Για ιστορική απόφαση της Ευρωπαϊκής Ενωσης και για θαρραλέα επιλογή του Αλέξη Τσίπρα έκανε λόγο ο Φρανσουά Ολάντ μετα την ολοκλήρωση της Συνόδου Κορυφής.

«Μας πήρε αρκετές ώρες, αλλά νομίζω ότι ήταν μία καλή νύχτα και μία καλή μέρα για την Ευρώπη».

«Η συμμετοχή στην Ευρωζώνη πρέπει να παρέχει σταθερότητα και ανάπτυξη. Δεν υπάρχει σταθερότητα χωρίς ανάπτυξη ούτε και ανάπτυξη χωρίς σταθερότητα», είπε χαρακτηριστικά.

«Η συμφωνία επιτρέπει στην Ελλάδα να παραμείνει στο ευρώ» τόνισε ο Ολάντ, διευκρινίζοντας ότι εξασφαλίζεται χρηματοδότηση περίπου 85 δισ. ευρώ για τη μεσογειακή χώρα.

«Στόχος ήταν η Ευρώπη να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων. Η Ελλάδα θα πρέπει να κάνει και άλλες προσπάθειες. Το συμφέρον της Γαλλίας είναι αλληλένδετο με το συμφέρον της Ευρώπης. Η Ευρώπη πρέπει πάνω απ’ όλα να είναι ‘ευρωπαϊκή’ και να μην υποχωρεί μπροστά στην κοινή γνώμη ή ένα εθνικό κοινοβούλιο, πρόσθεσε ο κ. Ολάντ.

«Το συμφέρον της Γαλλίας ήταν να κρατήσει την Ελλάδα στο ευρώ αλλά και να κάνει την Ευρώπη πιο προοδευτική, φτάνοντας σε έναν συμβιβασμό με τη Γερμανία» σημείωσε.

«Έπρεπε να πετύχουμε, ήθελα να επιτύχουμε. Να αναλογιστούμε τι θα λέγαμε εάν η Ευρωζώνη έχανε την Ελλάδα»

«Ζητήθηκε από τον κ. Τσίπρα να μεταρρυθμίσει την αγορά προϊόντων και την αγορά εργασίας. Ολες οι χώρες της Ευρωζώνης έχουν προχωρήσει σε τέτοιου είδους μεταρρυθμίσεις, τόνισε. Η Ελλάδα δεν ζητούσε ελεημοσύνη, ζητούσε αλληλεγγύη» επεσήμανε.

Παράλληλα, πρόσθεσε ότι το ελληνικό χρέος δεν θα γίνει ποτέ βιώσιμο αν δεν υπάρξει ανάπτυξη, ενώ την Τετάρτη, θα συνεδριάσει η Γαλλική Εθνοσυνέλευση για να επικυρώσει τη συμφωνία. Παράλληλα ο κ. Ολάντ υπογράμμισε ότι θα υπάρξει «αναδιαμόρφωση» του ελληνικού χρέους μέσω επέκτασης των ωριμάνσεων και διαπραγμάτευσης του ύψους των επιτοκίων.

Ο κ. Ολάντ τόνισε ότι το να χάσουμε την Ελλάδα δεν είναι μόνο ότι θα χάναμε το ΑΕΠ της και το λαό της, αλλά θα χάναμε και μια χώρα η οποία είναι στην καρδιά του πολιτισμού μας.

Αν το πρόγραμμα συμφωνηθεί, τότε η Ελλάδα θα λάβει 85 δισ. ευρώ. Πρόκειται για ποσό που δεν έχει ποτέ δοθεί ξανά σε χώρα της Ευρωζώνης, διευκρίνισε ο πρόεδρος της Γαλλίας.

Η Ελλάδα δεν ήθελε να χάσει την κυριαρχία της, έδωσε μάχη ο Αλ.Τσίπρας και το Ταμείο θα εδρεύει στην Ελλάδα. Το Ταμείο θα στοχεύει στην ανάπτυξη και τις επενδύσεις