Τα «μποτιλιαρίσματα» στην παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα που έχουν προκαλέσει πληθώρα ελλείψεων αγαθών σε ολόκληρο τον πλανήτη «πρακτικά θα αρχίσουν να εξομαλύνονται τους πρώτους μήνες του νέου έτους» εκτιμά σε έκθεσή της η Κατρίνα Ελ, επικεφαλής οικονομολόγος της Moody’s Analytics για την Ασία και τον Ειρηνικό. Ως εκ τούτου, «βλέπουμε στον ορίζοντα μια αποκλιμάκωση των πιέσεων στις τιμές πρώτων υλών, στις τιμές παραγωγού και στις τιμές χονδρικής εν γένει» σημειώνει μιλώντας στο CNBC.
Υπάρχει όμως ένα «αλλά» στη συλλογιστική της εδρεύουσας στο Σίδνεϊ οικονομολόγου: «Αν συνεχιστεί η πολιτική μηδενικής ανοχής στην COVID, οι αναταράξεις στην παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα θα παραταθούν, άγνωστο σε πόσο βάθος χρόνου». Η όλη εμπλοκή έχει να κάνει ως επί το πλείστον με τα κινεζικά λιμάνια και τις θαλάσσιες μεταφορές. Η ευκολία με την οποία βάζουν σε καραντίνα τεράστιες λιμενικές εγκαταστάσεις οι αρχές του Πεκίνου έχει προκαλέσει απρόβλεπτα μεγάλες καθυστερήσεις στη ναυσιπλοΐα και ανυπέρβλητα προσκόμματα στο διεθνές εμπόριο.
«Ο ρόλος της Κίνας στην ομαλή διεξαγωγή της παγκόσμιας εμπορικής δραστηριότητας είναι καθοριστικός τις τελευταίες δεκαετίες και ως εκ τούτου κάθε δυσλειτουργία στα κινεζικά λιμάνια έχει εκθετικές επιπτώσεις και στον χρόνο και στο κόστος των διεθνών θαλάσσιων μεταφορών» τόνισε η Ελ. Η αυστραλέζα οικονομολόγος εξήγησε ότι «η πολιτική μηδενικής ανοχής στην COVID σημαίνει ότι η προοπτική οικονομικής ανάκαμψης καθίσταται λίγο περισσότερο επισφαλής, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά την κατανάλωση».
Η Κατρίνα Ελ πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση του Πεκίνου έχει στα χέρια της ουσιαστικούς μοχλούς διορθωτικών παρεμβάσεων στη λειτουργία των αγορών στο εσωτερικό της χώρας. Και ένας εκ των ουσιαστικότερων είναι ο καθορισμός του κόστους δανεισμού – η ανεξαρτησία της Κεντρικής Τράπεζας της Κίνας περιλαμβάνεται στον κατάλογο των σύντομων ανεκδότων. Από την άλλη πλευρά, όμως, οι παρεμβάσεις της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της πανδημίας επηρεάζουν καθοριστικά – και δυσμενώς – τις διεθνείς αγορές. Και ως εξαγωγική οικονομία και η ίδια η Κίνα εν τέλει ζημιώνεται από την υγειονομική της πολιτική.