Η Μυρσίνη Ζορμπά είναι παλιά γνώριμη του υπουργείου Πολιτισμού. Η πρώην εκδότρια – υπήρξε συνιδρύτρια του εκδοτικού οίκου Οδυσσέας – πέρασε το κατώφλι του κτιρίου της οδού Μπουμπουλίνας για πρώτη φορά τη δεκαετία του ’90, και διετέλεσε σύμβουλος του τότε υπουργού Πολιτισμού Θάνου Μικρούτσικου. Το 1994 διορίστηκε διευθύντρια στο νεοϊδρυθέν τότε Εθνικό Κέντρο Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ) στο οποίο παρέμεινε μέχρι το 1999, για να εκλεγεί το 2000 ευρωβουλευτής με το ΠαΣοΚ του Κώστα Σημίτη. Αν μη τι άλλο, η κυρία Ζορμπά θεωρείται βαθιά γνώστρια των θεμάτων πολιτισμού και αναλαμβάνοντας τον περασμένο Αύγουστο τον υπουργικό θώκο φάνηκε έτοιμη να ασκήσει πολιτική με τον δικό της τρόπο.
Οι απομακρύνσεις, πάντως, με το «καλημέρα σας» τουλάχιστον δέκα συμβούλων της προκατόχου της Λυδίας Κονιόρδου, ανάμεσά τους του Στάθη Βέλτσου, υιού του καθηγητή Γιώργου Βέλτσου και της Κυβέλης Κούβελα, κόρης της συγγραφέως Ρέας Γαλανάκη, λέγεται ότι προκάλεσαν γκρίνιες στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ. Ωστόσο, πηγές κοντά στην υπουργό τονίζουν ότι οι απομακρύνσεις δεν είχαν αξιολογικό χαρακτήρα απέναντι στα πρόσωπα, αλλά εδράζονται στην επιθυμία της να χαράξει τη δική της πολιτική, διαφορετική από εκείνη των προκατόχων της, με έμφαση στον σύγχρονο πολιτισμό και φυσικά στο βιβλίο, έναν κλάδο που γνωρίζει καλά.
Η άφιξη Χαρτουλάρη
Η άφιξη λοιπόν της δημοσιογράφου και βιβλιοκριτικού Μικέλας Χαρτουλάρη, η οποία ανέλαβε τη διεύθυνση του πολιτικού της γραφείου, ήταν μάλλον αναμενόμενη. Τις δύο γυναίκες συνδέει γνωριμία χρόνων, ενώ είχαν συνεργαστεί στενά όταν η κυρία Χαρτουλάρη συμμετείχε στην ομάδα εργασίας που είχε συστήσει ο τότε υπουργός Πολιτισμού Θάνος Μικρούτσικος για την Εθνική Πολιτική Βιβλίου, με υπεύθυνη τη Μυρσίνη Ζορμπά. Μάλιστα η νυν υπουργός το 2014, εν όψει της κυκλοφορίας του βιβλίου της «Πολιτική του Πολιτισμού. Ευρώπη και Ελλάδα στο δεύτερο μισό του 20ού αιώνα» (εκδ. Πατάκη), είχε παραχωρήσει μακροσκελή συνέντευξη στη δημοσιογράφο στην «Εφημερίδα των Συντακτών».
Οι παροικούντες την Ιερουσάλημ εικάζουν ότι η κυρία Χαρτουλάρη αναμένεται να αναλάβει ρόλο-κλειδί στην ανασύσταση του ΕΚΕΒΙ ή όπως αλλιώς θα ονομάζεται αυτός ο νέος οργανισμός για το βιβλίο που η υπουργός προανήγγειλε ότι θα δημιουργηθεί και για τον οποίο θα υπάρξουν σύντομα ανακοινώσεις.
