Η επόμενη περίοδος εξελίσσεται σε ναρκοπέδιο για τη δικομματική κυβέρνηση. Ουδείς μπορεί να προβλέψει τι θα συμβεί, ειδικά στο μείζον θέμα του χρέους, αλλά και εάν ο βίος του κυβερνητικού συνασπισμού θα διακοπεί λόγω αδυναμίας εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας. Οι Αντώνης Σαμαράς και Ευάγγελος Βενιζέλος μπορεί να ξεπέρασαν τον προχθεσινό κάβο στη Βουλή, εξασφαλίζοντας τουλάχιστον τέσσερις μήνες «καθαρού» πολιτικού βίου, εν τούτοις όλα είναι ανοιχτά για την επόμενη μέρα… Η χώρα κινείται και πάλι σε μια κλωστή, την ίδια στιγμή που εξελίσσονται κινήσεις στο παρασκήνιο για το χρέος και την προεδρική εκλογή.
Εν μέσω των κρίσιμων διαπραγματεύσεων με τους πιστωτές, μια λανθασμένη κίνηση ενδέχεται να ανατρέψει τις ισορροπίες και κυριολεκτικά, όπως λένε έμπειροι πολιτικοί, οι πολιτικές δυνάμεις «παίζουν με τη φωτιά». Ποιος θα καεί είναι άγνωστο, ωστόσο η κάθε πλευρά –ΝΔ, ΠαΣοΚ και ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και οι άλλες πολιτικές δυνάμεις –κινείται με βάση τη δική της στρατηγική και δεν τέμνονται πουθενά ώστε να υπάρξει έστω και ένα μίνιμουμ πεδίο εθνικής συνεννόησης.
Η τριήμερη διαδικασία στη Βουλή, και ειδικά η τελευταία ημέρα με τις ομιλίες των αρχηγών, έδειξε ότι η προεκλογική περίοδος θα είναι άκρως συγκρουσιακή. Κεντρική εκτίμηση πολλών είναι ότι οι εκλογές, όποτε γίνουν, θα διεξαχθούν σε κλίμα πόλωσης και μετωπικής σύγκρουσης κυρίως των κ.κ. Σαμαρά και Τσίπρα.
Ο Πρωθυπουργός προκάλεσε στη Βουλή ανοιχτά τον κ. Τσίπρα να βάλει πλάτη και του έριξε το γάντι, λέγοντας ότι όσοι θέλουν πρόωρες εκλογές υπονομεύουν τη σταθερότητα της χώρας. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ απάντησε στην πρόκληση του κ. Σαμαρά και ζητεί να φύγει η κυβέρνηση «τώρα», προειδοποιώντας τον Πρωθυπουργό να μη λάβει αποφάσεις που θα δεσμεύουν την επόμενη κυβέρνηση. Από την άλλη πλευρά, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και πρόεδρος του ΠαΣοΚ Ευάγγελος Βενιζέλος κατηγορεί ευθέως τον ΣΥΡΙΖΑ ότι με τη στάση του υπονομεύει το εθνικό συμφέρον και εκβιάζει ανοιχτά τη Βουλή και τους θεσμούς.
Επενδύει στη φυγή της τρόικας

