και το ευρύτερο κοινωνικό του περιβάλλον. Κάποια άτομα πιστεύουν ότι είναι η αιτία που στερούνται μια φυσιολογική ζωή, με αποτέλεσμα να μη την αποδεχτούν ποτέ και να εγκλωβίζονται σε μια ζωή με αρνητικά συναισθήματα. Ενώ άλλα άτομα μπορούν και αντιμετωπίζουν τις δυσκολίες που προκύπτουν από την αναπηρία τους και αντί να τις αντιμετωπίζουν μοιρολατρικά αναπτύσσουν τέτοιες ικανότητες ώστε να διαπρέπουν σε κάποιους άλλους τομείς.

Ειδικότερα, για τα άτομα με αναπηρία οι δραστηριότητες άθλησης αποτελούν σημαντικό κομμάτι της ζωής τους. Μέσα από τον αθλητισμό πιστεύουν στον εαυτό τους, θέτουν στόχους, ενισχύουν τα θετικά τους συναισθήματα, την κοινωνική τους αλληλεπίδραση και δημιουργούν μια καλύτερη ποιότητα ζωής.

Στην πόλη της Χαλκίδας, πολλά άτομα με αναπηρία μέσα από τον αθλητισμό και τη συμμετοχή τους σε αγώνες της κατηγορίας Special Olympics έχουν καταφέρει να ξεπεράσουν τα ανυπέρβλητα εμπόδια της αναπηρίας τους και να διακριθούν για το μεγαλείο της θέλησης και τη δύναμη της ψυχής τους. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούν οι 6 αθλητές, ο Γεώργιος Αφράτης, η Ευαγγελία-Μαρία Γούναρη, ο Γεώργιος Μιχαηλίδης, ο Γρηγόρης Μπεκιάρης, η Μαρία Ξύδη και ο Αλέξανδρος Τσιμπούνης, που για ακόμη μία φορά έκαναν περήφανη την Εύβοια με τις επιτυχίες τους, κατακτώντας επτά χρυσά μετάλλια, ένα αργυρό, ένα χάλκινο αλλά και δύο τέταρτες θέσεις στους Πανελλήνιους Αγώνες Καγιάκ Special Olympics που διεξήχθησαν στη Λίμνη Κουρνά Χανίων στις 28-30 Οκτωβρίου 2022. Οι συγκεκριμένοι αθλητές είναι άξιοι συγχαρητηρίων καθώς οι διακρίσεις και τα μετάλλιά τους είναι συνεχή σε οποιαδήποτε διοργάνωση και αν συμμετάσχουν.

Αλλά και στους Πανελλήνιους Αγώνες Special Olympics που διοργανώθηκαν στο Λουτράκι στις 3-8 Οκτωβρίου 2022 οι αθλητές μας συμμετείχαν στα αθλήματα ποδηλασίας, στίβου και μπότσια και επέστρεψαν αντίστοιχα με πολλά μετάλλια.

Η προσφορά στην τέχνη

Μια ακόμη διάκριση, που αφορά τον τομέα της τέχνης, ήρθε από την ομάδα Εκφραστικής Κίνησης του Συλλόγου ΑμεΑ «Ανθρωπος – Ελπίδα – Πολιτισμός». Η συμμετοχή στο 1ο Ευρωπαϊκό Φεστιβάλ Τέχνης και Αναπηρίας «No limits» τον Μάιο του 2019 στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία. Η ομάδα παρουσίασε τα «Ανδρείκελα» του Καρυωτάκη σε διδασκαλία και χορογραφία Ανδρέα Κολίσογλου και απέσπασε εγκωμιαστικά σχόλια από τους παρισταμένους, οι οποίοι εντυπωσιάστηκαν από τη σοβαρή δουλειά που γίνεται από ΑμεΑ και εθελοντές.

Και με αυτόν τον τρόπο αποδεικνύεται ότι αυτό που μπορεί να θεωρηθεί ατέλεια για κάποιους μπορεί να δώσει δύναμη και έμπνευση σε έναν καλλιτέχνη ώστε να αποδείξει ότι η αναπηρία δεν θέτει όρια και φραγμούς. Η ίδια ομάδα έχει πάρει βραβείο για τη δραματουργία της συγκεκριμένης χορογραφίας στην 3η Πανελλήνια Συνάντηση Ομάδων Χορού ΑμεΑ τον Μάιο του 2016.

Τέλος, η θεατρική ομάδα του Πανευβοϊκού Συλλόγου ΑμεΑ «Ανθρωπος – Ελπίδα – Πολιτισμός» παρουσίασε στο Θέατρο Αυλιδείας Αρτέμιδος τον Ιούλιο του 2019 τη θεατρική παράσταση «Ιφιγένεια εν Αυλίδι» στο πλαίσιο του 3ου Bio-Mechanical Festival. Ηταν ένα παράτολμο επιχείρημα και έγινε υπεράνθρωπη προσπάθεια ώστε τα άτομα της ομάδας να αντιληφθούν και να αποδώσουν τους ρόλους τους ανταποκρινόμενα άριστα στις απαιτήσεις μιας αρχαίας τραγωδίας. Τα σχόλια και οι κριτικές για την εκπληκτική αυτή ερμηνεία δικαίωσαν τη σκληρή δουλειά ΑμεΑ και εθελοντών.

Θα μπορούσε κάποιος να γράψει αμέτρητες σελίδες αναφερόμενος στις εξαιρετικές διακρίσεις των ατόμων με αναπηρία όχι μόνο στην πόλη του αλλά και σε ολόκληρη την Ελλάδα και να θαυμάσει την πίστη και την προσήλωσή τους στους στόχους που θέτουν αλλά και τον αγώνα τους ώστε να διεκδικήσουν μια ισότιμη θέση στην κοινωνία. Μακάρι όλοι μας να μπορούσαμε να τους μιμηθούμε και να αποτελέσουν τα πρότυπά μας!