Κατηγορηματικές επισημάνσεις ως προς το τι (επιθυμεί να) είναι σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ και το πώς θα κυβερνήσει, εφόσον κληθεί να το κάνει, διατυπώθηκαν από ηγετικά στελέχη την προηγούμενη εβδομάδα. Κατά τη διάρκεια τριήμερου συνεδρίου που διοργανώθηκε από το Ιδρυμα Rosa Luxemburg και το Ινστιτούτο Νίκος Πουλαντζάς με θέμα «Η Αριστερά στην κυβέρνηση. Τι, γιατί και πώς;» ο κ. Ι. Δραγασάκης απηύθυνε πολλά μηνύματα προς το εσωκομματικό και το ευρύτερο ακροατήριο αναδεικνύοντας έτσι την αναγκαιότητα αναπροσαρμογής αντιλήψεων που επί δεκαετίες δέσποσαν στον χώρο της Αριστεράς. Από το ίδιο βήμα ο κ. Γ. Σταθάκης περιέγραψε τι εννοεί το κόμμα του όταν μιλάει για αλλαγή του οικονομικού και παραγωγικού μοντέλου.
Εμφατική ήταν η αναφορά του κ. Δραγασάκη στην ανάγκη του ΣΥΡΙΖΑ να υιοθετήσει μια «στρατηγική προσαρμοστικότητα». Ο αντιπρόεδρος της Βουλής έθεσε μια σειρά ζητήματα ανοίγοντας συνολικά το θέμα για την ταυτότητα του κόμματος και τις προσδοκίες που καλλιεργούνται από και προς τον ΣΥΡΙΖΑ.
Ως προς την επιλογή «κινήματα ή κυβέρνηση»:
«Το δίλημμα δεν είναι «ή κινήματα ή κυβέρνηση». Θέλουμε και κυβέρνηση και κινήματα ώστε να αλλάξουν πράγματα και να εκφραστούν οι νέες συνθήκες» είπε και συμπλήρωσε σε μια αναφορά του στη θέση του ΚΚΕ και της Αριστερής Πτέρυγας του ΣΥΡΙΖΑ ότι δενυπάρχουν συνθήκες για μετασχηματισμό: «Το ερώτημα είναι να εμπλακούμε ή να περιμένουμε. Αν κοιτάξουμε την Ιστορία, θα δούμε ότι η αναμονή δεν οδήγησε στην εξουσία. Επίσης έχουμε παραδείγματα από κόμματα που αφομοιώθηκαν. Χρειαζόμαστε άρα ένα νέο παράδειγμα. Χρειαζόμαστε μια ανανεωμένη συζήτηση για τον σοσιαλισμό. Ακόμη και μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ έχουμε ερωτήματα, γι’ αυτό και απαιτείται ένας νέος προσδιορισμός».
Ως προς το πρόγραμμα και τη δυνατότητα εφαρμογής του:
«Υπάρχει η άποψη ότι πρέπει να τα ετοιμάζουμε όλα από πριν. Δεν γίνεται» ανέφερε ο αντιπρόεδρος της Βουλής και συνέχισε: «Το πρόγραμμα είναι υπό διαρκή εξέταση». Είπε χαρακτηριστικά ότι «πρέπει να σκεφθούμε με όρους αλγεβρικούς και ιστορικούς και όχι αριθμητικούς», ενώ τόνισε: «Χρειάζεται μια στρατηγική προσαρμόσιμη. Αριστερή στρατηγική σημαίνει διαχείριση της νίκης αλλά και της ήττας» και προσέθεσε ότι όλα αυτά απαιτούν και προϋποθέτουν μια πολιτική κουλτούρα διαλόγου, κάτι το οποίο σε πολλές περιπτώσεις φαίνεται πως λείπει από τον ΣΥΡΙΖΑ.
