Μια μίνι περιοδεία στην Ελλάδα θα κάνουν τις επόμενες εβδομάδες οι City of the Sun ξεκινώντας την Παρασκευή 13 Οκτωβρίου από τη Θεσσαλονίκη και τον Πολυχώρο WE. Στις 14 του μήνα θα εμφανιστούν στην Πάτρα (Frida), στις 15 στην Αθήνα (Gazarte Roof Stage) και θα ακολουθήσουν τα Ιωάννινα (16/10, Route 66), ο Βόλος (17/10, Café Santan) και η Ξάνθη (18/10, Nostos Live).


Το ακουστικό σχήμα που δεν μπορεί κανείς εύκολα να κατηγοριοποιήσει τα κομμάτια του δημιουργήθηκε το 2011 στην Upper East Side της Νέας Υόρκης και αποτελείται από τον Τζον Πίτα (κιθάρα) και τον Ζακ Πάρα (κρουστά) – μη σας μπερδεύει το επώνυμο του πρώτου διότι μόνο ο δεύτερος διαθέτει ρίζες στη χώρα μας καθώς η μητέρα του έχει ελληνική καταγωγή. O ήχος τους περιέχει αναφορές σε διάφορα είδη όπως η indie rock, η αμερικανική φολκ, το φλαμένκο, τα μπλουζ και ό,τι χαρακτηρίζαμε παλιότερα ως έθνικ μουσική.

Πρόκειται για κινηματογραφικής ατμόσφαιρας ορχηστρικά κομμάτια. Τους έχουν αποκαλέσει μια μείξη μεταξύ των Explosions in The Sky και των Rodrigo Y Gabriella και αυτή είναι μάλλον μια πετυχημένη περιγραφή. Με τη δυναμική τους παρουσία επί σκηνής και όχι μόνο έχουν καταφέρει να ανατρέψουν την αντίληψη για την ορχηστρική μουσική προσελκύοντας μια νέα γενιά σε αυτό το είδος με συνθέσεις όπως το «Everything» και το «Perfect Instance» να έχουν περισσότερα από 20 εκατομμύρια streams στο Spotify.

Μουσικοί του δρόμου

Μιλήσαμε μαζί τους μέσω zoom, ο Ζακ βρισκόταν στην ηλιόλουστη Κάρπαθο για διακοπές με την ισπανίδα κοπέλα του και ο Τζον στο υπνοδωμάτιό του στο Μπρούκλιν. Τους ρώτησα πώς προέκυψε αυτή η τωρινή τουρνέ. Ο Πάρα μου είπε: «Ξεκινήσαμε ως μουσικοί του δρόμου στη Νέα Υόρκη. Μια μπλόγκερ που μας είδε έγραψε για εμάς, το ποστ της στη συνέχεια το διάβασε μια γυναίκα στην Ελλάδα, ο σύντροφος της οποίας, ο δημιουργός του site www.kasetophono.com,  μας έβαλε σε κάποιες δημοφιλείς playlists του και είδαμε ξαφνικά στο YouTube να έχουμε εκατοντάδες χιλιάδες views από τη χώρα σας. Στη συνέχεια επικοινώνησε μαζί μας ένας προμότερ, ο Γιώτης Ποσπορέλης, συνδιοργανωτής του φεστιβάλ Street Mode στη Θεσσαλονίκη. Είπαμε στον μάνατζέρ μας ότι θέλουμε να παίξουμε εκεί, εκείνος διαφωνούσε, όμως επιμείναμε. Ηρθαμε τελικά το 2017 στη Θεσσαλονίκη, ξαφνιαστήκαμε από τη θερμή υποδοχή, κάναμε μια περιοδεία στην Ελλάδα το 2019, περάσαμε τέλεια και είμαστε πάρα πολύ χαρούμενοι για τις συναυλίες που θα δώσουμε τώρα».

