Στην Ευρώπη σήμερα «δεν ζούμε άλλη μια περίοδο αλλαγών, αλλά την αλλαγή μιας περιόδου», όπου οι κοινωνίες βρίσκονται αντιμέτωπες με μεγάλες προκλήσεις και σημαντικά διλήμματα. Προκλήσεις όπως οι εθνικιστικές φωνές που πυροδοτήθηκαν από την ανεξέλεγκτη μετανάστευση, αλλά και ο λαϊκισμός που εκμεταλλεύεται την ανησυχία των πολιτών, όταν το μέλλον παρουσιάζεται σαν απειλή και όχι ως προοπτική βελτίωσης της καθημερινότητας. Προκλήσεις, τέλος, από τις γεωπολιτικές διαμάχες, τον προστατευτισμό και τον ανταγωνισμό μεταξύ των μεγάλων χωρών της Αμερικής και της Ασίας.

Η ηγεσία της Ευρώπης καλείται να απαντήσει στις προκλήσεις προσφέροντας ασφάλεια, θέσεις εργασίας, ελευθερία, ελπίδα, υπερηφάνεια και ευημερία στους πολίτες της. Οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις καλούνται να αναλάβουν το μερίδιο ευθύνης που τους αναλογεί ώστε να συνεχίσουν να δημιουργούν πλούτο, θέσεις εργασίας, πρωτοποριακά προϊόντα και υπηρεσίες, αλλά και να είναι κοινωνικά υπεύθυνες, προστατεύοντας την ενιαία αγορά αλλά και τις αρχές και αξίες της Ευρώπης.

Στην Ελλάδα αισθανόμαστε μια εύλογη ανησυχία για το διαρκώς διευρυνόμενο χάσμα μεταξύ της χώρας μας και των υπόλοιπων χωρών της ΕΕ.

Ανησυχία για το άμεσο μέλλον αλλά και το απώτερο. Γιατί στο άμεσο μέλλον η Ελλάδα πρέπει να σταθεροποιήσει πειστικά την οικονομία της. Βγαίνοντας από τα μνημόνια και σε περιβάλλον ελεύθερης αγοράς, τυχόν παρεκκλίσεις από τη δημοσιονομική πειθαρχία θα επιφέρουν συνθήκες ασφυξίας στη χρηματοδότηση του Ελληνικού Δημοσίου και κατ’ επέκταση των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών.

Ολοι ευχόμαστε η χώρα να τα καταφέρει, γιατί αυτό που διακυβεύεται είναι η ευημερία της ελληνικής κοινωνίας. Κανείς μας δεν επιθυμεί να ξαναβρεθεί η χώρα στο 2009. Και όμως, αυτό δεν θα μπορέσει να αποφευχθεί εάν επιστρέψουμε στις κακές πρακτικές του παρελθόντος. Προβλήματα όπως η υψηλή φορολογία στην εργασία και στις επιχειρήσεις, το αδύναμο θεσμικό πλαίσιο σε συνδυασμό με μια νωθρή και αναποτελεσματική δημόσια διοίκηση, το πελατειακό σύστημα άσκησης οικονομικής πολιτικής, το υποχρηματοδοτούμενο  και εσωστρεφές σύστημα παιδείας και υγείας και η πολύπαθη αγορά εργασίας, από όπου σταδιακά χάνονται ταλέντα και γνώσεις, θα καθηλώσουν μόνιμα την Ελλάδα στις τελευταίες θέσεις της Ενωμένης Ευρώπης.

Ολα αυτά είναι ζητήματα που μπορούν να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά μόνο μέσα από ισχυρούς, δημοκρατικούς θεσμούς και φιλοεπενδυτικό περιβάλλον που θα δημιουργεί καλές θέσεις εργασίας. Αυτή είναι η κύρια πρόκληση για όλους μας σήμερα.

Εχει έρθει η ώρα για ένα νέο ξεκίνημα, γιατί είναι ευθύνη όλων μας να τολμήσουμε τις αλλαγές που θα ενισχύσουν την ανάπτυξη και την ευημερία της χώρας.

Ρυθμοί ανάπτυξης του 2% δεν θα φέρουν αποτέλεσμα. Θα πρέπει να δοθούν μάχες, εντός και εκτός συνόρων, για να αλλάξει το αντιαναπτυξιακό μείγμα πολιτικής.

Για τον ΣΕΒ η εθνική ανάπτυξη και η σύγκλιση με την Ευρώπη περνάει μέσα από την ενίσχυση των επενδύσεων για την παραγωγή αγαθών και υπηρεσιών διεθνώς εμπορεύσιμων. Τα μέλη του ΣΕΒ έχουν ήδη εξαγγείλει σημαντικές επενδύσεις ύψους 16 δισ. ευρώ περίπου, αλλά μόνες τους αυτές δεν αρκούν. Εχουμε έγκαιρα επισημάνει ότι η ελληνική οικονομία μπορεί και πρέπει να αναπτυχθεί με ετήσιους ρυθμούς 4% τουλάχιστον, αλλά αυτό προϋποθέτει επενδύσεις άνω των 100 δισ. ευρώ κατά την επόμενη πενταετία. Και αυτές οι επενδύσεις θα προέλθουν κατά κύριο λόγο από το εξωτερικό, και μόνο υπό την προϋπόθεση ενός φιλοεπιχειρηματικού και φιλοεπενδυτικού περιβάλλοντος.

Επιζητούμε μια ανοικτή, ανταγωνιστική οικονομία και κοινωνία, ανοικτά μυαλά για την άρση των εμποδίων στην επιχειρηματικότητα, για την προσέλκυση επενδύσεων που θα φέρουν σταθερές, καλά αμειβόμενες δουλειές και ευημερία στους Ελληνες.

Οι πολίτες αυτής της χώρας αναζητούν διέξοδο, καθώς τα χρόνια παρέρχονται χωρίς να δίνονται πραγματικές λύσεις στα προβλήματά τους. Μακριά από παροχές και υποσχέσεις χωρίς αντίκρισμα, όπως στο παρελθόν, λες και η χώρα δεν πτώχευσε το 2009, λες και δεν μάθαμε τίποτα από τα χρόνια των μνημονίων.

Εφθασε η ώρα να αφήσει η πολιτική ηγεσία στην άκρη τις μικροπολιτικές αντιπαραθέσεις και να παρουσιάσει τις δημιουργικές επιλογές που έχουμε ως κοινωνία. Και να αναλάβουμε όλοι οι άλλοι την ευθύνη που μας αντιστοιχεί, επιχειρηματίες, managers, πνευματικοί άνθρωποι, δικαστές, δάσκαλοι, συνδικαλιστές. Ολοι οφείλουμε να δημιουργήσουμε αίσθημα ασφάλειας και ελπίδας στον πληθυσμό, με πολιτικές που δημιουργούν δουλειές, εισοδήματα και ευκαιρίες για ατομική και κοινωνική ανέλιξη και προκοπή. Οχι μέσα από την αναδιανομή του εισοδήματος που αποθαρρύνει την επιχειρηματικότητα και την απασχόληση, αλλά μέσα από επενδύσεις που αυξάνουν την παραγωγικότητα και το βιοτικό επίπεδο, χτίζοντας την οικονομία και την κοινωνία τού αύριο.

Ο κ. Θεόδωρος Φέσσας είναι πρόεδρος του ΣΕΒ.