Τέλος το «σωσίβιο» της… Καθολικής Υπηρεσίας, που αποτελεί το τελευταίο καταφύγιο των κακοπληρωτών που αφήνουν «φέσια» στους προμηθευτές ρεύμα. Επειτα από απαίτηση της αγοράς, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) έχει προετοιμάσει ρύθμιση, σύμφωνα με την οποία το μέγιστο χρονικό διάστημα παραμονής στο καθεστώς της Καθολικής Υπηρεσίας θα περιορίζεται στους τέσσερις μήνες και η προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας θα διακόπτεται στην περίπτωση που ο πελάτης δεν εξοφλεί τους λογαριασμούς του. Από την πρόβλεψη αυτή θα εξαιρούνται οι ειδικές κατηγορίες ευάλωτων πελατών.

Στην Καθολική Υπηρεσία εντάσσονται νοικοκυριά και μικρές επιχειρήσεις που τους έχει καταγγελθεί η σύμβαση ηλεκτροδότησης, συνήθως λόγω οφειλών, έως ότου βρουν νέο προμηθευτή ρεύματος. Οπως δείχνουν τα στοιχεία, σε αυτή βρίσκουν καταφύγιο κυρίως κακοπληρωτές καθώς υπολογίζεται ότι πάνω από το 70% των περίπου 200.000 καταναλωτών της Καθολικής Υπηρεσίας απολαμβάνουν δωρεάν ρεύμα, αφήνοντας για μήνες απλήρωτους λογαριασμούς. Ετσι δημιουργείται μια οικονομική «τρύπα» στις πέντε μεγαλύτερες εταιρείες προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας (βάσει μεριδίων και αριθμού μετρητών που εκπροσωπούν), οι οποίες κάθε χρόνο αναλαμβάνουν τα καθήκοντα της Καθολικής Υπηρεσίας.

Η νέα νομοθετική πρωτοβουλία θα προτείνει ότι οι πολίτες που υπάγονται στις παραπάνω ρυθμίσεις θα ενημερώνονται έναν μήνα προτού διακοπεί οριστικά η ηλεκτροδότησή τους και θα καλούνται να εξοφλήσουν ή να διακανονίσουν την οφειλή τους και να προχωρήσουν σε σύναψη σύμβασης με κάποιον πάροχο ρεύματος της επιλογής τους.