Ο διαχρονικός, ελληνικός και διεθνής χαρακτήρας του Φεστιβάλ Αθηνών – Επιδαύρου, που αισίως γιορτάζει το καλοκαίρι του 2025 τα εβδομήντα του χρόνια, καθρεφτίζεται στο φετινό του πρόγραμμα.

«Η επέτειος αυτή δεν αποτελεί για εμάς απλώς αφορμή για μια – επιβεβλημένη – ιστορική ανασκόπηση, είναι, κυρίως, ένα δημιουργικό εφαλτήριο προς το μέλλον. Μια ευκαιρία να στοχαστούμε ποιος είναι ο ρόλος του Φεστιβάλ σήμερα» τόνισε μεταξύ άλλων η καλλιτεχνική του διευθύντρια, σκηνοθέτις, Κατερίνα Ευαγγελάτου, ανακοινώνοντας τις εκδηλώσεις. Μαζί άλλωστε ολοκληρώνει και την εξαετή θητεία της ως επικεφαλής του Φεστιβάλ.

Αρχαίο δράμα (το πρόγραμμα της Επιδαύρου είχε ανακοινωθεί τον περασμένο Φεβρουάριο) και σύγχρονες παραστάσεις, μεγάλοι δημιουργοί και εκπρόσωποι της νέας γενιάς, Ελληνες και ξένοι, συναντιούνται στους αθηναϊκούς χώρους του Φεστιβάλ, Ηρώδειο και Πειραιώς 260 κυρίως, για να μιλήσουν για όλα όσα είναι ή μπορεί να είναι η τέχνη σήμερα.

Θέατρο

Πειραιώς 260

Με την Αριάν Μνουσκίν ανοίγει ουσιαστικά το θεατρικό Φεστιβάλ στο τέλος Μαΐου. Η μεγάλη επετειακή, λαϊκή παράσταση με την οποία το Θέατρο του Ηλίου γιορτάζει τα εξηντάχρονά του είναι εμπνευσμένη από πραγματικά γεγονότα και έχει τον τίτλο «Hic sunt dracones», δηλαδή, «Εδώ έχει δράκους». Ξεκινώντας απ’ τον πόλεμο στην Ουκρανία, ξετυλίγεται προς τα πίσω στον χρόνο και είναι χωρισμένη σε εποχές. Εμείς θα παρακολουθήσουμε την αφετηρία. «1917: Η νίκη ήταν στα χέρια μας». Σε συνεργασία πάντα με την Ελέν Σιξού, σε αυτό το πρώτο επεισόδιο παρουσιάζεται θεατρικά «η γέννηση ενός συστήματος που άλλαξε τον κόσμο». Στις 30-31/5 και 1, 3-4-5/6.

Η θεατρική ομάδα Back to Back Theatre παρουσιάζει το έργο «Ο κυνηγός πέφτει θύμα της σκιάς του». Πειραιώς 260, 6-7-8/6 ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Jeff Busby

Η αυστραλιανή θεατρική ομάδα Back to Back Theatre παρουσιάζει το έργο «Ο κυνηγός πέφτει θύμα της σκιάς του» και καταπιάνεται με ένα από τα ερωτήματα της εποχής: Κι αν η τεχνητή νοημοσύνη εξουσίαζε τον κόσμο; Ο θίασος αποτελείται από διεθνούς κύρους επαγγελματίες ηθοποιούς με νοητική αναπηρία. 6-7-8/6.

Μια περφόρμανς με τίτλο «Το φως μιας λίμνης» παρουσιάζει η ομάδα από τη Βαρκελώνη El Conde de Torrefiel με ιστορίες που εμφανίζονται και εξαφανίζονται η μία μέσα στην άλλη, καθορίζονται απ’ τον ήχο και δημιουργούν ηχοτοπία. 12-14/6. Για 18+.  

«Ο Φάουστ στην Αφρική!» με την υπογραφή του νοτιοαφρικανού εικαστικού και σκηνοθέτη Ουίλιαμ Κέντριτζ παρουσιάζεται σε συνεργασία με την ομάδα κουκλοθεάτρου Handspring Puppet Company. 10-22/6 . Για 12+.

Η περφόρμανς «Η νύφη και το «Καληνύχτα, Σταχτοπούτα»» παρουσιάζεται από τη βραζιλιάνα θεατρική σκηνοθέτιδα και συγγραφέα Καρολίνα Μπιάνκι, (Αργυρός Λέων, Μπιενάλε Βενετίας) και την ομάδα της, Cara de Cavalo. Θέμα της η έμφυλη βία. 5-6/7. Για 18+.

