Τα αποκαλυπτήρια του στρατηγικού σχεδίου της ΔΕΗ για τη μετάβαση της Δυτικής Μακεδονίας από το… κάρβουνο στην ψηφιακή εποχή έκανε την περασμένη Πέμπτη ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ομίλου κ. Γιώργος Στάσσης. Στόχος η μεταμόρφωση της άλλοτε λιγνιτικής περιοχής σε έναν «πράσινο» ενεργειακό και τεχνολογικό κόμβο. Το επενδυτικό της πλάνο των 5,75 δισ. ευρώ, το οποίο, υπό προϋποθέσεις, θα μπορούσε να φτάσει και τα 12 δισ. ευρώ, θα αναπτυχθεί σε ορίζοντα τριών έως πέντε ετών και θα χρηματοδοτήσει δεκάδες διαφορετικά projects, από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) και αποθήκευση ενέργειας μέχρι μονάδα υδρογόνου, έργα αποκατάστασης εδαφών, δίκτυα ενέργειας και οπτικών ινών, αλλά και data center.

Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο επικεφαλής της ΔΕΗ, μιλώντας σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στον πρώην λιγνιτικό Ατμοηλεκτρικό Σταθμό (ΑΗΣ) στην Καρδιά, παρουσία του πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη και άλλων αξιωματούχων, «η νέα εποχή παραγωγής καθαρής ενέργειας στη Δυτική Μακεδονία περιλαμβάνει πάνω από 3.000 MW (μεγαβάτ) εγκατεστημένη ισχύ από ΑΠΕ, νέες σύγχρονες μονάδες συμβατικής και εναλλακτικής παραγωγής και 860 MW αποθήκευσης. Αυτή η πράσινη ενέργεια, εκτός από τις ανάγκες της χώρας, θα μπορεί να τροφοδοτεί και το μεγαλύτερο data center στην Ελλάδα και ένα από τα μεγαλύτερα στην Ευρώπη που θα δημιουργηθεί στην περιοχή μόλις υπάρξει σχετική συμφωνία με hyperscalers για τη χρήση του».

Το Mega Data Center

Το πλάνο αυτό θα αποτελέσει τον καταλύτη ώστε η Δυτική Μακεδονία να επανεφεύρει τον εαυτό της με όχημα την τεχνολογία. «Η ΔΕΗ είναι Powertech και η καρδιά της θα χτυπάει στη Δυτική Μακεδονία» επισήμανε ο κ. Στάσσης.

Αρχικά στον ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου θα αναπτυχθεί ένα Mega Data Center, ισχύος 300 MW, το οποίο εκτιμάται ότι θα είναι έτοιμο το 2027. Ηδη ο όμιλος βρίσκεται σε διαβουλεύσεις με hyperscalers που έχουν εκφράσει ενδιαφέρον. Το έργο θα προχωρήσει αφού υπογραφεί δεσμευτική συμφωνία. Πρόκειται για μια αρχική επένδυση 2,3 δισ. ευρώ με δυνατότητα επέκτασης σε Giga Data Center ισχύος 1.000 MW υπό την προϋπόθεση ότι θα υπάρξει ισχυρό ενδιαφέρον. Η επέκταση θα απαιτήσει επιπλέον επένδυση 5,4 δισ. ευρώ και για να υποστηριχθεί θα χρειαστούν και επιπλέον επενδύσεις, ύψους 1,2 δισ. ευρώ, σε μονάδες ενέργειας στον χώρο των μονάδων «Πτολεμαΐδα 5» και του Αγίου Δημητρίου.

Οι πρώην λιγνιτικές περιοχές στη Δυτική Μακεδονία αποτελούν ιδανική τοποθεσία για την ανάπτυξη μεγάλων υποδομών τεχνολογίας. Κατ’ αρχάς η ΔΕΗ διαθέτει στην περιοχή άμεσα διαθέσιμη βιομηχανική γη, χωρίς αδειοδοτικά εμπόδια και ισχυρές ενεργειακές υποδομές. Το διαφοροποιημένο ενεργειακό χαρτοφυλάκιο, με παραγωγή από ΑΠΕ, φυσικό αέριο, αντλησιοταμίευση και μπαταρίες, διασφαλίζει την αξιόπιστη και πράσινη παροχή ενέργειας. Επίσης η ΔΕΗ FiberGrid, θυγατρική του ομίλου, μπορεί να εξασφαλίσει τη συνδεσιμότητα υπερυψηλών ταχυτήτων με εγχώρια και διεθνή δίκτυα δεδομένων.

Παράλληλα, το πλάνο του ομίλου για τη Δυτική Μακεδονία περιλαμβάνει επενδύσεις 1,2 δισ. ευρώ για κατασκευή φωτοβολταϊκών στις περιοχές των ορυχείων. Συνολικά, κατασκευάζονται 2.130 MW ηλιακών συστημάτων που μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες 715.000 σπιτιών και επιχειρήσεων. Μεταξύ αυτών ξεχωρίζει το έργο «Φοίβη», ισχύος 550 MW, που κατασκευάζεται σε περιοχές του Λιγνιτικού Κέντρου Δυτικής Μακεδονίας (πλησίον της Ποντοκώμης), και το φωτοβολταϊκό συγκρότημα «Αμυνταίου», ισχύος 940 MW, σε περιοχές των δήμων Αμυνταίου και Εορδαίας, σε συνεργασία με τη γερμανική RWE.

