Μία ακόμα «πυρηνική» έκπληξη έκρυβε, τελικώς, η επίσκεψη Ερντογάν στην Αθήνα. Κι αυτή δεν αφορά το πυρηνικό εργοστάσιο που κατασκευάζει η Τουρκία στο Ακούγιου, ούτε αυτό που σχεδιάζει στη Σινώπη. Oπως πληροφορείται «Το Βήμα», έχει να κάνει με το εργοστάσιο παραγωγής πυρηνικής ενέργειας που προγραμματίζει στην Ανατολική Θράκη.

Η πρόταση για ενεργειακή συνεργασία

Το θέμα ξεκίνησε από μια ερώτηση που έκανε ο έλληνας πρωθυπουργός, στη διάρκεια του γεύματος στο Μέγαρο Μαξίμου, παρουσία των υπουργών και των δύο χωρών. Αρχικά, ρώτησε τον τούρκο πρόεδρο για τους πυρηνικούς σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής στην Τουρκία. Πόσοι θα είναι συνολικά, πού θα βρίσκονται και κυρίως πότε θα λειτουργήσουν.

Ο κ. Ερντογάν απάντησε ότι η μία μονάδα, που βρίσκεται στο Ακούγιου, είναι έτοιμη και πρόκειται σύντομα να λειτουργήσει, χωρίς να προσδιορίσει όμως τον ακριβή χρόνο. Αλλοι τρεις υποσταθμοί πυρηνικής ενέργειας ετοιμάζονται, είπε, και είναι προγραμματισμένοι να λειτουργήσουν το 2028, ενώ πρόσθεσε ότι υπάρχει προγραμματισμός να λειτουργήσει ακόμα ένας πυρηνικός σταθμός, στη Σινώπη. Ωστόσο ο τούρκος πρόεδρος δεν σταμάτησε εκεί.

Πληροφόρησε τον Πρωθυπουργό ότι η Τουρκία προγραμματίζει να δημιουργήσει στο μέλλον και έναν άλλον πυρηνικό σταθμό, ο οποίος, όπως είπε, θα εγκατασταθεί και θα λειτουργεί στη Θράκη.

Και ακριβώς στο σημείο αυτό ο κ. Ερντογάν έκανε την κίνηση: Διατύπωσε στον κ. Μητσοτάκη την πρόταση για ενεργειακή συνεργασία με την Ελλάδα, λέγοντας πως όταν και όποτε λειτουργήσει ο πυρηνικός σταθμός της Θράκης «θα μπορούσε να σας παρέχει από εκεί ηλεκτρική ενέργεια».

Ο Πρωθυπουργός φέρεται να του απάντησε πως εάν αυτό του το είχε προτείνει πριν από 20 χρόνια μπορεί και να το συζητούσε, ωστόσο τώρα η Ελλάδα κάνει μεγάλη στροφή στον χώρο των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) και η συζήτηση έκλεισε κάπου εκεί.

Τα πυρηνικά σχέδια της Τουρκίας

Εδώ, θα πρέπει να σημειωθεί ότι ενώ τον πυρηνικό σταθμό στο Ακούγιου τον κατασκευάζει η Τουρκία μαζί με τη Ρωσία, τον σταθμό στη Σινώπη θα τον κατασκευάσει σε συνεργασία με την Ιαπωνία, αφού έχει ήδη υπογραφεί τουρκο-ιαπωνικό σύμφωνο, όπως είχε δηλώσει στο παρελθόν ο Ερντογάν. Ωστόσο συχνά σημειώνει πως «στόχος μας είναι ο επόμενος πυρηνικός σταθμός να κατασκευαστεί στην Τουρκία από τούρκους μηχανικούς».

Οπως μετέδωσαν ξένα πρακτορεία, ο τούρκος πρόεδρος μιλώντας στους δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια της πτήσης επιστροφής από την Αθήνα, είπε ότι η Τουρκία μπορεί να «δώσει ευκαιρία» στην Ελλάδα, αναφορικά με τον υπό κατασκευή πυρηνικό σταθμό ηλεκτροπαραγωγής στην επαρχία της Σινώπης, προμηθεύοντάς την με ενέργεια που θα παράγεται εκεί.

Τέλος, είπε ότι είναι δυνατή η δίκαιη κατανομή των πόρων στην Ανατολική Μεσόγειο, μια περιοχή που εδώ και πολύ καιρό αποτελεί πηγή εντάσεων μεταξύ των συμμάχων. Και κατέληξε λέγοντας ότι με τον έλληνα πρωθυπουργό συμφώνησαν ότι πρέπει να μπει ένα τέλος στις αερομαχίες στο Αιγαίο, αναφέροντας ότι ο ίδιος επιθυμεί την ηρεμία.