Ως προς τον ενιαίο χαρακτήρα του κόμματος και τις εσωτερικές διαφωνίες:
«Ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν μια ομπρέλα, εδώ και έναν χρόνο υπήρξε ο στόχος να γίνει ένα ενιαίο κόμμα» είπε και αναρωτήθηκε με ρητορική και χιουμοριστική διάθεση: «Γίναμε;», ενώ συνέχισε χωρίς περιστροφές: «Ας μείνουμε στην ερώτηση. Να το συζητήσουμε έπειτα από έναν χρόνο. Πρέπει να γίνουμε. Προφανώς εννοούμε κόμμα με δημοκρατικό τρόπο λειτουργίας, όμως με «κατευθύνουσα θέληση», όπως έλεγε ο Μαρξ».
Ως προς το… διαβόητο Σχέδιο Β σε περίπτωση ρήξης με την Ευρώπη:
Απαντώντας στο σχετικό ερώτημα που του έθεσε ο συμμετέχων στο συνέδριο, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Τορόντο κ. Λίο Πάνιτς ο κ. Δραγασάκης είπε:
«Η δική μου απάντηση στο Σχέδιο Β είναι η προσφυγή στον λαό. Τα όποια διλήμματα θα πρέπει να τα συζητούμε με τον λαό. Εκλογές, ίσως, προσφυγή στη Βουλή ή δημοψήφισμα, όλα είναι υπό συζήτηση».
Ως προς το με ποιους θα κυβερνήσει ο ΣΥΡΙΖΑ:
«Το αριστερό δεν είναι αυτονόητο. Χρειαζόμαστε ένα άνοιγμα πολιτικό, κοινωνικό και οικονομικό» είπε ο κ. Δραγασάκης και επεσήμανε κάποια από τα ζητήματα που απαιτούν άμεση αντιμετώπιση από το κόμμα του: «Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είχε δομές, δεν είχε καν οργανώσεις» σημείωσε και προσέθεσε: «Εχουμε 72 βουλευτές, δημιουργήσαμε επιτροπές ελέγχου, δεν γνωρίζαμε τα προβλήματα. Πρέπει να μάθουμε τον καπιταλισμό από μέσα. Δημιουργήσαμε τμήματα, 150-200 ομάδες εργασίας, εμπλέκονται 2.000 άτομα με τα προβλήματα. Αλλού γίνεται καλή δουλειά, αλλού «ψάχνουν το φύλο του αγγέλου»».
Αναφέροντας το παράδειγμα των τραπεζών είπε ότι «αν γίνουμε κυβέρνηση, θα χρειαστούμε 100 στελέχη για τις τράπεζες και δεν υπάρχουν». Τόνισε ότι μια ενδεχόμενη αναρρίχηση του ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση θα σημάνει ανατροπές παντού και στο πλαίσιο αυτό σημείωσε ότι πρέπει «να υπάρξει συμμαχία όχι κατ’ ανάγκην μόνο με «δικούς μας» αλλά με αυτούς που συμφωνούν».
Στο πεδίο της στελέχωσης των μηχανισμών ο κ. Δραγασάκης ανέδειξε τον επιτακτικό χαρακτήρα των διευρύνσεων και των συνεργασιών: «Εδώ πρέπει να δούμε στρατηγική συμμαχιών. Θέλουμε να εκπροσωπούμε όλες τις δυνάμεις, από την αριστερή σοσιαλδημοκρατία ως την εξωκοινοβουλευτική Αριστερά. Να το δούμε στην πράξη, π.χ. στο τηλεοπτικό τοπίο, στις τράπεζες κτλ., ακόμη και δυνάμεις που διαφωνούν στο όλο πρέπει να τις έχουμε μαζί μας» τόνισε.
Ως προς τους στόχους και τις «ατζέντες» των εσωκομματικών τάσεων:
Χωρίς να κατονομάσει τους υπερασπιστές της «αριστερής καθαρότητας», αλλά απαντώντας ουσιαστικά σε αυτούς, ο αντιπρόεδρος της Βουλής επεσήμανε: «Τι ζητάμε από τον λαό; Να είναι στον δρόμο; Σαφώς, αλλά δεν αρκεί. Πρέπει να είναι οργανωμένος με μορφή υποκειμένων. Αυτό έχει να κάνει με το φρόνημα, το οποίο έχει σχέση με την Παιδεία. Αν ο κόσμος πιστεύει ότι θα πάμε στη δραχμή, θα τυπώνουμε χρήμα και έτσι θα λύσουμε προβλήματα, δεν κάνουμε τίποτα. Θέλουμε τον λαό δημιουργό, όπως στην εποχή του ΕΑΜ. Από τη μια είχαμε πόλεμο και από την άλλη έχτιζαν δομές».
