Ο Πάνος Μουζουράκης μετρά περίπου 25, ίσως και παραπάνω, χρόνια ενασχόλησης με τη μουσική, το θέατρο, τον κινηματογράφο, την τηλεόραση. Ισως η επιτυχία για τον ίδιο να μην είναι ο αυτοσκοπός της κάθε δράσης του, αλλά η ικανοποίηση που παίρνει από αυτά που κάνει. Εχει την προσωπική του σφραγίδα, που ναι μεν μένει ίδια όλα αυτά τα χρόνια, αλλά, όπως και να το κάνουμε, αυτά τα χρόνια περνούν. Και ο ίδιος το λέει άλλωστε μέσω του τίτλου του τελευταίου του δίσκου – «Μεγαλώνω», σε στίχους Γεράσιμου Ευαγγελάτου και μουσική Θέμη Καραμουρατίδη – ο οποίος κυκλοφόρησε λίαν προσφάτως.

Ο Πάνος Μουζουράκης θα τον… έχει μαζί του στον Κήπο του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών την προσεχή Πέμπτη 20 Ιουνίου στη μουσική του παράσταση. Μαζί με τα νέα του τραγούδια ο τραγουδιστής και περφόρμερ θα παρουσιάσει το νέο του συγκρότημα (Παύλος Καλτουρουμίδης – πλήκτρα, Δημήτρης Καλονάρος – τύμπανα, Δημήτρης Φροσύνης – μπάσο, Αλέξανδρος Πουλιάσης – κιθάρα, Δημήτρης Καραγιάννης – σαξόφωνο, Διονύσης Κοκόλης – τρομπέτα) ενώ από την εμφάνισή του δεν θα λείψουν επιτυχίες από την προσωπική του δισκογραφία καθώς και διαχρονικά τραγούδια γνωστών καλλιτεχνών. Στα παραπάνω κάντε χώρο και για κάποιες εκπλήξεις.

Στον χώρο που τον περιμέναμε για τη συνέντευξη εισέβαλε σαν οδοστρωτήρας. Κάποιες ώρες μετά τη δεύτερη συναυλία των Coldplay στο ΟΑΚΑ, αναφέρθηκε στο εντυπωσιακό σόου των βρετανών σουπερστάρ, σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι «στον βαθμό που σε μεγάλους χώρους δεν μπορείς να έχεις άμεση επαφή με τον καλλιτέχνη ή το συγκρότημα, υπάρχει η δυσκολία πώς θα μπορέσουν να σπάσουν την απόσταση, να έρθουν περισσότερο κοντά σου, όχι μόνο χωροταξικά βαδίζοντας σε πασαρέλα ανάμεσα στο κοινό, αλλά πώς θα επικοινωνήσουν ειλικρινά μαζί σου, δείχνοντάς σου τον αληθινό χαρακτήρα τους ή τέλος πάντων αυτό που θέλουν να δείξουν στους θεατές».

Ο Πάνος Μουζουράκης, μιλώντας για τον εαυτό του, θεωρεί ότι στα live «η κατάσταση είναι περισσότερο για κομάντο. Παίζει ρόλο η ψυχολογία σου και η στιγμή. Ολα τα πράγματα που μπορούν να πάνε σωστά και τα πράγματα που μπορούν να πάνε λάθος». Μιλάει άμεσα, σε κοιτάει διαπεραστικά και εκεί που διατυπώνει την άποψή του, αυτομάτως την αναιρεί. Αυτοαναιρείται και προβοκάρεται συνεχώς. Σαν να είναι σε συνεχή διάλογο με τον εαυτό του.

Δεν το αρνείται και αναρωτιέται αν «τελικά είμαστε για τίποτα σίγουροι; Υπάρχουν πάρα πολλοί άνθρωποι που είναι πολύ σίγουροι και όχι μόνο για τον εαυτό τους, αλλά και για τους άλλους. Αυτό είναι ακόμα χειρότερο και για τους άλλους. Και κάπου εκεί αρχίζει το μπέρδεμα». Και το εξηγεί αυτό το μπέρδεμα: «Για να σε πείσω σε κάτι, για κάτι, θα πρέπει να είμαι πολύ πιο αληθινός με τον εαυτό μου και με τα πράγματα που θέλω να σου πω, τις απόψεις. Οτι θέλω όντως να σε βοηθήσω και όχι απλά να σε χαροποιήσω προσωρινά σε ένα πρώτο επιφανειακό επίπεδο, όπως συμβαίνει και μέσω της μουσικής και των τραγουδιών. Να σου λέω αυτά τα οποία θα σε κάνουν φίλο μου, ώστε να έρχεσαι να μου τα ακουμπάς».

