Στην εκπνοή της εφετινής επετείου από τη Μικρασιατική Καταστροφή του 1922, έναν μήνα πριν το 2022 περάσει στο παρελθόν και στην ιστορία του έθνους μας, «Το Βήμα» αφήνει για λίγο τις πολλές και όμορφες μικρότερες πόλεις της ελληνικής εξοχής και μπαίνει σε ένα μεγάλο αστικό κέντρο: Τη Θεσσαλονίκη. Μια πόλη με τόσο πλούσια ιστορία που, όπως είναι φυσικό, δεν θα εξαντληθεί μόνο σε μια μαθητική εφημερίδα. Γιατί την ιστορία της Θεσσαλονίκης, όπως και αργότερα αυτή της Αθήνας, θα μας την πουν στη διάρκεια της έκδοσης των μαθητικών μας εφημερίδων οι νέοι και οι νέες τους.

Ωστόσο, εφέτος, τον Νοέμβριο του 2022, εκατό χρόνια μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή, ενώ πολλά είπαμε, πολλά ακούσαμε και πολλά σκεφτήκαμε τους προηγούμενους μήνες για τα γεγονότα που οδήγησαν σε εκείνον τον Αύγουστο του 1922, επιλέξαμε να κλείσουμε τις εκδηλώσεις μνήμης μέσα από τα μάτια των παιδιών.

Ο Εύοσμος της Θεσσαλονίκης, η περιοχή με έναν εκ των μεγαλύτερων συλλόγων Μικρασιατών στη χώρα, και οι μαθητές και μαθήτριες του 1ου Γενικού Λυκείου της περιοχής παρουσιάζουν σήμερα μέσα στις επόμενες 24 σελίδες την ιστορία της πόλης τους, την ιστορία των οικογενειών τους.

Η ιστορία του Ευόσμου πάει πολύ πίσω με ορόσημο το 1818, όταν οι ντόπιοι χτίζουν την εκκλησία του Αγίου Αθανασίου. Αργότερα η περιοχή θα υποδεχθεί ομάδες Βλάχων από το Πάικο, προσφύγων από βαλκανικές χώρες μετά τον Α’ Βαλκανικό Πόλεμο και (τελικά) ξεριζωμένων Ελλήνων από τη Μικρά Ασία και τον Πόντο.

Αλλά ας επιστρέψουμε στο παρόν, για να δούμε τι σκέφτονται οι νέοι και οι νέες στον Εύοσμο σήμερα…