Η συλλογή της Αγκαθα Κρίστι Εγκλήματα στην καρδιά του φθινοπώρου (πρωτότυπος τίτλος Autumn Chills) περιλαμβάνει 12 διηγήματα που πρωτοδημοσιεύθηκαν σε περιοδικά και στη συνέχεια μπήκαν σε βιβλία στην Αγγλία και στις ΗΠΑ. Η έκδοσή τους έγινε στο διάστημα 1923-1941. Στην πλοκή τους η συγγραφέας κάνει αναφορές στα ήθη της εποχής, στον πόλεμο (στον Α΄ Παγκόσμιο και στις τότε βρετανικές κτήσεις Ινδία, Ροδεσία). Ηρωες σε αυτά είναι ο Ηρακλής Πουαρό, η Μις Μαρπλ, το ζεύγος Τόμι και Τάπενς και μερικοί άλλοι. Από τα διηγήματα θα μιλήσουμε μόνο για τα δύο, τα πιο ενδιαφέροντα, στα οποία πρωταγωνιστεί ο Ηρακλής Πουαρό, ο «μικρόσωμος ηλικιωμένος άντρας» με το ωοειδές κεφάλι και το μεγάλο «στρατιωτικού τύπου» μουστάκι.

Στο πρώτο, το «Φόνος στον αριθμό 14», είναι εμφανείς οι αφηγηματικές ικανότητες, αλλά και η ευφυΐα της Κρίστι, την οποία δανείζει στον ήρωά της. Οταν βρίσκεται νεκρή με μια σφαίρα στο κεφάλι κι ένα όπλο στο χέρι, μια νεαρή χήρα, η κυρία Αλεν, όλοι μιλούν για αυτοκτονία. Ο επιθεωρητής Τζαπ, φίλος και συνεργάτης του Πουαρό, πιστεύοντας ότι η αυτοκτονία είναι σκηνοθετημένη, αφού η νεκρή δεν άφησε σημείωμα, ανακρίνει τους υπόπτους. Τη συγκάτοικό της Πλέντερλιθ, τον βουλευτή Τσαρλς Λάβερτον, τον ταγματάρχη Γιούστας.

Το θύμα έχει ένα άγνωστο παρελθόν στην Ινδία και τα χρήματα παίζουν σημαντικό ρόλο στην υπόθεση. Ποιος ήθελε να τη βγάλει από τη μέση; Και για ποιον λόγο; Ενας από αυτούς συλλαμβάνεται μα ο Πουαρό που όλα τα ξέρει κι όλα τα καταλαβαίνει, αφού βάζει σε λειτουργία τα φαιά κύτταρα του εγκεφάλου του, κάνει τη μεγάλη ανατροπή.

Στο διήγημα «Τρίγωνο στη Ρόδο» ο Ηρακλής Πουαρό κάνει διακοπές στο νησί της Δωδεκανήσου Οκτώβρη μήνα, διακοπές κι από εγκλήματα, παρέα με Βρετανούς και Βρετανίδες. Εκεί δημιουργούνται ερωτικές σχέσεις ανάμεσα σε παντρεμένα ζευγάρια, στους Τσάντρι και τους Γκολντ, σχηματίζεται ένα ερωτικό τρίγωνο.

Υστερα από μια ξενάγηση δύο προσώπων στα τείχη των Ιπποτών, ο Πουαρό που το μυαλό του παίρνει χίλιες στροφές και διαισθάνεται πως κάτι κακό θα συμβεί, λέει σε μια κυρία πως κινδυνεύει και πρέπει να φύγει από τη Ρόδο. Ακολουθεί η δολοφονία της κυρίας Τσάντρι. Βασικός ύποπτος είναι ο σύζυγός της που την παντρεύτηκε για τα λεφτά της. Είναι όμως έτσι τα πράγματα;

Η συλλογή έχει μια εισαγωγή με τίτλο «Πέρα στο δάσος», το κείμενο προέρχεται από την αυτοβιογραφία της Κρίστι, η οποία μιλάει για το σχολείο θηλέων στο Τορκί, όπου πήγαινε και μελετούσε συγκεκριμένα μαθήματα, αριθμητική, γραμματική και έκθεση. Στην έκθεση δεν είχε ιδιαίτερη επιτυχία και συχνά έβγαινε εκτός θέματος, εξομολογείται. Κάθε τόσο έγραφε ποιήματα χωρίς φιλοδοξίες, της άρεσε όμως να βραβεύεται. Ενα από αυτά που παρατίθεται στην εισαγωγή τελειώνει με τον στίχο «Κι ο Φόβος… ο άκρατος Φόβος ξεπροβάλλει μέσα από το δάσος!».

Ωστόσο, στις αστυνομικές ιστορίες που την έκαναν διάσημη, παρά τα εγκλήματα που περιγράφει, δεν υπάρχει φόβος ούτε ρίγη, ο αναγνώστης δεν αγωνιά, απλώς απολαμβάνει τις εξηγήσεις που δίνει όταν ο Ηρακλής Πουαρό αναλύει τους συλλογισμούς των δραστών προτού καν διαπράξουν τις δολοφονίες τους.