Από τους πλέον εξαγωγικούς κλάδους των τροφίμων είναι αυτός των ιχθυοκαλλιεργειών. Το 2018 εξήχθησαν ψάρια αξίας 400 εκατ. ευρώ. Περίπου το 80% της εγχώριας παραγωγής. H Eλλάδα ήταν ηγέτιδα δύναμη στη Μεσόγειο στην παραγωγή τσιπούρας και λαβρακίου αλλά έχασε τα πρωτεία από την Τουρκία. Η Τουρκία μέσα σε μια δεκαετία αύξησε την παραγωγή της κατά 240% και το 2018 κατέγραψε νέο ρεκόρ φτάνοντας τους 193.595 τόνους. Εμείς αντιθέτως από 140.000 τόνους έχουμε υποχωρήσει στους 106.000 τόνους. Τα χαμηλότερα κόστη στη γείτονα σε συνδυασμό με την υποτίμηση της τουρκικής λίρας κατέστησαν άκρως ανταγωνιστικά τα δικά τους ψάρια που πωλούνται έως και 1 ευρώ λιγότερο το κιλό σε σχέση με τα ελληνικά.
Στην κυριαρχία της Τουρκίας συνέβαλε και το γεγονός ότι οι δύο μεγαλύτερες ελληνικές εταιρείες του κλάδου – ο Νηρέας και η Σελόντα – αντιμετώπιζαν σημαντικά προβλήματα ρευστότητας. Με την πρόσφατη όμως εξαγορά τους από κοινοπραξία αμερικανικών και αραβικών συμφερόντων που ήδη ελέγχει και την τρίτη δύναμη του κλάδου, την Ανδρομέδα, αναδιάρθρωσαν το χρέος τους, ενισχύονται με φρέσκα κεφάλαια και ετοιμάζουν την αντεπίθεσή τους. Βασικό μέλημα των τριών επιχειρήσεων μαζί με τους θεσμικούς φορείς του κλάδου είναι η δημιουργία της εθνικής ταυτότητας για το ελληνικό προϊόν «Fish From Greece» και η ανάπτυξη των δικτύων πωλήσεων στις διεθνείς αγορές. Η προβολή και η απρόσκοπτη πρόσβαση των ελληνικών ψαριών χωρίς μεσάζοντες στο εξωτερικό σε συνδυασμό με την ποιότητα που είναι αναγνωρίσιμη από όλους θα ωθήσει περαιτέρω τις εξαγωγές προς όφελος της εθνικής οικονομίας.
Περιεχόμενο για συνδρομητές
Το παρόν άρθρο, όπως κι ένα μέρος του περιεχομένου από tovima.gr, είναι διαθέσιμο μόνο σε συνδρομητές.