Να καταγραφεί ως υπαρκτή δύναμη στις περιφερειακές και αυτοδιοικητικές εκλογές θα επιδιώξει το ΠαΣοΚ, ελπίζοντας ότι σε επίπεδο δήμων θα αναδείξει νέες δυνάμεις και ότι θα μπορέσει να καταγράψει πανελλαδικό ποσοστό που θα αγγίζει το 20%. Η Χαριλάου Τρικούπη έχει αποφασίσει ότι δεν θα υπάρξουν χρίσματα, ώστε να ευνοηθεί σε τοπικό επίπεδο η ώσμωση με δυνάμεις της Κεντροαριστεράς, έχει αποκλείσει όμως τη συνεργασία με τη ΝΔ. «Εχουμε ξεκαθαρίσει ότι δεν υπάρχει καμία κεντρική συμφωνία με τη Νέα Δημοκρατία, αλλά και ότι δεν θεωρούμε τις εκλογές αυτές πεδίο φτηνών συγκρούσεων τύπου μνημόνιο – αντιμνημόνιο ή δημοψηφίσματος για την κυβέρνηση, όπως λέει ο ΣΥΡΙΖΑ» δηλώνει ο γραμματέας του ΠαΣοΚ κ. Ν. Ανδρουλάκης.
Την ερχόμενη εβδομάδα το ΠαΣοΚ αναμένεται να ανακοινώσει ποιους υποψηφίους θα στηρίξει στις περιφέρειες, μολονότι οι δυσκολίες δεν έχουν ακόμη ξεπεραστεί. Στην Πελοπόννησο υπάρχει αντίδραση για την εκ νέου στήριξη του κ. Π. Τατούλη.
Την περασμένη Πέμπτη σε κομματική διαδικασία με τις νομαρχιακές οργανώσεις και μέλη του Περιφερειακού Συμβουλίου, όχι μόνο δεν βρέθηκε λύση, αλλά ορισμένοι υποστήριξαν ότι αν ο κ. Τατούλης στηριχθεί από τη ΝΔ είναι αδιανόητο να στηριχθεί και από το ΠαΣοΚ. Στη σύσκεψη αποφασίστηκε να αξιολογηθεί από τα στελέχη του ΠαΣοΚ το έργο της Περιφερειακής Αρχής και παράλληλα οι κ.κ. Ν. Ανδρουλάκης, Π. Κουκουλόπουλος και Κ. Σκανδαλίδης να διερευνήσουν τις προθέσεις του κ. Τατούλη.
Ανάλογη ήταν η διαδικασία και για τη Στερεά Ελλάδα, όπου η απόσυρση του Κλ. Περγαντά αιφνιδίασε τη Χαριλάου Τρικούπη. Στη σύσκεψη διατυπώθηκαν δύο απόψεις: η πρώτη, να στηρίξει το ΠαΣοΚ ένα νέο πρόσωπο. Η δεύτερη, να διεκδικήσει την περιφέρεια ένα προβεβλημένο πολιτικό στέλεχος και ακούστηκαν τα ονόματα των Κατερίνας Μπατζελή, Συμεών Κεδίκογλου, Τόνιας Αντωνίου, Ν. Τσώνη, Βασιλικής Τσόνογλου. Καλύτερη υποψηφιότητα θεωρείται αυτή της κυρίας Μπατζελή, η ίδια ωστόσο δεν έχει ξεκαθαρίσει τις προθέσεις της.
Σήμερα θα πραγματοποιηθούν δύο ακόμη διαδικασίες εξεύρεσης υποψηφίων. Η μία θα γίνει στα Ιωάννινα, υπό τον Π. Κουκουλόπουλο, προκειμένου να οριστικοποιηθεί ο υποψήφιος περιφερειάρχης Ηπείρου έπειτα από την απόσυρση του Ευ. Αργύρη. Ιδανική περίπτωση θεωρείται ο πρώην βουλευτής Θεσπρωτίας Χρ. Κατσούρας. Η δεύτερη σύσκεψη θα γίνει στη Λάρισα, υπό τον συντονισμό του Κ. Σκανδαλίδη. Μέχρι στιγμής έχει γίνει πρόταση στον Β. Εξαρχο και στη Σούλα Μερεντίτη. Εναλλακτική λύση αποτελεί η υποψηφιότητα του Γ. Οικονόμου.