Ανάμεσα στις απομακρύνσεις που προκάλεσαν, πάντως, πολλές απορίες βρίσκεται και αυτή του Σωκράτη Καμπουρόπουλου, ο οποίος είχε εργαστεί στο παρελθόν επί σειρά ετών στο ΕΚΕΒΙ και πλέον επέστρεψε στη θέση του στο υπουργείο Οικονομικών, ενώ ο ποιητής Θωμάς Τσαλαπάτης, που υπήρξε λογογράφος της κυρίας Κονιόρδου, επέστρεψε στο γραφείο της γενικής γραμματέως του υπουργείου Μαρίας Βλαζάκη. Τέλος, απομακρύνθηκαν οι δύο νομικοί σύμβουλοι της πρώην υπουργού, με πηγές να υποστηρίζουν ότι η κίνηση εντάσσεται σε μια προσπάθεια δημιουργίας ενός πιο ευέλικτου σχήματος με ενοποίηση τμημάτων με το γραφείο του υφυπουργού Κωνσταντίνου Στρατή, όπου άλλωστε εντάχθηκαν και οι πρώην γραμματείς της κυρίας Κονιόρδου, Γιαλένα Κλειδαρά και Μισκένη Τσουλέα.
Οι αλώβητοι
Αλώβητοι από τον μίνι… ανασχηματισμό έμειναν η Αννα Δαλαμάγκα, διπλωματική σύμβουλος, η Νανά Στασινού, σύμβουλος Δημοσίων Σχέσεων και Εθιμοτυπίας, αλλά και η Μάτα Κωνσταντάκη, σύμβουλος σε θέματα Σύγχρονου Πολιτισμού. Στη θέση του παραμένει και ο Γάλλος Ολιβιέ Ντεκότ, όπως και αναμενόταν. Ο πρώην διευθυντής του Γαλλικού Ινστιτούτου της Αθήνας, μετά το πέρασμα-αστραπή που έκανε από το Μουσείο Μπενάκη, όταν διαδέχθηκε στη διεύθυνση τον Αγγελο Δεληβορριά, διορίστηκε σύμβουλος του Αριστείδη Μπαλτά, σε μια μάλλον συμβιβαστική λύση που ικανοποίησε και τη γαλλική κυβέρνηση.
Στις νέες αφίξεις εντάσσεται, μεταξύ άλλων, εκείνη της ιστορικού Αιμιλίας Σαλβάνου και του 40χρονου δημοσιογράφου Αδάμ Γιαννίκου, ο οποίος ανέλαβε το γραφείο Τύπου. Η Λυδία Κονιόρδου είχε επιλέξει για την ευαίσθητη αυτή θέση της επικοινωνίας την έμπειρη θεατρική συντάκτρια Αντιγόνη Καράλη, ενώ η κυρία Ζορμπά έκανε μια διαφορετική επιλογή στο πρόσωπου του Γιαννίκου, ο οποίος δεν σχετίζεται με πολιτιστικό ρεπορτάζ, αλλά με το διεθνές οικονομικό, αν και στο παρελθόν είχε τιμηθεί με το βραβείο Abdi Ipekci στην κατηγορία «Ποίηση». Ο κ. Γιαννίκος, ξεκινώντας την καριέρα του από τον περιοδικό Τύπο, εργάστηκε μεταξύ άλλων στην «Ελευθεροτυπία» αλλά και στο γραφείο Τύπου του υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης.
Η νέα υπουργός, στης οποίας την προσωπική φρουρά διακρίνεται και μια γυναίκα αστυνομικός, επιμένει στα αυστηρά ωράρια και στις συσκέψεις. Η ανασύσταση ενός νέου οργανισμού βιβλίου χωρίς τις παθογένειες του ΕΚΕΒΙ είναι σίγουρα ένας από τους πιο φιλόδοξους στόχους της. Το πρόβλημα είναι ότι δεν έχει πολύ χρόνο στη διάθεσή της λόγω των επικείμενων βουλευτικών εκλογών, όποτε και αν αυτές τελικά γίνουν. Οταν οι συνομιλητές της τής το επισημαίνουν, απαντά ότι της αρέσουν οι δύσκολες αποστολές.