Ο Πρωθυπουργός έδειξε με την ομιλία του στη Βουλή τη στρατηγική που θα ακολουθήσει το επόμενο διάστημα έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, με φόντο την προεδρική εκλογή και ενδεχομένως και τις βουλευτικές εκλογές, εάν δεν εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Οι έντονοι τόνοι που χρησιμοποίησε το βράδυ της Παρασκευής και οι προσωπικές επιθέσεις στον κ. Τσίπρα αποτελούν μέρος του σχεδίου του για πλήρη αποδόμηση των προτάσεων του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και για προσωπική απαξίωση του βασικού αντιπάλου του.
Με βασικό στόχο την επίτευξη της προεδρικής πλειοψηφίας, ο κ. Σαμαράς θα επιχειρήσει αλλαγή του κλίματος με κινήσεις και πρωτοβουλίες όπως αυτές που ανακοίνωσε στη Βουλή, δηλαδή των 100 δόσεων για τα ληξιπρόθεσμα, την κατάργηση της προσωποκράτησης για χρέη, ρυθμίσεις για τα «κόκκινα δάνεια», κ.ά. Πολλά όμως στηρίζει στην εξεύρεση μιας θετικής λύσης για το ελληνικό χρέος.
«Οχι άλλο Μνημόνιο» είναι το μήνυμά του και όπως είπε στη Βουλή η Ελλάδα «δεν θα χρειαστεί νέο πρόγραμμα αναγκαστικού δανείου». Εάν επαληθευθεί η εξαγγελία του ότι «η εποχή των μνημονίων τελειώνει», πολλά θα εξαρτηθούν από τη στάση των αγορών και με το τι επιτόκια θα δανειστεί η χώρα. Ο ίδιος επιμένει ότι δεν μιλάμε για Μνημόνιο και προανήγγειλε πως η αποσύνδεση δεν θα είναι συγκρουσιακή και ότι οι μεταρρυθμίσεις που θα προτείνει η ελληνική πλευρά θα συνεχιστούν.
Η επίτευξη της προεδρικής πλειοψηφίας για την αποφυγή των πρόωρων εκλογών, όπως αναγνωρίζει και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, περνάει μέσα από την αλλαγή του κλίματος και των συνθηκών. Γι’ αυτό και ο ίδιος προχθές διαχώρισε πλήρως την ψηφοφορία από αυτήν που θα γίνει για την προεδρική εκλογή το 2015 (σ.σ.: τον Φεβρουάριο), όταν οι πολίτες θα καταλάβουν ότι έχουν αλλάξει οι συνθήκες.
Για τον Πρωθυπουργό μια πρόωρη προσφυγή στις κάλπες θα είναι καταστροφική εξέλιξη, αν και ο ίδιος επιμένει ότι οι εκλογές θα γίνουν όταν ορίζει το Σύνταγμα, με την εξάντληση της τετραετίας, το 2016. «Βάλτε πλάτη. Ελάτε να βγάλουμε Πρόεδρο της Δημοκρατίας» ήταν η πρόσκληση που απηύθυνε στον κ. Τσίπρα, ο οποίος δεν το συζητεί καν. Ο κ. Σαμαράς, αν και βουλευτές της ΝΔ θεωρούν δύσκολη την επίτευξη της προεδρικής πλειοψηφίας των 180 βουλευτών, επιμένει ότι μπορεί να επιτευχθεί ο στόχος και παραμένει αισιόδοξος. Πάντως η προχθεσινή ψηφοφορία
πρόσθεσε έναν μόνο βουλευτή στην κοινοβουλευτική πλειοψηφία που αριθμεί πλέον 155 και απομένουν 25 έως τους 180. Η δεξαμενή των ανεξαρτήτων είναι μεγάλη και το «παιχνίδι» τώρα αρχίζει!
Η επίθεση Βενιζέλου