Ορχηστρικά κομμάτια

Τους λέω ότι είδα στις ψηφιακές πλατφόρμες ότι οι πιο πολλοί ακροατές τους ζουν στο Παρίσι, στο Βερολίνο, στην Κωνσταντινούπολη και στις Βρυξέλλες. «Νομίζω πως η μουσική μας έχει επιρροές από ολόκληρο τον κόσμο, έχει λάτιν, μεσογειακά και μεσανατολίτικα χρώματα και οι Ευρωπαίοι είναι πολύ εξοικειωμένοι με αυτούς τους ήχους και πιο ανοιχτόμυαλοι σε σχέση με τους Αμερικανούς που συνήθως αγαπούν συγκεκριμένα είδη. Προσωπικά είχα την εντύπωση στην αρχή ότι τα ορχηστρικά κομμάτια θα ήταν κάτι προσωρινό μέχρι να βρεθώ σε μια κανονική μπάντα με στίχους και τραγούδι, όμως οι ευκαιρίες άρχισαν να παρουσιάζονται στον δρόμο μας και είπα να go with the flow» λέει ο Τζον.

«Τα ορχηστρικά κομμάτια μάς επιτρέπουν να υπερβαίνουμε τα σύνορα και τους διαχωρισμούς και να ταξιδεύουμε σε όλο τον κόσμο, κι αυτό είναι πολύτιμο» συμπληρώνει ο Ζακ.

Συνεργασίες

Μέχρι στιγμής έχουν υπάρξει opening act για κάποια γνωστά και δημοφιλή ονόματα, όπως οι Thievery Corporation και οι Peter Bjorn & John (έχουν μάλιστα διασκευάσει και το «Young Folks»). Πώς τους φάνηκαν αυτοί οι καλλιτέχνες; «Ηταν πολύ ωραία εμπειρία η συνεργασία με τους Peter Bjorn & John, πέραν της καλής μουσικής τους είναι και φοβεροί τύποι και ήταν αυτοί που μας ζήτησαν να διασκευάσουμε το «Young Folks». Οσον αφορά τους φανταστικούς Thievery Corporation έχουμε ανοίξει κάποια live τους και θα παίξουμε μαζί τους σε μερικά ακόμη σόου τώρα τον Δεκέμβριο» σχολιάζει ο Πίτα. «Χάρη στη μουσική έχουμε γνωρίσει και μερικούς θρύλους όπως τον Γκρεγκ Ολμαν των Allman Brothers ή τον Τσαρλς Μπράντλεϊ και αυτό μας δίνει μεγάλη έμπνευση» προσθέτει ο Πάρα.

Εμφαση στα live

Τους ζητάω να μου πούνε δυο λόγια για το πιο πρόσφατο άλμπουμ τους, το «Segunda Alma». Τι τους ενέπνευσε στη δημιουργία του; «Πριν από μερικά χρόνια ένας φίλος από το Εκουαδόρ με παρότρυνε να ακούσω τη μουσική του Νίκολα Κρουζ. Μου άρεσαν πολύ τα κομμάτια του, συνδυάζει την ελεκτρόνικα με το φολκ της Νότιας Αμερικής. Ετσι αρχίσαμε να εξερευνούμε την οργανική house με λάτιν επιρροές. Ηχογραφήσαμε το άλμπουμ την περίοδο της πανδημίας, ήταν χειμώνας στη Νέα Υόρκη κι εμείς ονειρευόμασταν πιο ζεστά μέρη» εξηγεί ο Ζακ.

«Οντως εντυφήσαμε σε αυτό το είδος, ακούσαμε και πολύ Νίκολας Τζααρ, όμως πάντα υπήρχαν τέτοια στοιχεία στη μουσική μας, απλώς ήταν ενταγμένα με κάπως πιο άγουρο τρόπο. Μας βοήθησε πάντως πολύ αυτή η διαδικασία. Ανέκαθεν δίναμε πιο μεγάλη έμφαση στα live και χάρη σε αυτό το άλμπουμ καταφέραμε να γίνουμε και πιο επιδέξιοι στο κομμάτι της ηχογράφησης και της παραγωγής στο στούντιο» λέει ο Τζον. Αυτή την περίοδο τι ακούνε πιο πολύ; «Ακούω πολύ Μαξ Ρίχτερ, για ηρεμία και χαλάρωση, αλλά και ηλεκτρονική μουσική. Μου αρέσουν ο Fred Again, ο Bicep και ο Bary Can’t Swim» λέει ο Πίτα. «Θα ήθελα να προσθέσω τον Bonobo, τους Khruangbin, τους Hermanos Gutiérrez και τον Populous» δηλώνει ο Πάρα.