Κάθε χρόνο, αυτή την περίοδο του έτους, ξεκινά η συζήτηση για το αν θα δοθεί ή όχι έκτακτο βοήθημα πριν το Πάσχα σε ευπαθείς κοινωνικά ομάδες και ευάλωτα νοικοκυριά. Από τη μεριά του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών οι επίσημες και ανεπίσημες δηλώσεις του υπουργού, των αρμόδιων υφυπουργών, των αρμόδιων στελεχών σε γενικές γραμμές κινούνται στη γραμμή ότι «είναι πολύ νωρίς να συζητούμε κάτι τέτοιο» ή ότι «για να δοθεί ένα τέτοιο επίδομα θα πρέπει να το επιτρέψουν τα έσοδα του προϋπολογισμού».

Αυτές οι δηλώσεις συνήθως προηγούνται των τελικών αποφάσεων του πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη, που τα τελευταία χρόνια έχει αποδείξει ότι πριν από τις γιορτές του Πάσχα και των Χριστουγέννων εγκρίνει τη χορήγηση ενός έκτακτου επιδόματος σε κοινωνικές ομάδες που συνεχίζουν να πλήττονται από την παρατεταμένη μάστιγα της ακρίβειας.

Τα πλεονάσματα

Αυτό το Πάσχα όμως τα πράγματα είναι αρκετά διαφορετικά σε σύγκριση με άλλες χρονικές περιόδους που δίνονται έκτακτα βοηθήματα.

Από τη μία υπάρχει ο κόφτης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε παροχές προκειμένου να μην κινδυνέψει ο στόχος του κρατικού προϋπολογισμού για επίτευξη πρωτογενών πλεονασμάτων και από την άλλη υπάρχει η παρατεταμένη ακρίβεια αλλά και οι ευρωεκλογές όπου η κυβέρνηση προφανώς αν υπάρξει οικονομική δυνατότητα θέλει να ενισχύσει περίπου 2.500.000 συμπολίτες μας που ζουν με αρκετά χαμηλά εισοδήματα.

Οπως αναφέρει στο «Βήμα της Κυριακής» αρμόδιος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών, «αυτή τη στιγμή που μιλάμε έκτακτο βοήθημα δεν υπάρχει στους σχεδιασμούς του οικονομικού επιτελείου. Ομως αυτοί οι σχεδιασμοί μπορεί να αλλάξουν εφόσον τα έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού υπεραποδώσουν και ο Πρωθυπουργός αποφασίσει ότι πρέπει να δοθεί εκ νέου ένα έκτακτο βοήθημα».

«Οσο αντέχουμε»

Δεν είναι άλλωστε τυχαία η πρόσφατη δημόσια απάντηση του υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών κ. Κωστή Χατζηδάκη σε σχετικό ερώτημα αναφέροντας χαρακτηριστικά μεταξύ άλλων ότι «δεν βλέπω κάτι στον ορίζοντα, ωστόσο αυτό θα εξαρτηθεί ως προς το πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα». Ο ίδιος ανέφερε ότι «η πρώτη μας δουλειά δεν είναι να πληρώσουμε χρήματα που δεν έχουμε. Η πρώτη μας δουλειά είναι να λειτουργεί σωστά η οικονομία. Δεν θα δώσουμε ποτέ παραπάνω πράγματα από αυτά που αντέχουμε».

Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και ο υφυπουργός Οικονομικών κ. Χάρης Θεοχάρης, ο οποίος αναφερόμενος στην πιθανότητα χορήγησης έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης στις πιο ευάλωτες κατηγορίες πολιτών για το Πάσχα, διευκρίνισε ότι «προς το παρόν είναι πάρα πολύ νωρίς για οποιαδήποτε συζήτηση γύρω από το πασχαλινό bonus, κι αυτό διότι δεν έχουμε επαρκή στοιχεία για την πορεία εφαρμογής του προϋπολογισμού. Εχουμε μια πρώτη εικόνα για τον Ιανουάριο – και μάλιστα χωρίς τα οριστικά δεδομένα, άρα δεν είναι δυνατόν να αποφανθούμε εάν υπάρχουν ή όχι περιθώρια έκτακτης ενίσχυσης».

Στενά περιθώρια

Ο εφετινός προϋπολογισμός, που συντάχθηκε υπό στενά δημοσιονομικά περιθώρια λόγω και των αλλαγών που αποφάσισε η Ευρωπαϊκή Ενωση αλλά και λόγω του ότι έπαψε να ισχύει η ρήτρα διαφυγής που λειτούργησε ευεργετικά για παροχές την περασμένη τετραετία, θα πρέπει να πετύχει πρωτογενές πλεόνασμα 1,1% του ΑΕΠ και η οικονομία να αυξηθεί με 2,1% του ΑΕΠ. Αυτοί οι δύο στόχοι είναι δύσκολο να επιτευχθούν, γι’ αυτό και το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης κρατάει στάση αναμονής σε μία σειρά έκτακτων παροχών αλλά και σε αιτήματα κοινωνικών και επαγγελματικών ομάδων όπως είναι για παράδειγμα οι αγρότες.

Πάντως, η απόφαση για τον αν θα δοθεί ή όχι έκτακτο επίδομα αναμένεται να ληφθεί τον Απρίλιο βάσει της πορείας των εσόδων του προϋπολογισμού και οι δικαιούχοι θα είναι χαμηλοσυνταξιούχοι, οικογένειες με παιδιά, όσοι λαμβάνουν ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα και άτομα με αναπηρία.

Δικαιούχοι

Ειδικότερα, υπολογίζεται ότι οι χαμηλοσυνταξιούχοι που μπορεί να λάβουν το έκτακτο βοήθημα που εκτιμάται ότι θα κυμανθεί από 150 έως 200 ευρώ ανέρχονται σε 1.055.000 και λαμβάνουν μηνιαία κύρια σύνταξη έως 700 ευρώ. Στην περίπτωση των οικογενειών με παιδιά, δικαιούχοι θα είναι 800.000 νοικοκυριά που λαμβάνουν το οικογενειακό επίδομα μέσω εγκεκριμένης αίτησης Α21 από τον ΟΠΕΚΑ και το ποσό που μπορεί να λάβουν θα ανέρχεται σε μιάμιση μηνιαία δόση.

Οσον αφορά στους 210.000 δικαιούχους του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος, το έκτακτο βοήθημα εκτιμάται ότι θα ανέλθει στο 50% του μηνιαίου επιδόματος, ενώ για τα 225.000 άτομα με αναπηρία που λαμβάνουν προνοιακό επίδομα από τον ΟΠΕΚΑ εκτιμάται ότι το έκτακτο βοήθημα εφόσον εγκριθεί θα κυμαίνεται από 150 έως 200 ευρώ.