Βαριά κατηγορία για υπονόμευση του εθνικού συμφέροντος και της διαπραγματευτικής θέσης της χώρας στην τελική ευθεία προς την έξοδο από την κρίση απηύθυνε ο Ευάγγελος Βενιζέλος στον Αλέξη Τσίπρα. Στην παρέμβασή του έπειτα από την απειλή του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ προς την κυβέρνηση να μην προχωρήσει σε κρίσιμες αποφάσεις χωρίς τη συναίνεση του κόμματος, ο κ. Βενιζέλος κατηγόρησε τον κ. Τσίπρα ότι θέλει να παρεμποδίσει τη σύναψη της οριστικής συμφωνίας εξόδου από την κρίση. «Εκβιάζετε συνειδήσεις, ταπεινώνετε θεσμούς, πλήττετε το συμφέρον της χώρας. Φοβάστε την έξοδο από την κρίση. Δεν έχετε στρατηγική, δεν έχετε συμμάχους, δεν έχετε προοπτική. Αυτό που έκανε σήμερα ο κ. Τσίπρας –γράψτε το και θα το θυμηθείτε –είναι η καμπή, η οποία θα οδηγήσει τον ελληνικό λαό στο να συνειδητοποιήσει ποιο είναι το πραγματικό δίλημμα και ποια είναι η εθνική επιλογή» τόνισε.
Ο Αλέξης Τσίπρας με μια κίνηση του χεριού έδειξε στον Πρόεδρο της Βουλής ότι δεν ήθελε να απαντήσει, ούτως ή άλλως η εμφάνισή του στη Βουλή περιβαλλόταν από τις δάφνες των δημοσκοπήσεων και προοριζόταν να υπηρετήσει το προφίλ του εν αναμονή Πρωθυπουργού. Η σιωπή του πάντως σχολιάστηκε έντονα. Διλήμματα πάντως έθεσε και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και πρόεδρος του ΠαΣοΚ. Οι πρόωρες εκλογές, είπε ο κ. Βενιζέλος, σημαίνουν πρόσθετα προβλήματα, ανακοπή του ρυθμού εξόδου από την κρίση και το Μνημόνιο, επιβάρυνση της οικονομίας.
Παρουσίασε ένα συγκροτημένο σχέδιο επτά σημείων για την έξοδο από την κρίση, την αποσύνδεση της χώρας από το ΔΝΤ και τις προτεραιότητες της περιόδου μετά τα μνημόνια. Εκτίμησε ότι το σχέδιο αυτό θα έχει καταστεί οριστική συμφωνία με τους θεσμικούς εταίρους πριν από την προεδρική εκλογή.
Η στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ

Η υποτονική πίεση που άσκησε το βράδυ της Παρασκευής ο Αλ. Τσίπρας στην κυβέρνηση και προσωπικά στον Πρωθυπουργό ήταν μια σαφής ένδειξη των διαθέσεών του για τους επόμενους μήνες.Χτίζοντας πάνω στην ατζέντα της Θεσσαλονίκης, όπου για πρώτη φορά είχε υπαινιχθεί σαφώς ότι έχει επίγνωση και των διαθέσεων των πιστωτών, για τους οποίους εκτιμά πως αναμένουν το ξεκαθάρισμα του πολιτικού τοπίου στην Ελλάδα, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης παίζει πλέον το «χαρτί» του παίκτη ο οποίος κινείται με τη λογική ότι αυτός είναι ο ρυθμιστής των –βραχυπρόθεσμων, έστω –εξελίξεων.

Υπό την έννοια αυτή, αν και σε ασυνήθιστα χαμηλούς τόνους, ο κ. Τσίπρας συνέδεσε όλες τις εξελίξεις με την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας λέγοντας ότι «η εμπιστοσύνη που ζητεί η κυβέρνηση θα είναι πολύ μακριά από τους 180 που χρειάζονται για την εκλογή Προέδρου».

Κατά τον τρόπο αυτόν ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δείχνει πλέον ότι και έναντι των Βρυξελλών, του Βερολίνου και των λοιπών ευρωπαϊκών κυβερνήσεων θα επιχειρήσει να διαχειριστεί την επόμενη πολιτική περίοδο ως δυνάμει πρωθυπουργός ή πάντως ως παράγων με καθοριστική επιρροή στις επικείμενες συζητήσεις για τα μείζονα ζητήματα, μεταξύ των οποίων και αυτότου χρέους.

Απευθυνόμενος και στο εξωτερικό, θέλησε να καταστήσει σαφές ότι δεν πρόκειται να κάνει καμία απολύτως κίνηση πριν από τη διεξαγωγή εκλογών, απέκλεισε δε εκ προοιμίου κάθε ενδεχόμενο να συμφωνήσει σε οτιδήποτε με την κυβέρνηση.«Μην προχωρήσετε σε κρίσιμες κινήσεις και αποφάσεις που θα δεσμεύουν τις επόμενες κυβερνήσεις. Το λέω ξανά ότι οποιαδήποτε απόφαση δεν θα έχει τη δική μας συναίνεση δεν θα δεσμεύει τον ΣΥΡΙΖΑ, για την οποία ο λαός μας σύντομα θα δώσει ισχυρή εντολή με την ψήφο του» τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.


