Οι επιθετικές αυξήσεις επιτοκίων ενισχύουν τον τραπεζικό κλάδο στην Ευρώπη, πιέζοντας παράλληλα όμως τις ομολογιακές αγορές, με τα spreads να διευρύνονται.

Οπως εκτίμησε προσφάτως η Deutsche Bank, οι αυξήσεις επιτοκίων ενισχύουν σημαντικά τα καθαρά έσοδα από τόκους των ευρωπαϊκών τραπεζών, κάτι που δεν έχει προεξοφληθεί από το consensus των αναλυτών, σημειώνοντας παράλληλα και τη βελτίωση της ποιότητας των στοιχείων ενεργητικού του κλάδου.  Ωστόσο, ανέφερε πως αν η ενεργειακή κρίση οδηγήσει σε βαθιά ύφεση την Ευρώπη η πτώση στον ευρωπαϊκό τραπεζικό κλάδο θα φθάσει στο 30%, αν και τα υψηλότερα επιτόκια θα μπορούσαν να την αμβλύνουν και να αντισταθμίσουν αυτή την υποχώρηση περίπου στο 15%.

Από τις ελληνικές τραπεζικές μετοχές, η Deutsche Bank διατηρεί τη σύσταση «αγοράς» για τις Εθνική και Alpha Bank με τιμές-στόχους τα 4,4 ευρώ και 1,5 ευρώ και «ουδέτερη θέση» για τις Πειραιώς και τη Eurobank, με τιμές-στόχους τα 1,4 ευρώ και 1,2 ευρώ αντίστοιχα.

Να σημειωθεί πως η γερμανική τράπεζα προβλέπει τώρα μια ακόμα «τζάμπο» αύξηση επιτοκίων κατά 0,75% από την ΕΚΤ τον Οκτώβριο, ενώ και η Credit Suisse αναθεώρησε τις προβλέψεις της αναμένοντας πως η ΕΚΤ θα αυξήσει τα επιτόκια του ευρώ  κατά 0,75% τον Οκτώβριο, κατά 0,50% τον Δεκέμβριο και κατά 0,25% τόσο  τον Φεβρουάριο όσο και τον Μάρτιο του 2023,  οδηγώντας το τελικό επιτόκιο στο 2,5% από 2% που προέβλεπε προηγουμένως.

Η Goldman Sachs αναμένει επίσης πως η  ΕΚΤ θα αυξήσει τα επιτόκια κατά 0,75% τον Οκτώβριο, κατά 0,50% τον Δεκέμβριο και κατά 0,25% τον Φεβρουάριο του 2023, οδηγώντας τα στο 2,25%.

Οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων της ευρωζώνης εκτινάχθηκαν πάντως μετά την απόφαση της ΕΚΤ να προχωρήσει σε αύξηση επιτοκίων κατά 75 μονάδες βάσης, λαμβάνοντας και μέτρα για να αποφύγει την υπερβολική διεύρυνση των περιθωρίων ανταλλαγής περιουσιακών στοιχείων. Η ΕΚΤ είπε την Πέμπτη ότι θα αρχίσει να ανταμείβει τις κρατικές καταθέσεις για να εμποδίσει αυτά τα μετρητά να πλημμυρίσουν την αγορά και να μετριάσει την πίεση στα ομόλογα.

Η απόδοση του διετούς γερμανικού κρατικού ομολόγου αυξήθηκε σε νέο υψηλό 11 ετών, στο 1,399%, ενώ η απόδοση του 10ετούς κρατικού ομολόγου της Ιταλίας βρέθηκε στο υψηλότερο επίπεδο από τα μέσα Ιουνίου, στο 4,083%, ενώ και η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου αυξήθηκε ως το 4,30% (από 2,9% στις αρχές Αυγούστου).

Ερχεται συρρίκνωση ισολογισμού

Τα επιτόκια εξακολουθούν να αποτελούν το κύριο εργαλείο πολιτικής, αλλά οι συζητήσεις για την ποσοτική σύσφιξη (QT) θα πρέπει να ξεκινήσουν το 4ο τρίμηνο, εκτίμησε η  Credit Suisse, κάτι που θα μπορούσε να επηρεάσει αρνητικά το κόστος δανεισμού των ευάλωτων χωρών της περιφέρειας του ευρώ. Σύμφωνα μάλιστα με τους «FT», η ΕΚΤ θα ξεκινήσει συνομιλίες για τη συρρίκνωση του ισολογισμού της από στις αρχές Οκτωβρίου, κάτι που θα μπορούσε να ξεκινήσει μετά το τέλος του έτους. «Πιστεύουμε ότι αυτές (σ.σ.: οι συζητήσεις) θα είναι αργές και περίπλοκες λόγω της πολιτικής φύσης του «QT», καθώς τα περιφερειακά ομόλογα πιθανότατα δεν θα ανακυκλωθούν» ανέφερε η Credit Suisse.