Αναγνώρισε πάντως ο ο κ. Δραγασάκης τις δυσκολίες του εγχειρήματος και επεσήμανε: «Αυτά έγιναν σε συνθήκες πολέμου. Τώρα πρέπει να γίνουν σε καιρό ειρήνης. Ελπίζω να μην είμαστε οι μόνοι κι ούτε οι πρώτοι. Μάλλον όμως θα είμαστε εμείς που θα έχουμε το ρίσκο του πρωτοπόρου»…


Γ. Σταθάκης
«Ανεδαφικό το μοντέλο της φθηνής εργασίας»

Μιλώντας στο ίδιο συνέδριο το Σάββατο ο κ. Γ. Σταθάκης ανέφερε μεταξύ των άλλων πως «στο επίκεντρο της στρατηγικής του ΣΥΡΙΖΑ για την παραγωγική ανασυγκρότηση βρίσκεται η στροφή της ελληνικής οικονομίας προς παραγωγικούς τομείς όπως η γεωργία, η μεταποίηση, η ενέργεια, οι υποδομές, η ανακύκλωση και οι τεχνολογίες αιχμής». Τόνισε ότι η Ελλάδα διαθέτει ανθρώπινο δυναμικό υψηλής ειδίκευσης καθώς ένας στους δυο νέους είναι πτυχιούχος ΑΕΙ ή ΤΕΙ και ότι υπό αυτή την έννοια «η νέα επιχειρηματικότητα δεν μπορεί να στηριχθεί στην επέκταση του μοντέλου του φθηνού εργατικού δυναμικού των 480 ευρώ που ήταν στόχος του Μνημονίου και στηρίζει σήμερα η ΝΔ».
Ο κ. Σταθάκης μίλησε για περιφερειακή αποκέντρωση της παραγωγής ενέργειας, σε μονάδες μικρής και μεσαίας κλίμακας, ενώ αναφέρθηκε και στον κλάδο των απορριμμάτων, όπου, όπως είπε, «η αντίθεση εκφράζεται μέσα από τα σχέδια για τη δημιουργία επτά εργοστασίων καύσης απορριμμάτων σε όλη την Ελλάδα έναντι του σχεδίου του ΣΥΡΙΖΑ για τη δημιουργία μικρών τοπικών μονάδων πλήρους ανακύκλωσης σε επίπεδο νομών ή δήμων».
Αναφέρθηκε σε πέντε τομές που πρέπει να γίνουν στο κράτος: α) απλοποίηση και αποσαφήνιση του θεσμικού πλαισίου λειτουργίας των επιχειρήσεων, χωρίς εκπτώσεις σε εργασιακά και περιβαλλοντικά ζητήματα, β) κατάρτιση και ψήφιση νέου αναπτυξιακού νόμου με κλαδική και χωρική εστίαση και σαφείς εργασιακές και οικολογικές δεσμεύσεις, γ) δημιουργία υποδομών στήριξης και παρότρυνσης των ΜμΕ προς την εξωστρέφεια με νέους αναπτυξιακούς θεσμούς, δ) κατεπείγουσα επίλυση «χρονιζόντων και ώριμων» προβλημάτων που σχετίζονται με τη χωροταξία και την πολεοδομία στη χώρα, ε) εις βάθος μηχανοργάνωση του Δημοσίου και κάθετη δικτύωση με τρόπο που θα ενισχύσει τις κατά τόπους επιχειρήσεις και θα αντιμετωπίσει τη γραφειοκρατία και την υπηρεσιακή παράλυση.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