Μία κοσμογονία mega-έργων, με προϋπολογισμό 3 δισ. ευρώ, βρίσκονται σε τροχιά εκκίνησης ή είναι ήδη σε εξέλιξη και ολοκληρώνονται μέσα στο 2023, με έλληνες και ξένους επενδυτές να δίνουν σύσταση «buy» για το ελληνικό real estate παρά τους «αντίθετους ανέμους» που επικρατούν στις περισσότερες ευρωπαϊκές αγορές.

Το ποσό-ρεκόρ των 1,65 δισ. ευρώ στο οποίο ανήλθαν το 2022 οι επενδύσεις σε επαγγελματικά ακίνητα στην εγχώρια αγορά, σημειώνοντας άνοδο 40% σε σύγκριση με το 2021, αλλά και η ανοδική πορεία των επενδύσεων σε κατοικίες που συνεχίζεται αδιαλείπτως από το πρώτο τρίμηνο του 2018, αποτυπώνουν τη δυναμική της ελληνικής κτηματαγοράς, καθώς εκτιμάται ότι η ζήτηση για σύγχρονα κτίρια κατοικιών, γραφείων, logistics, καταστημάτων και φιλοξενίας-αναψυχής θα αυξηθεί σημαντικά τα επόμενα χρόνια.

Ελληνικό: Μεταξύ των μεγαλύτερων ιδιωτικών projects ανάπτυξης που βρίσκονται σε εξέλιξη ή πρόκειται να αρχίσουν να υλοποιούνται πρωταγωνιστικό ρόλο έχουν τα έργα στο Ελληνικό.

Μετά το καλοκαίρι αναμένεται να εκδοθούν οι άδειες για το Vouliagmenis Mall, καθώς και για το Riviera Galleria, το mall που θα κατασκευαστεί στον Αγιο Κοσμά.

Παράλληλα, ξεκινούν οι εργασίες για τον πιο ψηλό πράσινο παραθαλάσσιο ουρανοξύστη στη Μεσόγειο, τον Riviera Tower, σχεδιασμένο από τη Foster+Partners, με ύψος 200 μέτρα, 45 ορόφους και περίπου 200 διαμερίσματα.

Οι επενδύσεις της Lamda Development για τα τρία αυτά projects θα ξεπεράσουν τα 850 εκατ. ευρώ.

Πειραιάς, Βοτανικός, Ομόνοια και Θεσσαλονίκη: Οταν θα βγαίνουν οι άδειες για τα εμπορικά κέντρα της Lamda, ο Πύργος του Πειραιά, θα βρίσκεται σε πλήρη λειτουργία. Η επένδυση της κοινοπραξίας Dimand – EBRD – Prodea Investments ανέρχεται σε 78 εκατ. ευρώ και ήδη έχουν υπογραφεί προσύμφωνα μίσθωσης για το μεγαλύτερο μέρος του πρώτου βιοκλιματικού ουρανοξύστη της Ελλάδας.

Εκτός του Πειραιά η Dimand έχει στα σκαριά ακόμη 3 έργα συνολικής επενδυτικής αξίας άνω των 300 εκατ. ευρώ. Στις πρώην εγκαταστάσεις του εργοστασίου της Αθηναϊκής Χαρτοποιίας (Softex) σχεδιάζεται «πράσινο» συγκρότημα με χρήσεις γραφείων και καταστημάτων, συνολικής επιφάνειας 79.827 τ.μ., μια επένδυση 159,6 εκατ. ευρώ.

Παράλληλα η Dimand προχωρεί και στη δημιουργία ενός από τα μεγαλύτερα αποθηκευτικά κέντρα στη Βόρεια Ελλάδα, στο πρώην ακίνητο της Βαλκάν Εξπόρτ στην Θεσσαλονίκη, συνολικής επιφάνειας 120.000 τ.μ., ενώ το επόμενο διάστημα ξεκινά την ανακατασκευή του «Μινιόν», μέσω της μετατροπής του σε ένα κτίριο μεικτής χρήσης (γραφεία, καταστήματα, εστίαση και κατοικίες). Επίσης στη Θεσσαλονίκη, η Dimand από κοινού με την Prodea Investments ανεγείρει τέσσερα βιοκλιματικά κτίρια συνολικού εμβαδού 15.600 τ.μ., που θα αποτελέσουν το συγκρότημα γραφειακών χώρων Hub26. Πρόκειται για μια επένδυση 35 εκατ. ευρώ.

Σχιστό και Ασπρόπυργος: Το project της Εκκλησίας σε συνεργασία με το ΤΑΙΠΕΔ στην περιοχή του Σχιστού – Σκαραμαγκά περιλαμβάνει την κατασκευή ενός κέντρου logistics, οικιστικών χώρων και γραφείων, αλλά και τη δημιουργία περιβαλλοντικού πάρκου (το 85% της έκτασης θα καλύπτεται από πράσινο).

Την ίδια ώρα, η ΗΙG βρίσκεται σε πορεία μετατροπής του οικοπέδου που ανήκε στην «Ελληνική Χαλυβουργία» σε κέντρο διεθνών μεταφορών και αποθήκευσης, μια επένδυση άνω των 300 εκατ. ευρώ.

Μαρούσι, Ταύρος και Παλλήνη: Σε τροχιά υλοποίησης έχει μπει η κατασκευή του βιοκλιματικού συγκροτήματος 56.000 τ.μ. στο πρώην ακίνητο της Kodak στο Μαρούσι από την κοινή εταιρεία των Noval Property και Brook Lane Capital.

Ενδεχομένως εφέτος ξεκινά και η μεγάλη επένδυση real estate της Noval για την ανάπλαση των παλιών εγκαταστάσεων της Βιοχάλκο, επί της οδού Πειραιώς.

Για το Cambas Project στην Κάντζα, μια επένδυση 200 εκατ. ευρώ, η Reds του ομίλου Ελλάκτωρ φιλοδοξεί να ξεκινήσουν οι εργασίες εφέτος. Η ανάπτυξη περιλαμβάνει γραφειακούς χώρους και άλλες χρήσεις.

Αθήνα, Γλυφάδα, Εύβοια και Κρήτη: Στον τουριστικό τομέα, η ΤΕΜΕΣ ξεκίνησε την ανακατασκευή του Hilton, με τη δημιουργία 50 πολυτελών κατοικιών, οι οποίες θα λειτουργήσουν υπό τα brands Conrad Residences και Waldorf Astoria Residences της Hilton.

Τους επόμενους μήνες αναμένεται να ανοίξει τις πύλες του το νέο resort στα Αστέρια Γλυφάδας της Grivalia Hospitality. Επίσης, η εταιρεία θα αναπτύξει  ξενοδοχειακή μονάδα, που θα περιλαμβάνει και branded κατοικίες στη Μεγαλόνησο, το μεγαλύτερο νησί του συμπλέγματος των Πεταλιών.

Τέλος, στην τελική ευθεία έχει μπει το Elounda Hills, του μεγιστάνα Βιτάλι Μπορίσοφ στην Κρήτη.