Μιλάει για την αιώνια μάχη, όπως την χαρακτηρίζει, με τον εγωισμό μας. Πιστεύει ότι οι απόψεις του «είναι πράγματα που έχω ασπαστεί από άλλους ή έχουν προκύψει από προσωπικά μου βιώματα. Οπότε πρέπει να έχεις πολύ καθαρό μυαλό για να μπορείς να φιλτράρεις ποια από αυτά τα πράγματα που λες είσαι όντως εσύ». Αν και ο Πάνος Μουζουράκης… μεγάλωσε συνεχίζει να ψάχνει την αλήθεια και κυρίως αυτήν που κρύβει μέσα του και, μεταξύ άλλων, σημειώνει ότι «η ζωή μου είναι πάρα πολύ όμορφη. Ο Θεός μού έστειλε πολλά δώρα και αισθάνομαι ευλογημένος. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι οι δαίμονες – μέσα μου – έχουν παύσει να υπάρχουν».

Η νέα του εργασία περιλαμβάνει εννέα τραγούδια (μουσική: Θέμης Καραμουρατίδης, στίχοι: Γεράσιμος Ευαγγελάτος) τα οποία «έχουν εσάνς τραγουδοποιού. Ολα τα τραγούδια είναι σαν να προέρχονται από τον ίδιο άνθρωπο. Δεν είναι κατασκευασμένα, είναι χειροτεχνία. Επίσης είναι και, κατά κάποιον τρόπο, σκηνοθετημένα στην ερμηνεία τους. Δουλέψαμε πολύ». Ο Πάνος Μουζουράκης σχολιάζει τέσσερα τραγούδια από τον δίσκο του.

«Μεγαλώνω»

«Εχει μέσα λίγο το παράπονο του τι δεν πρόλαβα να κάνω. Εχει το κοινωνικό σχόλιο της γενιάς μας. Πώς να σχολιάσεις τα τραγούδια που ερμηνεύεις ο ίδιος; Γι’ αυτό λέει ο Σαββόπουλος να μην εξηγείς τα τραγούδια σου».

«Επαθα αγάπη»

«Το τραγούδι κοινοποιήθηκε μέσω video clip την περίοδο του κορωνοϊού, τότε που μας απαγορεύσαν κάθε επαφή, μας είχαν τρομάξει, μας είχαν φοβίσει. Εμείς μεταμορφώσαμε την αγάπη σαν ίωση που είναι μεταδοτική. Πιστεύω πολύ στην αγάπη. Είναι η πίστη μου. Θέλω να αγαπώ όλο τον κόσμο».

«Κανένα πρόβλημα»

«Εχει μέσα του την υπομονή. Εχει την αναμονή. Ας τα βρούμε πιο μετά. Στα κερασμένα μας ποτά στην άλλη όχθη. Ενας ταξιτζής σε συζήτηση που πιάσαμε κάποτε σε ένα φανάρι – εγώ ήμουν σε μηχανάκι – μου έδωσε μια ωραία συμβουλή. Σταμάτα να ψάχνεις το δίκιο σου. Αμα ψάχνεις το δίκιο σου θα πεθάνεις ψάχνοντάς το. Το οποίο εγώ το μεταφράζω μέσα μου ότι… όταν το έχεις το δίκιο σου, το ξέρεις, δεν χρειάζεται να το αποδείξεις σε κανέναν. Και από τη στιγμή που το έχεις το δίκιο, το να δημιουργήσεις αναμπουμπούλα απλά θα φέρει περισσότερη αντίδραση. Οπότε πιστεύω στη ροή των πραγμάτων… στο σχέδιο του Θεού, στη Θεία Δίκη».

«Παραλίγο»

«Αυτό ήταν το πιο δύσκολο τραγούδι για να το ερμηνεύσω. Να συνειδητοποιήσω τι τραγουδάω. Για αυτό και το συζήτησα με τον Γεράσιμο Ευαγγελάτο όπως έκανα και με το «Για μας μιλάμε». Μπήκα στη θέση του ήρωα του τραγουδιού έτσι ώστε να μπορέσω να εκφράσω τη συγκεκριμένη κατάσταση. Το έκανα προσωπικό. Το έκανα δικό μου. Οπως και όποιος το ακούσει, μπορεί να συνδυάσει τον εαυτό του με την ιστορία που διηγείται. Αυτό έπραξα και εγώ».

INFO Πέμπτη 20 Ιουνίου στις 21.00. Τιμή εισιτηρίου 15 ευρώ(γενική είσοδος). Εισιτήρια: 210 72 82 333 και στο www.megaron.gr.