Η σύλληψη του – υποψήφιου τότε και εκλεγμένου σήμερα – δημάρχου Χειμάρρας Φρέντι Μπελέρη με την κατηγορία της εξαγοράς ψήφων έγινε μόλις τρεις ημέρες πριν από τις αυτοδιοικητικές εκλογές στην Αλβανία. Και δέκα ημέρες πριν από τον πρώτο γύρο των εθνικών εκλογών στην Ελλάδα. Μια υπόθεση που έβαλε στον πάγο τις σχέσεις Ελλάδας – Αλβανίας, καθώς το γεγονός που έδειξε να έχει στόχο την προσπάθεια παρεμπόδισης του Φρέντι Μπελέρη να εκλεγεί δήμαρχος Χειμάρρας ήρθε στην αιχμή της προεκλογικής περιόδου στην Αθήνα. Κατέρριψε δε κυριολεκτικά εν μια νυκτί το αφήγημα περί νέας εποχής στις σχέσεις Αθήνας – Τιράνων, οι οποίες έχουν μπει στον πάγο. Ενώ η προσπάθεια να εμποδιστεί η εκλογή Μπελέρη στη Χειμάρρα έχει συνδεθεί και με μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα real estate, που αφορούν την εκμετάλλευση και ανάπτυξη της αλβανικής Ριβιέρας.

Υπενθυμίζεται ότι ο Μπελέρης σε συνέντευξή του (protothema.gr) στις 7/5 υποστήριζε ότι «η εκλογή μου θα διευκολύνει την πορεία του Ελληνισμού». Ο Εντι Ράμα κατηγόρησε τον Μπελέρη ότι μίλησε για εξελληνισμό της Χειμάρρας, ενώ την ίδια στιγμή επιμένει ότι ο χειρισμός της υπόθεσης ανήκει αποκλειστικά στη Δικαιοσύνη και ο ίδιος δεν παρεμβαίνει.

Ο Μπελέρης παραμένει στη φυλακή, με τις κινήσεις που γίνονται να δείχνουν ότι η κυβέρνηση Ράμα έχει εγκλωβιστεί σε έναν φαύλο κύκλο.

Αρμόδιες πηγές υπενθύμιζαν στο «Βήμα» ότι η ελληνική πλευρά δεν έχει σταματήσει τις επαφές με την κυβέρνηση της Αλβανίας προσπαθώντας να βρεθεί μια λύση στο ζήτημα και έχει ξεκάθαρα προειδοποιήσει ότι θα υπάρξουν επιπτώσεις στην ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας, η οποία αξιολογείται τέλος του χρόνου. Ενδεικτικό ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Εντι Ράμα συναντήθηκαν τον Ιούλιο στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους, χωρίς να υπάρχει καμία εξέλιξη.

Ενώ ο Πρωθυπουργός επέλεξε να μην καλέσει τον αλβανό ομόλογό του στο δείπνο των ηγετών των Δυτικών Βαλκανίων τον Αύγουστο, δείχνοντας την έντονη δυσαρέσκεια της Αθήνας με τον πλέον εμφατικό τρόπο. Επίσης έχει επιχειρηθεί η κινητοποίηση της ΕΕ, καθώς μεταξύ άλλων το ΕΛΚ κατέθεσε τροπολογία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για την ενταξιακή πορεία της Αλβανίας στην Ενωση, η οποία υπερψηφίστηκε, με το ζήτημα να έχει τεθεί από τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο από τον ΥΠΕΞ στον επίτροπο Διεύρυνσης αλλά και στον πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου. Επιστολή στον επίτροπο Διεύρυνσης έστειλε και ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Μαργαρίτης Σχοινάς.

Και πάλι ο Ράμα μένει αμετακίνητος. Χωρίς να κάνει ούτε βήμα μπροστά για να εκπέσει ο Μπελέρης του αξιώματός του, αφού το τρίμηνο από την πρώτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου παρήλθε στις 27 Σεπτεμβρίου, ούτε όμως για να μπορέσει να ορκιστεί. Και όπως ανέφεραν διπλωματικές πηγές στο «Βήμα», φαίνεται ότι επιλογή του είναι να επιμείνει στην ίδια στάση έως ότου τελεσιδικήσει η υπόθεση. Ετσι ώστε ο Μπελέρης να κηρυχθεί έκπτωτος με απόφαση της Δικαιοσύνης και όχι της κυβέρνησής του, ώστε ο ίδιος να υποστηρίζει ότι δεν έχει ανάμειξη. Αξίζει να σημειωθεί ότι η τακτική δικάσιμος για την υπόθεση Μπελέρη ορίστηκε για τις 12 Οκτωβρίου στο δικαστήριο Τιράνων, ενώ μέχρι σήμερα έχουν απορριφθεί όλες οι προσφυγές για να αφεθεί ελεύθερος.