Συνεδρίασε το πρωί της Τρίτης το Κυβερνητικό Συμβούλιο στο επίκεντρο του οποίου ήταν η λίστα με τα μέτρα των επόμενων 120 ημερών που εστάλη στους θεσμούς.

Εποικοδομητική συζήτηση με επίκεντρο τη λίστα των μεταρρυθμίσεων, που έστειλε η κυβέρνηση στους θεσμικούς εταίρους, έγινε στο Κυβερνητικό Συμβούλιο, σύμφωνα με κυβερνητική πηγή.

Κατά τη συζήτηση διατυπώθηκαν επί μέρους επιφυλάξεις. Σύμφωνα με άλλες πηγές, ο Παναγιώτης Λαφαζάνης εξέφρασε αντιρρήσεις, ενώ προηγουμένως ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης ενημέρωσαν τα μέλη του οργάνου, σχετικά με τις διαπραγματεύσεις και τη σύνταξη της λίστας.

Αρκετοί υπουργοί έθεσαν διευκρινιστικές ερωτήσεις στους κ.κ. Τσίπρα και Βαρουφάκη, ενώ κατά τη συζήτηση έγινε ευρεία ανταλλαγή απόψεων σχετικά με τις προτεραιότητες της κυβέρνησης το επόμενο διάστημα και το νομοθετικό έργο που ακολουθεί.

Η κυβέρνηση αναμένει πρώτα την ψήφιση της συμφωνίας από τα κοινοβούλια των κρατών-μελών της ΕΕ και στη συνέχεια θα αποφασιστεί η διαδικασία στο ελληνικό κοινοβούλιο, είπε η ίδια κυβερνητική πηγή.

Εξερχόμενος της συνεδρίασης ο υπουργός Εσωτερικων Νίκος Βούτσης εμφανίστηκε αισιόδοξος για την έγκριση της λίστας με τις μεταρρυθμίσεις.

Ο κ. Βούτσης σημείωσε ότι η εν λόγω λίστα δεν αφορά σε νέα μέτρα αλλά περιγράφει το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ τόνισε ότι δεν θα υπάρξει κανένα πρόβλημα στο Eurogroup.

«Είμαστε συνεπείς με αυτά που είχαμε πει στον ελληνικό λαό» δήλωσε εξερχόμενος ο υπουργός Εργασίας Πάνος Σκουρλέτης.

Αναμένεται, επίσης, να συγκληθεί η Κοινοβουλευτική Ομάδα στις 20:00 της Τρίτης, ενώ μέσα στο Σαββατοκύριακο θα γίνει προσπάθεια να υπάρξει σύγκληση και της Κεντρικής Επιτροπής.

Οι αντιδράσεις εντός του ΣΥΡΙΖΑ

Το κυβερνητικό συμβούλιο συνεδρίασε εν μέσω αντιδράσεων εντός του ΣΥΡΙΖΑ κατά της Συμφωνίας.

Για το θέμα, συνεχίστηκαν και τη Δευτέρα οι δηλώσεις και τοποθετήσεις υπουργών και στελεχών της κυβέρνησης.

Σχεδόν βέβαιη θεωρεί ο αναπληρωτής υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Γ.Κατρούγκαλος, την έγκριση από τους θεσμούς της λίστας μεταρρυθμίσεων που υπέβαλε η κυβέρνηση.

Η διαπραγμάτευση θα συνεχιστεί, δεν σταματάει εδώ» δήλωσε στον ΑΝΤ1, ενώ έσπευσε να προειδοποιήσει όσους περίμεναν «κωλοτούμπα» της κυβέρνησης, πως «θα απογοητευτούν».

«Ο σύντροφος Μανώλης Γλέζος εξέφρασε μια αγωνία από την αριστερή του τοποθέτηση. Δεν μπορεί να συμψηφιστεί με όσα λέει η Νέα Δημοκρατία, ούτε μπορεί να γίνεται εκμετάλλευση των δηλώσεών του. Κάνει λάθος με τις δηλώσεις του και αυτό θα αποδειχθεί σύντομα» δήλωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Φίλης μιλώντας στον ΑΝΤ1.

Η πρώτη ηχηρή αντίδραση έγινε από το ιστορικό στέλεχος της Αριστεράς, Μανώλη Γλέζο, ο οποίος σε άρθρο του εξέφρασε τη διαφωνία του για τους χειρισμούς της κυβέρνησης και ζήτησε συγγνώμη, γιατί-όπως ανέφερε-συνήργησε στην ψευδαίσθηση. Κάλεσε, μάλιστα, όλα τα μέλη, φίλους και οπαδούς του ΣΥΡΙΖΑ, σε αντίδραση.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης σχολίασε: «Σε κάθε περίπτωση δεν θα σταματήσουμε να τιμάμε και να σεβόμαστε τον Μανώλη Γλέζο, αλλά ήταν άστοχη και λανθασμένη η δήλωσή του».

Την ίδια ώρα ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Λαπαβίτσας σε άρθρο του στο blog του ζητεί άμεση σύγκληση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, καθώς εκφράζει τις «βαθιές ανησυχίες» του για τη συμφωνία του Eurogroup και για τις μεταρρυθμίσεις που αναμένεται να προτείνει η κυβέρνηση στους εταίρους.

Επίσης, άρθρο του δικτυακού τόπου iskra, που πρόσκειται στην Αριστερή Πλατφόρμα, περιγράφει τη συμφωνία του Eurogroup υπό τον τίτλο «Συμφωνία-αίνιγμα στο Eurogroup», ενώ σε δύο συνεντεύξεις του στον κυριακάτικο Τύπου ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Παναγιώτης Λαφαζάνης τονίζει ότι «το ριζοσπαστικό πρόγραμμά μας πρέπει να εφαρμοστεί πλήρως και με συνέπεια. Καμία συμφωνία στο Eurogroup δεν πρέπει να ακυρώσει το κυβερνητικό πρόγραμμα».

Και ο αναπληρωτής υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Γιώργος Κατρούγκαλος ζήτησε να μην δεχθεί η κυβέρνηση υποχωρήσεις και έθεσε τη δική του κόκκινη γραμμή, προειδοποιώντας: «εγώ δεν πρόκειται να μείνω στο υπουργείο, αν δεν μείνουν οι καθαρίστριες. Όχι εγώ, η κυβέρνηση δεν πρόκειται να υποχωρήσει σε ένα τέτοιο κομβικό θέμα».

Τη δική του προειδοποίηση έστειλε και ο αντιπρόεδρος της Βουλής Αλέξης Μητρόπουλος λέγοντας ότι ο λαός δεν θα αντέξει νέα μέτρα και λιτότητα. Αναφερόμενος στο κείμενο που συμφωνήθηκε στο Eurogroup αναφέρει ότι «αν υλοποιηθεί κατά το γράμμα, το ύφος, την περιγραφή, τη σκληρότητα αυτό το προσύμφωνο, ο λαός δεν θα αντέξει».

Τη δίκη του παρέμβαση στις πολιτικές εξελίξεις και έκανε ο Μίκης Θεοδωράκης με τον οποίο θα συναντηθεί το πρωί ο Αλέξης Τσίπρας, καλώντας την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ να βρει τη δύναμη να πει «έστω και τώρα ‘ΟΧΙ’ στο ‘ΝΕΙΝ’ του Σόιμπλε». Επικαλείται μάλιστα και τη δήλωση Γλέζου, η οποία, επιβεβαιώνει τις θέσεις του.