Συζητήσεις και ερμηνείες
Τα σενάρια για κυβέρνηση ειδικού σκοπού

Εντονες συζητήσεις και ποικίλες ερμηνείες προκάλεσαν οι παρεμβάσεις βουλευτών του ΠαΣοΚ και ανεξάρτητων, οι οποίοι τάχθηκαν υπέρ του σχηματισμού μιας κυβέρνησης ειδικού σκοπού ή ειδικού στόχου. Η κίνηση τουλάχιστον δέκα βουλευτών με ετερόκλητες απόψεις να ανοίξουν το συγκεκριμένο θέμα εν όψει της προεδρικής εκλογής αναζωπύρωσε διάφορα σενάρια για πολιτικές εξελίξεις.
Παρά το γεγονός ότι τόσο από το Μέγαρο Μαξίμου και τη Χαρ. Τρικούπη όσο και από τον ΣΥΡΙΖΑ δεν συμμερίζονται αυτές τις απόψεις, τα ερωτήματα για τις πραγματικές επιδιώξεις των όσων ενίσχυσαν τη συγκεκριμένη συζήτηση πολλαπλασιάστηκαν.
Τον χορό των επίμαχων παρεμβάσεων άνοιξε πρώτος ο ανεξάρτητος βουλευτής, προερχόμενος από τη ΔΗΜΑΡ Σπύρος Λυκούδης, ο οποίος πρότεινε κυβέρνηση «ειδικού σκοπού» στη βάση μιας συμφωνίας των βασικών πολιτικών δυνάμεων της συμπολίτευσης και της αντιπολίτευσης για έξοδο από την κρίση και αποφυγή των εκλογών. Στην ίδια γραμμή κινήθηκε και ο έτερος ανεξάρτητος βουλευτής, επίσης προερχόμενος από τη ΔΗΜΑΡ, Βασίλης Οικονόμου. Ακολούθησε από το ΠαΣοΚ ο Νίκος Σηφουνάκηςπου δεν έκρυψε το ενδιαφέρον του για τη δημιουργία ενός «μεγάλου συνασπισμού», ενώ ο «πράσινος» βουλευτής Θάνος Μωραΐτης συνέδεσε μια τέτοια κυβερνητική λύση με την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας.
Ως επιστέγασμα ήλθε και η παρέμβαση του πρώην υπουργού των κυβερνήσεων του ΠαΣοΚ και βουλευτή Δημήτρη Κρεμαστινού που τάχθηκε υπέρ της συγκρότησης μιας κυβέρνησης ευρύτερης συνεργασίας «ειδικού στόχου» με πρωθυπουργό κοινής αποδοχής ή με εναλλασσόμενη πρωθυπουργία των αρχηγών των κομμάτων που θα τη συγκροτούν.
Παρόμοιες προτάσεις σε ένα πλαίσιο εθνικών συγκλίσεων και συναινέσεων ετέθησαν και από ανεξάρτητους βουλευτές, ενώ αρκετοί διευκρινίζουν ότι κάτι τέτοιο θα διευκόλυνε την προεδρική εκλογή και άρα και τη δική τους στάση, ώστε να αποφευχθούν οι εκλογές.
Ο Χρήστος Αηδόνης μιλάει για κοινή εθνική προσπάθεια μέσω της απαιτούμενης εθνικής συνεννόησης, ο Γιώργος Νταβρήςζητεί συνεννόηση σε βασικά ζητήματα, ο Γιάννης Κουράκοςθέτει το θέμα του διαλόγου με υπευθυνότητα, ειλικρίνεια και αξιοπιστία, ο Κώστας Γιοβανόπουλος τονίζει πως απαιτείται εθνική συνεννόηση και ενότητα, ενώ υπέρ των κυβερνήσεων συνεργασίας τάσσονται και άλλοι συνάδελφοί τους, όπως οι Γιώργος Κασαπίδης και Πάρης Μουτσινάς, ενώ ο Βύρων Πολύδωρας υπεραμύνεται της συνεννόησης για μια εθνική στρατηγική.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