Ανοικτές θύρες παραβίασε πάλι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, αλλά καλό είναι οι διεθνείς θεσμοί, έστω και τελευταίοι στη σειρά, ακόμα και εκ των υστέρων, να επικυρώνουν με την ex officio αυθεντία τους μια πραγματικότητα. Οχι για τίποτε άλλο, αλλά επειδή ακόμα και τα αυταπόδεικτα βρίσκονται κάποιοι για να αμφισβητήσουν ή να τα διαστρέψουν. Το ΔΝΤ αναθεώρησε την προηγούμενη εκτίμησή του για τον ρυθμό ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας από το 4,9% στο 6% το 2022. Αλλά προειδοποίησε ότι η ανάκαμψη θα είναι μια ανάκαμψη δύο ταχυτήτων: των πλούσιων, οικονομικά ανεπτυγμένων χωρών και των φτωχών. Εκείνων που κατ’ ευφημισμόν ονομάζουμε «αναπτυσσόμενες» χώρες, με «αναδυόμενες» οικονομίες.
Η παγκόσμια υγειονομική κρίση θα ρίξει μια «πατητή» στις αναπτυσσόμενες οικονομίες, κατά τις προβλέψεις του ΔΝΤ. Και θα τις εμποδίσει ακόμα περισσότερο να αναδυθούν. Μεγάλο μέρος του πληθυσμού τους, μάλιστα, δεν θα καταφέρει να βγάλει τη μύτη απ’ το νερό: θα πεθάνει, όχι βέβαια από πνιγμό, αλλά από την COVID-19. Διότι, ενώ στις πλούσιες χώρες έχει εμβολιαστεί το 40% του πληθυσμού, στις αναπτυσσόμενες το αντίστοιχο ποσοστό είναι χαμηλότερο από 20%.
Εμβόλια στις φτωχές χώρες
Το Ταμείο στη θερινή έκθεσή του προειδοποιεί ότι ακόμα και οι χώρες που ελέγχουν την πανδημία δεν πρέπει να αισθάνονται οικονομικά ασφαλείς όσο ο ιός κυκλοφορεί και μεταδίδεται ακόμα και εκατοντάδες χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά. Γι’ αυτό «έχει πρωταρχική σημασία να αναληφθεί διεθνής δράση ώστε να πάψει να διευρύνεται το υγειονομικό χάσμα μεταξύ πλουσίων και φτωχών και να διασφαλιστεί μια ισόρροπη διανομή των εμβολίων διεθνώς». Να κλείσει η ψαλίδα του πλούτου και της υγειονομικής υστέρησης δηλαδή.
Είναι μια συνθήκη που, κατά το ΔΝΤ, έχει μόνο ωφελημένους (win-win situation). Διότι η βελτίωση του επιπέδου διαβίωσής τους ευλόγως θα ευνοήσει τους πολίτες των φτωχών χωρών, θα ευνοήσει και τους κατοίκους των πλουσίων, αφού θα βρουν νέες αγορές για να προωθήσουν τα προϊόντα τους. Το Ταμείο θεωρεί προφανώς ότι η εποχή που λεηλατούσαν οι πλούσιοι τις πλουτοπαραγωγικές πηγές των φτωχών ανταλλάσσοντας καθρεφτάκια έχει παρέλθει.
Το ΔΝΤ έχει, τέλος, μια συμβουλή και για τον πληθωρισμό. Πιστεύει ότι στις περισσότερες χώρες το 2022 θα επανέλθει στα προ-πανδημικά επίπεδα. Αλλά πιθανόν να επιμείνει αν οι εργαζόμενοι και οι επιχειρήσεις προεξοφλήσουν την αύξησή του και επιδιώξουν προκαταβολικά αυξήσεις στις τιμές και τους μισθούς για να τον αντισταθμίσουν. Τότε θα πέσουν θύματα της αυτοεκπληρούμενης προφητείας τους.