Ο Εϊ Τζέι Φιν, ο οποίος γεννήθηκε στη Νέα Υόρκη, γνωστός στην Ελλάδα από το μυθιστόρημά του Η γυναίκα στο παράθυρο, εμφανίζεται τώρα με το θρίλερ Τέλος ιστορίας (εκδ. Ψυχογιός), το οποίο φανερώνει την αφηγηματική του δεινότητα.
Κατ’ αρχάς γνωρίζουμε τη Νίκι Χάντερ, θαυμάστρια και μελετήτρια της αστυνομικής λογοτεχνίας. Οταν ήταν έφηβη συνήθιζε να στέλνει επιστολές σε συγγραφείς αστυνομικών μυθιστορημάτων κάνοντάς τους ερωτήσεις και ζητώντας τους αυτόγραφα. Ενας από αυτούς είναι ο Σεμπάστιαν Τραπ με τον οποίο διατηρεί αλληλογραφία επί χρόνια. Οταν ο Τραπ βλέπει πως δεν έχει πολύ χρόνο ζωής, καλεί τη Νίκι στην έπαυλή του για να τον βοηθήσει να γράψει την αυτοβιογραφία του. Μαζί του μένουν η δεύτερη σύζυγός του, η Νταϊάνα, και η κόρη του, η Μάντλιν. Συχνοί επισκέπτες της έπαυλης είναι ο ανιψιός του, ο Φρέντι, και η νύφη του, η Σιμόν.
Εξαφάνιση – μυστήριο
Κι ενώ η ηρωίδα καταγράφει τα λόγια του, γίνεται γνωστό πως είκοσι χρόνια νωρίτερα, το 1999, η πρώτη σύζυγος του Τραπ, η Χόουπ, και ο έφηβος γιος τους, ο Κόουλ, εξαφανίστηκαν από διαφορετικές τοποθεσίες κι αυτός απομονώθηκε στην έπαυλη. Τι ακριβώς συνέβη με τα συγκεκριμένα πρόσωπα; Μήπως ο συγγραφέας τούς δολοφόνησε, διαπράττοντας το τέλειο έγκλημα; Για ποιον λόγο αναθέτει σε μιαν άγνωστη γυναίκα να σκαλίσει το παρελθόν του, το οποίο μπορεί να κρύβει σκοτεινά μυστικά; Στο μεταξύ, καθώς η Νίκι επιχειρεί να συνδέσει τα στοιχεία που μαθαίνει με τις τωρινές συμπεριφορές των μελών της οικογένειας του Τραπ, συμβαίνουν διάφορα περίεργα που την προβληματίζουν. Ποια ήταν η σχέση του συγγραφέα με την πρώτη σύζυγό του; Μήπως εκείνη αυτοκτόνησε; Την παλιά και όχι ξεχασμένη υπόθεση επιχειρεί να εξιχνιάσει ο αστυνομικός επιθεωρητής Τίμπο Μαρτίνεζ.
Με αναφορές στους μεγάλους μετρ της αστυνομικής λογοτεχνίας, τον Πόε, τον Ντόιλ, τον Ουίλκι Κόλινς, την Κρίστι, τον Τσάντλερ, όλους εκείνους που άφησαν τα ίχνη τους στα συγκεκριμένο λογοτεχνικό είδος, αλλά και τους άλλους, τους συγγραφείς που έχουν αστυνομικά στοιχεία στα έργα τους (Δάφνη ντι Μοριέ, Ναμπόκοφ, Φιτζέραλντ, Μπάροουζ), ο Φιν έγραψε ένα σύγχρονο μυθιστόρημα μυστηρίου. Τα κλασικά αστυνομικά μυθιστορήματα αναφέρονται σαν φαντάσματα του παρελθόντος που δυναστεύουν τους ήρωες και τις ηρωίδες. Εδώ, όμως, υπάρχει ένα ψυχολογικό θρίλερ, όπως δηλώνει ο ευφυής συγγραφέας Σεμπάστιαν Τραπ, προσθέτοντας πως «Η ζωή είναι θρίλερ».
Απρόσμενο τέλος
Το ίντερνετ, οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές και τα κινητά βοηθούν τη Νίκι να αποκτήσει στοιχεία για τους εξαφανισμένους, αλλά και να ξεκαθαρίσει αρκετά πράγματα που την αφορούν. Σε κάθε περίπτωση, η πλοκή του μυθιστορήματος, την οποία εξιστορήσαμε νωρίτερα περιληπτικά, έχει ένα απρόσμενο τέλος που ξαφνιάζει τον αναγνώστη. Πρόκειται για μια μεγάλη ανατροπή, εντελώς απρόβλεπτη, που συνδέεται με σύγχρονα κοινωνικά προβλήματα, με παιδοψυχολόγους, διαταραχή ταυτότητας του φύλου, ανθρώπους που γεννήθηκαν σε λάθος σώμα. Εν τέλει, πρόκειται για μια ιστορία τοποθετημένη στο Σαν Φρανσίσκο – μια πόλη με ομίχλες και συνεχείς βροχοπτώσεις –, μια ιστορία «περιβεβλημένη από την πραγματικότητα», όπως γράφει ο Εϊ Τζέι Φιν στο σημείωμα του τέλους.