Αποθήκευση

Η ΔΕΗ θα επενδύσει και 940 εκατ. ευρώ σε έργα αποθήκευσης ενέργειας ισχύος 860 MW. Σε αυτά περιλαμβάνονται δύο αντλησιοταμιευτικά έργα που θα αξιοποιούν τις φυσικές υψομετρικές διαφορές των ανενεργών λιγνιτικών ορυχείων. Συγκεκριμένα, θα αξιοποιηθούν ως κάτω δεξαμενές οι πυθμένες των παλιών ορυχείων Καρδιάς και Νοτίου Πεδίου. Στην Καρδιά το νέο έργο ύψους 430 εκατ. ευρώ θα έχει δυναμικότητα παραγωγής 320 MW για 8 ώρες, ενώ εκείνο του Νοτίου Πεδίου, προϋπολογισμού 310 εκατ. ευρώ, θα έχει δυναμικότητα παραγωγής 240 MW για 12 ώρες.

Εκτός από την αποθήκευση ενέργειας με αντλησιοταμίευση, η ΔΕΗ επενδύει στην περιοχή και σε μπαταρίες. Συνολικά κατασκευάζονται ή θα κατασκευαστούν μονάδες συσσωρευτών συνολικής εγκατεστημένης ισχύος 300 MW σε διάφορες περιοχές. Επιπλέον, ο όμιλος, μέσω της κοινοπραξίας Hellenic Hydrogen (51% Motor Oil – 49% ΔΕΗ), επενδύει στην πρώτη βιομηχανικής κλίμακας μονάδα παραγωγής υδρογόνου από ανανεώσιμες πηγές στο Αμύνταιο.

Αποκατάσταση εδαφών

Σχετικά με τις αποκαταστάσεις των εδαφών στα λιγνιτικά πεδία και τις αποσύρσεις κτιρίων, εγκαταστάσεων, μονάδων, μέσων παραγωγής κ.λπ. που συνδέονται με την παραγωγή ενέργειας από λιγνίτη θα επενδυθούν περίπου 400 εκατ. ευρώ. Η ΔΕΗ διέθετε περί τα 200.000 στρέμματα στην περιοχή, από τα οποία σχεδόν 80.000 στρέμματα επιστρέφονται σταδιακά, πλήρως αποκατεστημένα, στο Δημόσιο.

Συνολικά, τα δεκάδες έργα της ΔΕΗ στη Δυτική Μακεδονία θα δημιουργήσουν έως και 20.000 θέσεις εργασίας κατά την κατασκευή και έως 2.000 θέσεις κατά τη λειτουργία τους σε πλήρη ανάπτυξη. Το επενδυτικό πλάνο της ΔΕΗ αναμένεται ότι θα λειτουργήσει ως καταλύτης για τον οικονομικό και κοινωνικό μετασχηματισμό της περιοχής.

Με φυσικό αέριο η «Πτολεμαΐδα 5»

Η νέα λιγνιτική μονάδα «Πτολεμαΐδα 5», η οποία λειτουργεί σήμερα σε λιγότερο από τη μισή της δυναμικότητα, θα σταματήσει να καίει λιγνίτη το 2026. Εως το τέλος του 2027 θα μετατραπεί σε μονάδα φυσικού αερίου, αρχικά ανοικτού κύκλου (OCG), ισχύος 350 MW, ένα έργο που υπολογίζεται ότι θα κοστίσει περί τα 400 εκατ. ευρώ. Στη συνέχεια, εφόσον ληφθεί η επενδυτική απόφαση για τη δημιουργία του Data Center, θα αναβαθμιστεί σε μονάδα συνδυασμένου κύκλου (CCGT) συνολικής ισχύος περίπου 500 MW.

Οσο για τον σταθμό της Καρδιάς, οι παλαιές γεννήτριες των Μονάδων 3 και 4 θα μετατραπούν σε σύγχρονους πυκνωτές για την εξισορρόπηση του συστήματος υπερυψηλής τάσης. Επίσης, εξετάζεται (ανάλογα και με το αδειοδοτικό πλαίσιο) και μία νέα μονάδα θερμικής επεξεργασίας απορριμματογενών ενεργειακών πρώτων υλών στην αυλή του λιγνίτη της «Πτολεμαΐδας 5».

Για τη μονάδα Waste2Energy, προϋπολογισμού 300 εκατ. ευρώ, προβλέπεται η εγκατάσταση γεννήτριας ισχύος περίπου 38 MW, που εκτός από ρεύμα θα παράγει και θερμική ενέργεια για την κάλυψη των τηλεθερμάνσεων στη Δυτική Μακεδονία και θα διαθέτει τελευταίας τεχνολογίας αντιρρυπαντική τεχνολογία.