Τη Δευτέρα 23 Οκτωβρίου η Chevron Corp. ανακοίνωσε την εξαγορά της Hess Corp. αντί 53 δισ. δολαρίων. Θα καταβάλει premium 10% στη μέση τιμή 20ημέρου της μετοχής της Hess για να αποκτήσει το σύνολο των μετοχών της εταιρείας και ταυτόχρονα σημαντική παρουσία στον πετρελαϊκό κλάδο της Γουιάνας, μιας εντυπωσιακά ανερχόμενης χώρας παραγωγής πετρελαίου που ανακάλυψε κοιτάσματα υδρογονανθράκων μόλις πριν από 10 χρόνια.

«Το βραβείο που κέρδισε η Chevron είναι η Γουιάνα» σχολίασε χαρακτηριστικά στο CNBC ο Πίτερ Μακνάλι της Third Bridge Group.

Ερωτήματα

Η συμφωνία Chevron-Hess είναι το δεύτερο μεγάλο πετρελαϊκό ντιλ στις ΗΠΑ το τελευταίο διάστημα. Λίγες εβδομάδες νωρίτερα η ExxonMobil συμφώνησε να εξαγοράσει αντί 60 δισ. δολαρίων την Pioneer Natural Resources Co., μια εταιρεία που ειδικεύεται στην εκμετάλλευση κοιτασμάτων σχιστολιθικού πετρελαίου.

Αβίαστα ανακύπτει το ερώτημα τι είναι αυτό που πυροδoτεί το επενδυτικό ενδιαφέρον και αναζωπυρώνει τα αναπτυξιακά στοιχήματα στον κλάδο εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων σε μια περίοδο κατά την οποία η διεθνής κοινότητα προσπαθεί να επιταχύνει την ενεργειακή μετάβαση του πλανήτη στις ανανεώσιμες πηγές – στο τέλος του μήνα ξεκινά εξάλλου στο Ντουμπάι η Διεθνής Διάσκεψη για το Κλίμα (COP28) που αποσκοπεί στην απεξάρτηση του πλανήτη από τα ορυκτά καύσιμα.

Αβίαστα προκύπτει και η απάντηση στο ερώτημα: είναι οι γεωπολιτικές εξελίξεις των τελευταίων εβδομάδων στη Μέση Ανατολή που κλόνισαν το αίσθημα ενεργειακής ασφάλειας και ενέτειναν την αβεβαιότητα για το μέλλον.

Μιλάμε για έναν ακόμη πόλεμο σε γεωγραφική περιοχή που συμβάλλει σημαντικά στην ενεργειακή επάρκεια του πλανήτη. Ο άλλος είναι ο πόλεμος που ξέσπασε τον Φεβρουάριο του 2022 στην Ουκρανία και έσβησε από τον ενεργειακό χάρτη της Δύσης μια υπερδύναμη του χώρου, τη Ρωσία.

Οι επενδύσεις

«Οι πολεμικές αναφλέξεις στρέφουν την προσοχή των αμερικανικών και ευρωπαϊκών πετρελαϊκών εταιρειών στο δυτικό ημισφαίριο» σημειώνει στη Wall Street Journal ο Μπενουά Μορέν. Ωστόσο η σταδιακή απόσυρση από την Ανατολή (Νοτιοανατολική Ασία, Δυτική Αφρική, Ρωσία, ακόμη και από τη Λατινική Αμερική) ξεκίνησε προτού ακόμη εισβάλει η Ρωσία στην Ουκρανία.

Από το 2018 η ExxonMobil έθεσε σε εφαρμογή αποεπενδύσεις τουλάχιστον 15 δισ. δολαρίων από το Τσαντ και το Καμερούν, ενώ σχεδιάζει να αποσυρθεί από συμμετοχές της στο Ιράκ και τη Νιγηρία.

Σύμφωνα με την JPMorgan Chase, μετά την εξαγορά της Pioneer, το 45% της συνολικής παραγωγής της ExxonMobil θα προκύπτει από τις ΗΠΑ, ενώ το ποσοστό πριν ήταν 31%. Η Chevron από το 2019 έχει πουλήσει περιουσιακά στοιχεία στο Αζερμπαϊτζάν, στη Βραζιλία και επίσης στη Δανία και στη Βρετανία.

Θα παραμείνουν

«Το ζητούμενο πλέον είναι οι μεγάλες επενδύσεις να γίνονται σε περιουσιακά στοιχεία χαμηλού ρίσκου» γράφει στη «WSJ» ο Μορέν. Αλλά και ο σαουδάραβας υπουργός Ενέργειας πρίγκιπας Αμπντουλαζίζ μπιν Σαλμάν πιστεύει ότι οι μεγάλες πετρελαϊκές συμφωνίες στη Δύση τώρα ξεκινούν διότι «υπό τις παρούσες συνθήκες κανείς δεν θα επένδυε σε περιουσιακά στοιχεία που κινδυνεύει αργότερα για γεωπολιτικούς λόγους να πάψει να εκμεταλλεύεται». Ο πρίγκιπας θεωρεί εξάλλου ότι «οι υδρογονάνθρακες είναι εδώ και θα παραμείνουν εδώ».

Δεν διαφέρουν πολύ οι απόψεις της Διεθνούς Υπηρεσίας Ενέργειας (ΙΑΕ), η οποία θεωρεί ότι «η ζήτηση για πετρέλαιο δεν θα κορυφωθεί πριν από το τέλος της παρούσας δεκαετίας».

Όσο για τον OPEC, προ δύο εβδομάδων προέβλεψε ότι, παρά τις αυξανόμενες επενδύσεις και την πολιτική βούληση της Δύσης για την πράσινη μετάβαση, η ζήτηση για πετρέλαιο θα αυξηθεί κατά 15% έως το 2045 και θα φθάσει τα 116 εκατ. βαρέλια ημερησίως.