Μπορεί τα χαμόγελα να περίσσεψαν στη Ρίγα και τα φλας να άστραψαν για τις συναντήσεις του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με την Ανγκελα Μέρκελ, τον Φρανσουά Ολάντ και τον Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, η απόσταση όμως που μας χωρίζει από μια συνολική συμφωνία είναι μεγάλη.
Παρά την εμφανή προσέγγιση με τους Ευρωπαίους, σε πολιτικό επίπεδο, η συμφωνία που θα καλύπτει όχι μόνο τις επείγουσες χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας αλλά και τις ανάγκες εξυπηρέτησης του χρέους περνά από το Brussels Group.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες και έπειτα από εξαντλητικές συζητήσεις ολόκληρη την εβδομάδα που πέρασε, οι διαφορές εντοπίζονται:
  • Στη μεταρρύθμιση του ΦΠΑ και στους νέους συντελεστές, καθώς οι δανειστές θέλουν να καλύψουν με την απόδοση του φόρου έσοδα πολύ υψηλότερα του 1 δισ. ευρώ τον χρόνο, όταν η τελευταία πρόταση της ελληνικής πλευράς –με τρεις συντελεστές –οδηγεί σε επιπλέον έσοδα 850 εκατ. ευρώ.
  • Στη λήψη ισοδύναμων μέτρων που θα καλύπτουν το έλλειμμα από τη ματαίωση των αυτόματων μειώσεων των επικουρικών συντάξεων.
Και αυτό γιατί οι τεχνοκράτες εκτιμούν ότι οι ως τώρα εξελίξεις στην οικονομία και τα ελλείμματα στα Ταμεία (μετά και τη μείωση των εισφορών) οδηγούν τον προϋπολογισμό του 2015 σε πρωτογενές έλλειμμα 1,5% του ΑΕΠ. Και ζητούν τα μέτρα που θα ληφθούν να εξασφαλίζουν πρωτογενές πλεόνασμα τουλάχιστον 0,75%.
Αντιθέτως, κατά τις ίδιες πληροφορίες, από τα ανοιχτά ζητήματα υπήρξε προσέγγιση και καταγραφή προτεραιοτήτων για τα επόμενα βήματα στην απελευθέρωση των επαγγελμάτων, ενώ ήδη υπάρχει συμφωνία για την αντιμετώπιση των «κόκκινων δανείων».
Τι κερδίσαμε


Οι δανειστές με παρέμβαση της Κομισιόν αποδέχθηκαν την προσαρμογή του θεσμικού πλαισίου για τις αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις στο ευρωπαϊκό κεκτημένο, με άξονα την επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων εργασίας. Η αλλαγή αυτή, η οποία τοποθετήθηκε χρονικά στις μεταρρυθμίσεις που θα ξεκινήσουν το φθινόπωρο, το «πάγωμα» κάθε συζήτησης περί ομαδικών απολύσεων, μειώσεων μισθών στο Δημόσιο και επικουρικών συντάξεων είναι τα τέσσερα ζητήματα που κέρδισε από τη διαπραγμάτευση η ελληνική πλευρά.
Ωστόσο για να δρομολογηθούν οι εξελίξεις για την απελευθέρωση της χρηματοδότησης πρέπει να κλείσει το ταχύτερο δυνατόν το δημοσιονομικό πακέτο.
Εκτακτο Eurogroup


Οπως δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, η κυβέρνηση επιδιώκει να ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση και να υπάρξει συμφωνία σε επίπεδο θεσμών το ταχύτερο δυνατόν. Το επόμενο βήμα θα είναι η σύγκληση έκτακτου Eurogroup, το οποίο είναι αρμόδιο να αποφασίσει για την απελευθέρωση της χρηματοδότησης από τους πόρους του τρέχοντος προγράμματος, δηλαδή:
  • 1,8 δισ. ευρώ που είναι η τελευταία ευρωπαϊκή δόση του Μνημονίου που εκπνέει, και
  • 1,9 δισ. ευρώ από τα κέρδη των ομολόγων (πρόγραμμα SMP).
Επιδίωξη της ελληνικής πλευράς είναι το Eurogroup να συνεδριάσει προς το τέλος της ερχόμενης εβδομάδας ή το αργότερο στις αρχές της επόμενης, αλλά αυτό προϋποθέτει συμφωνία στο Brussels Group.

«Το Eurogroup είναι έτοιμο να συνεδριάσει για την Ελλάδα όποτε χρειαστεί, αλλά αυτό θα εξαρτηθεί από την πρόοδο στις διαπραγματεύσεις»
δήλωσε η εκπρόσωπος της Κομισιόν Μίνα Αντρέεβα.
Στην Αθήνα υπάρχει αναμονή για τις αποφάσεις ώστε να ολοκληρωθεί το πολυνομοσχέδιο με τα φορολογικά μέτρα και τις διαρθρωτικές αλλαγές, όπως η ανεξαρτησία της φορολογικής διοίκησης, η καθιέρωση του δημοσιονομικού συμβουλίου, η αυτόματη περαίωση (κλείσιμο) των 64.000 υποθέσεων φορολογικών διαφορών που σέρνονται επί σειρά ετών στα διοικητικά δικαστήρια αλλά και αλλαγές στο δίκαιο που θα επιτρέψουν την ταχύτερη απονομή δικαιοσύνης.
Αν όλα εξελιχθούν σύμφωνα με τον σχεδιασμό του Μεγάρου Μαξίμου, ο στόχος είναι το πρώτο πακέτο μέτρων –το πολυνομοσχέδιο -, το οποίο θα αποτελέσει και τη βάση της συνολικής συμφωνίας, να δημοσιοποιηθεί μέσα στην εβδομάδα και να ψηφιστεί από τη Βουλή το ταχύτερο. Ωστόσο κανένας δεν ξέρει πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα…
Η αναγκαιότητα να υπάρξει μια συνολική συμφωνία η οποία όταν επιτευχθεί θα πρέπει να έρθει στη Βουλή προς έγκριση, αφού θα περιγράφει το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα στο οποίο δεσμεύεται η κυβέρνηση, αλλά και τις αποφάσεις για την αντιμετώπιση των χρηματοδοτικών αναγκών της χώρας τουλάχιστον ως το τέλος του 2016, είναι ξεκάθαρη θέση του συντονιστή των διαπραγματεύσεων, αναπληρωτή υπουργού Ευκλείδη Τσακαλώτου.
Περί χρέους


Ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης μιλώντας στον ΣΕΒ για το μετά τον Ιούνιο «Αναπτυξιακό Συμβόλαιο της Ελλάδας», όπως το χαρακτήρισε, είπε ότι θα περιλαμβάνει:
  • Ανταλλαγή των ομολόγων SMP της ΕΚΤ, ώστε να ανοίξει ο δρόμος για συμμετοχή της Ελλάδας στην ποσοτική χαλάρωση.
  • Αναδιάρθρωση αρχικού διακρατικού δανείου.
  • Εξομάλυνση και επέκταση στο μέλλον των πρώτων αποπληρωμών του δανείου του EFSF, ώστε να μειωθούν οι χρηματοδοτικές ανάγκες στις αρχές της δεκαετίας του ’20.
Βέβαια, τα στοιχεία αυτά, σε συνδυασμό με τη μείωση των στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα τη διετία 2015-1016 που δημιουργούν νέες χρηματοδοτικές ανάγκες, ίσως απαιτήσουν μια νέα δανειακή σύμβαση και πρόσθετους πόρους (ένα τρίτο δάνειο) από τους εταίρους. Τα πάντα θα εξαρτηθούν από τη συμφωνία.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