O Χρήστος Θάνος σκηνοθετεί τους «Πολεμικούς ανταποκριτές», μια παράσταση για τη φρίκη του πολέμου μέσα από περιγραφές ιστορικών, λογοτεχνικών και πρωτότυπων κειμένων, ενταγμένων σε ένα μουσικό σύμπαν. Τη δραματουργική σύνθεση συνυπογράφουν με την Ηρώ Μπέζου. Παίζουν: Σοφί Λιές, Ηρώ Μπέζου, Φοίβος Ριμένας, Φώτης Στρατηγός, Μαρία Χάνου, Αποστόλης Ψυχράμης. 5-8/7.

Η Κατερίνα Γιαννοπούλου σκηνοθετεί το έργο του Γρηγόρη Λιακόπουλου «Phenomenon», εμπνευσμένο από το «Περί βεβαιότητας» του Λούντβιχ Βίτγκενσταϊν. Με τους Μαρία Σκουλά, Γιώργο Βαλαή κ.ά. 21-24/7.

Κύκλος Ρίζες

«Καραγκιόζης Mad Max» από τους Σπύρο Παπαδόπουλο – Sinika. 30-31/5 & 1/6, 16+.

«Κατσούρμπος» του Γεωργίου Χορτάτση σε σκηνοθεσία Γιάννου Περλέγκα. Παίζουν: Δημήτρης «Χαΐνης» Αποστολάκης, Ανθή Ευστρατιάδου, Λένα Κιτσοπούλου, Κατερίνα Λυπηρίδου, Χρήστος Σαπουντζής, Γιάννος Περλέγκας, Θοδωρής Σκυφτούλης, Χριστίνα Σουγιουλτζή. 19-22/6.

«Κακά σκηνικά» του Γιάννη Αποσκίτη σε σκηνοθεσία Σίμου Κακάλα. Μια «εφιαλτική» ανασκόπηση της ελληνικής κωμωδίας. Παίζουν: Αντώνης Καφετζόπουλος, Δρόσος Σκότης, Κώστας Φιλίππογλου, Πανάγος Ιωακείμ & guests. 26-29/6.

«Οι γριές μου μαζεύουν την τσουκνίδα» του Κωνσταντίνου Ντέλλα. Παίζουν: Μιχάλης Αναγνώστου, Μανούσος Γεωργόπουλος, Πλάτωνας Γιώργος Περλέρος. Στο θέατρο Σταθμός, 21-24/7.  

Η Σκηνή των Βιβλίων

«Μητροφάγος» της Ιώς Βουλγαράκη, βασισμένο στο βιβλίο του Ρόκε Λαρράκι. 16/6.«Σωτηρία» του Θανάση Δόβρη, βασισμένο στη συλλογή διηγημάτων της Χαράς Ρόμβη. 19-21/6.

«Σαρμάντζα» της Ελενας Μαυρίδου, εμπνευσμένο από διηγήματα του Κωνσταντίνου Δομηνίκ, με τον Γιάννη Τσορτέκη. 26-28/6.

«Η πόλη των τυφλών» του Σάιμον Στίβενς από την Εμιλυ Λουίζου. 5-8/7, 16+.

«Τα χρόνια» από το Het Nationale Theater ITA Ensemble Eline Arbo, βασισμένο στο βιβλίο της Ανί Ερνό. 13-14/7.  

«Η χορτοφάγος» της Ντάρια Ντεφλοριάν, βασισμένο σε σκηνές από το μυθιστόρημα της Χαν Γκανγκ. 13-15/7.

«Μπουμπουλίνας 18» σε σκηνοθεσία Σοφίας Καραγιάννη. Βασισμένο στο βιβλίο της Κίττυς Αρσένη. Με την Αμαλία Αρσένη. 13-16/7.  

«Η ζωή, τα γηρατειά και ο θάνατος μιας γυναίκας του λαού» της Σοφίας Αντωνίου, βασισμένο στο βιβλίο του Ντιντιέ Εριμπόν. 21-24/7.  

Eπαναλήψεις – δύο μονόλογοι απ’ τον Κύκλο Contemporary Ancients: «Ιφιγένεια / Βορά» της Βίβιαν Στεργίου σε σκηνοθεσία Αικατερίνης Παπαγεωργίου, εμπνευσμένο από την «Ιφιγένεια εν Αυλίδι» του Ευριπίδη. Με την Ελίζα Σκολίδη και «Εγώ μια δούλα» του Βαγγέλη Χατζηγιαννίδη σε σκηνοθεσία Νίκου Χατζόπουλου, εμπνευσμένο από την «Εκάβη» του Ευριπίδη. Με τη Φιλαρέτη Κομνηνού. 13-16/7.

