Στην Ευρώπη είχαν ανέκαθεν τους πονοκεφάλους τους οι τεχνολογικοί γίγαντες των ΗΠΑ με τους επιτρόπους Ανταγωνισμού, όπως η Νέλι Κρους, ο Χοακίν Αλμούνια ή η εν ενεργεία Μαργκρέτε Βεστάγκερ. Εσχάτως άνοιξαν μέτωπο και εντός αμερικανικής επικράτειας.

Το πρόσωπο που προκαλεί τους «αμερικανικούς» πονοκεφάλους στην περίφημη GAFA (Google, Amazon, Facebook και Apple) είναι η διορισθείσα τον Μάρτιο του 2021 από τον Τζο Μπάιντεν νέα επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Εμπορίου (FTC) Λίνα Καν.

Ήταν ένας διορισμός τον οποίο εξαρχής προσπάθησαν να αποτρέψουν οι Big Tech. Διότι κατά τη γνώμη τους, ο αμερικανός πρόεδρος έβαλε τον λύκο να φυλάει τα πρόβατα.

Όντως, επιχειρηματικά μεγαθήρια παγκόσμιου βεληνεκούς τρέμουν σαν λύκαινα την ηλικίας μόλις 34 ετών πακιστανικής καταγωγής αμερικανοβρετανίδα νομικό, πολιτειολόγο και δημοσιογράφο Λίνα Καν. Τα «δοντάκια» της τα είχε δείξει από μικρή, όπως και την επιστημονική της ευφυΐα – ως φοιτήτρια στο Yale είχε δημοσιεύσει το 2017 μια έρευνα για τον αμερικανικό νόμο περί ανταγωνισμού με τίτλο «Το Αντιμονοπωλιακό Παράδοξο της Amazon» που έκανε πάταγο και βραβεύτηκε επανειλημμένως.

Προ ημερών η Λίνα Καν αποφάσισε να εφαρμόσει στην πράξη όσα είχε με επιστημονικό τρόπο προσεγγίσει και αναλύσει στη μελέτη της. Και ως επικεφαλής της FTC κατηγόρησε την Amazon για μονοπωλιακή συμπεριφορά – μαζί της στον δικαστικό αγώνα συντάσσονται 17 αμερικανικές Πολιτείες.

Η Καν ισχυρίζεται ότι το αμερικανικό νομικό πλαίσιο για τον ελεύθερο ανταγωνισμό, που εστιάζει στη διατήρηση χαμηλών τιμών προς όφελος του καταναλωτή, δεν έχει εφαρμογή στους τεχνολογικούς ομίλους, διότι ουσιαστικά τους βοηθά να συντρίψουν τους ανταγωνιστές τους.

Προτείνει την «αποκατάσταση των παραδοσιακών μέσων της αντιμονοπωλιακής πολιτικής και της πολιτικής ανταγωνισμού με την εφαρμογή κοινών οικονομικών και δασμολογικών υποχρεώσεων στους ομίλους».

Τελική αναμέτρηση

Προσωπικότητες της θεωρίας και της πράξης τού επενδύειν και επιχειρείν έχουν «πέσει να φάνε» τη Λίνα Καν, η οποία ωστόσο σε κατάθεσή της στο Κογκρέσο για το θέμα της Amazon εξασφάλισε διακομματική στήριξη.

Σημειωτέον ότι Amazon και Facebook είχαν ζητήσει εξαρχής από τον Μπάιντεν την ακύρωση του διορισμού της Καν στην FTC. Τον Ιούλιο το εναντίον της μέτωπο κατήγαγε μια νίκη, καθώς η Επιτροπή απέτυχε να αποτρέψει την εξαγορά της Activision Blizzard από τη Microsoft.

Θα έλεγε κανείς ότι η κόντρα με την Amazon σηματοδοτεί για τη Λίνα Καν την τελική αναμέτρηση με τις Big Tech. Όχι βέβαια και με τα «μεγάλα συμφέροντα», διότι έχει όλη τη ζωή μπροστά της.