Η Ελενα Τοπαλίδου στον «Ιππόλυτο» του Ευριπίδη σε σκηνοθεσία της Κατερίνας Ευαγγελάτου. Το έργο θα παιχτεί στο Ηρώδειο στις 18 και 19 Ιουνίου. Φωτ. Ανδρέας Σιμόπουλος

 Ηρώδειο

Ο «Ιππόλυτος» του Ευριπίδη σε σκηνοθεσία Κατερίνας Ευαγγελάτου (Επίδαυρος 2023, Χονγκ-Κονγκ 2025), παραγωγής Εθνικού Θεάτρου, επιστρέφει για δύο παραστάσεις στο Ηρώδειο. Παίζουν: Στεφανία Γουλιώτη, Ελενα Τοπαλίδου, Ορέστης Χαλκιάς, Γιάννης Τσορτέκης, Χριστίνα Μαξούρη, Δημήτρης Παπανικολάου κ.ά. Ζωντανή ερμηνεία της μουσικής: Αλέξανδρος Δράκος Κτιστάκης. 18-19/6.

Θέατρο Τέχνης Κάρολος Κουν (Φρυνίχου)

Η Νοεμή Βασιλειάδου προτείνει «Κλημεντίνες χωρίς κουκούτσι», μια παράσταση για την τελετουργία της λαϊκής αγοράς. Παίζουν: Βασιλική Διαλυνά, Θανάσης Ζερίτης, Βασίλης Καραμπούλας, Χρήστος Παπαδόπουλος, Χάρις Σερδάρη, Μαρία Φιλίνη κ.ά. 21-24/7.

Ειδικές εκδηλώσεις

Βιντεοεγκατάσταση: «Ενοικος» του Παντελή Μάκκα. 5-24/7.

Κύκλος συζητήσεων: «Η θαυμάσια επιμονή». Επιμέλεια: Δημήτρης Παπανικολάου. 1-15/6 & 19-20/6.

Εικαστική εγκατάσταση: Objects Of Common Interest. 1/6-24/7.

Site Specific: «Κρυφό νερό» του Γιώργου Σαχίνη. Στο Αδριάνειο Υδραγωγείο και στις όχθες του Κηφισού. 14-18/6.

Μόδα: «Dramodé» από την Ελληνική Ενωση Σχεδιαστών Μόδας. Ελληνες σχεδιαστές μόδας εμπνέονται από εμβληματικές παραστάσεις της 70χρονης ιστορίας του Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου. Σκηνοθεσία-χορογραφία: Ζωή Χατζηαντωνίου. 3/6.

Χορός

Πειραιώς 260

Χριστίνα Γουζέλη – Πολ Μπλάκμαν: Far from the End / Μακριά από το τέλος. 6-8/6.

Ιντιο Τσικάβα: Vagabundus. 7-8/6

Αλεξάντρα Βάιερσταλ: Η στιγμή της καρδιάς. 12-13/6.

Αλέξανδρος Σταυρόπουλος: Ποιος θα της το πει; 14-16/6.

Φέι Ντρίσκολ: Διάβρωση. 27-29/6.

Παναγιώτα Καλλιμάνη: Κάπως, αλλιώς, καθόλου, μαζί. 28-29/6.

Miet Warlop: Inhale Delirium Exhale. 7-8/7.

Πατρίσια Απέργη: Ηystory. 21-24/7.

Κύκλος Ρίζες

Δάφνη Αντωνιάδου: Darkest white. 21-24/7.

Ηρώδειο

Sydney Dance Company: Impermanence. 4/7.

Μουσική

Ηρώδειο

«Τουραντότ», όπερα του Τζάκομο Πουτσίνι από την Εθνική Λυρική Σκηνή. Σκηνοθεσία: Αντρέι Σερμπάν, σκηνογραφία: Χλόη Ομπολένσκι. Διευθύνει ο Πιερ Τζόρτζιο Μοράντι. Ερμηνεύουν: Λιζ Λίντστρομ, Κάθριν Φόστερ, Αρσεν Σογκομονιάν / Ρικάρντο Μάσι, Τσέλια Κοστέα / Μαρία Κοσοβίτσα, Τάσος Αποστόλου κ.ά. 1, 3, 5, 6, 8/6.

Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα ΕΡΤ, Μουσικές του κόσμου. Συναυλία υπό τη διεύθυνση του διεθνούς φήμης αρχιμουσικού και μουσικού διευθυντή της Μιχάλη Οικονόμου. Παγκόσμια Ημέρα Μουσικής, 21/6.

Συναυλίες: Raining Pleasure (22/6), Stranglers (23/6) και Μίχαελ Κιγουανούκα (26/6).

Συναυλία Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών υπό τη διεύθυνση του Λουκά Καρυτινού με έργα Μπετόβεν και Μέντελσον. Σολίστ: Εμάνουελ Αξ. 28/6.

Συναυλίες: Αir (29/6) και Μαξ Ρίχτερ (1/7).

Συναυλία Φιλαρμονικής του Μονάχου με έργα Μπραμς και Ντβόρζακ υπό τη διεύθυνση του Αντρές Ορόσκο-Εστράδα. Σολίστ: Χίλαρι Χαν (βιολί). 6/7.

Συναυλία Νικόλα Πιοβάνι σε συμπαραγωγή με το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών: «Μεγάλες ταινίες, μεγάλες μουσικές» για τέσσερις μεγάλους ποιητές του ιταλικού σινεμά: Φεντερίκο Φελίνι, αδελφοί Πάολο και Βιτόριο Ταβιάνι, Ρομπέρτο Μπενίνι. 8/7.

Συναυλία Chamber Orchestra of Europe – Κωνσταντίνος Καρύδης – Φραντσέσκο Πιεμοντέσι σε έργα Κούκου, Λιστ, Πέρσελ, Μπερλιόζ. 10/7.

Youssou N’Dour & Le Super étoile de Dakar. 11/7.

Αφιέρωμα: Μίκης Θεοδωράκης – Οδυσσέας Ελύτης «Το Αξιον εστί». Με τους Γιώργο Νταλάρα, Δημήτρη Πλατανιά, Δημήτρη Καταλειφό. Μαζί τους η Χορωδία του Δήμου Αθηναίων, η Χορωδία της ΕΡΤ και η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών υπό τη διεύθυνση του Μύρωνα Μιχαηλίδη. Η συναυλία ανοίγει με το «Συμφωνικό κοντσέρτο για πιάνο και ορχήστρα» του Μανώλη Καλομοίρη. Σολίστ ο πιανίστας Τίτος Γουβέλης. 13/7.

Mahler Chamber Orchestra με έργα Μπετόβεν, Σοπέν, Στραβίσνκι, Τσαϊκόφσκι. Μουσική διεύθυνση και στο πιάνο η Γιούτζα Γουάνκ. 15/7.

Η πιανίστρια Γιούτζα Γουάνκ θα διευθύνει στις 15/7 στο Ηρώδειο τη Mahler Chamber Orchestra σε έργα Μπετόβεν, Σοπέν, Στραβίσνκι και Τσαϊκόφσκι

Ρεσιτάλ πιάνου του Ντανιίλ Τρίφονοφ με έργα Τσαϊκόφσκι, Σοπέν, Μπάρμπερ. 19/7.

Οπερα-Αναβίωση: Ριγολέττος του Τζουζέπε Βέρντι. Από την Εθνική Λυρική Σκηνή, υπό τη μουσική διεύθυνση του Ντέρικ Ινούγιε. Σκηνοθεσία: Κατερίνα Ευαγγελάτου. Ερμηνεύουν: Δημήτρης Πλατανιάς / Τάσης Χριστογιαννόπουλος, Νίνα Μινασιάν / Χριστίνα Πουλίτση, Λιπαρίτ Αβετισιάν / Αντρέι Ντανίλοφ, Πέτρος Μαγουλάς, Οξάνα Βόλκοβα κ.ά. Με την Ορχήστρα και τη Χορωδία της Εθνικής Λυρικής Σκηνής. 26-27 και 29-30/7.

Θέατρο Λυκαβηττού

Η ελληνική nu jazz συναντά την αφρικανική διασπορά (28/5), Spiritualized (29/5), Arca (31/5), Nalyssa Green & Guests (1/6).

Κύκλος Ρίζες – Μικρή Επίδαυρος

Seeds (M.&C. Kalkanis) ft. Alcmini: Η άλλη ματιά. 2/8.

Μίλτος Λογιάδης – Αλίκη Καγιαλόγλου – The D Project: Αφιέρωμα στον Αστορ Πιατσόλα. 9/8.

Μαρία Φαραντούρη – Τάσης Χριστογιαννόπουλος: Νύχτα μαγικιά – 100 χρόνια Μίκης Θεοδωράκης. 16/8.

Μίλτος Λογιάδης – Αντώνης Σουσάμογλου: Τραγούδια του Μεσοπολέμου. 23/8.

Μαρίνα Σπανού: Μουσική παράσταση με θεατρικά στοιχεία. Καλλιτεχνική επιμέλεια: Χρήστος Σπανός. 30/8.