Σε εκκρεμότητα βρίσκεται και η επιλογή υποψηφίου για την Κεντρική Μακεδονία –ακούγονται τα ονόματα της Εύας Καϊλή και των Αγγ. Τόλκα και Ι. Μαγκριώτη.
Στις υπόλοιπες περιφέρειες το ΠαΣοΚ θα στηρίξει:
  • Στην Ανατολική Μακεδονία – Θράκη τον νυν περιφερειάρχη Αρ. Γιαννακίδη, ο οποίος έχει ευρύτατη αποδοχή και μια επιτυχημένη θητεία.
  • Στη Δυτική Μακεδονία τον Ι. Παπαϊορδανίδη, ο οποίος έχασε την περιφέρεια για λίγες ψήφους. Αυτή τη φορά, όμως, ενδέχεται να ευνοηθεί και από την αναστάτωση που έχει προκαλέσει στον ΣΥΡΙΖΑ η περίπτωση Καρυπίδη.
  • Στη Δυτική Ελλάδα θα είναι ξανά υποψήφιος ο Απ. Κατσιφάρας.
  • Στην Αθήνα θα στηριχθεί εκ νέου η υποψηφιότητα του Ι. Σγουρού.
  • Στα Ιόνια νησιά έχει προταθεί στην Αντζελα Γκερέκου να είναι υποψήφια.
  • Στο Βόρειο Αιγαίο θα στηριχθεί ο Θ. Γιακαλής, στο Ν. Αιγαίο ο Ι. Μαχαιρίδης, στην Κρήτη ο Στ. Αρναουτάκης. Σε επίπεδο δήμων το ΠαΣοΚ δεν θα βάλει τους υποψήφιους στην παραδοσιακή διαμάχη για τη διεκδίκηση του χρίσματος, αλλά δεν θα κρυφτεί κιόλας.
Στον Δήμο Αθηναίων θα στηριχθεί ο Γ. Καμίνης και στη Θεσσαλονίκη ο Ι. Μπουτάρης. Το ΠαΣοΚ θα στηρίξει και τους υπόλοιπους δημάρχους της «Πρωτοβουλίας των 5», τον Π. Σκοτινιώτη στον Βόλο και τον Φ. Φίλιο στα Ιωάννινα, αλλά όχι τον Ι. Δημαρά στην Πάτρα, καθώς υπάρχουν μεγάλες αντιδράσεις από τα τοπικά στελέχη. Ενδιαφέρον συγκεντρώνει η υποψηφιότητα του πρώην υπουργού Εκτ. Νασιώκα για τον Δήμο Λαρισαίων.

Αυτόνομα θα κατεβεί η ΔΗΜΑΡ
Η ΔΗΜΑΡ έχει αποφασίσει να κατέλθει αυτόνομα στις περιφερειακές και τις αυτοδιοικητικές εκλογές και πάντως δεν θα στηρίξει πουθενά υποψηφίους του ΣΥΡΙΖΑ. «Αυτή η απόφαση ελήφθη για δύο λόγους», εξηγεί ο υπεύθυνος Τύπου του κόμματος Χρ. Μαχαίρας. «Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει μετατρέψει σε δημοψήφισμα τις εκλογές και η ΔΗΜΑΡ διαφωνεί με αυτή τη στρατηγική. Επιπλέον, θέλουμε να φανεί το διακριτό στίγμα μας σε σχέση και με την κυβέρνηση και με τον ΣΥΡΙΖΑ», επισημαίνει.
Σύμφωνα με πηγές της Αγ. Κωνσταντίνου, παρότι οι συζητήσεις για την αναζήτηση υποψηφίων βρίσκονται ακόμα σε εξέλιξη, μεγάλο ενδιαφέρον έχει συγκεντρώσει η πιθανότητα να είναι υποψήφιος στην Περιφέρεια Πελοπονήσου ο Ι. Πανούσης.
Στη Στερεά Ελλάδα θα είναι υποψήφιος ο Δημ. Αναγνωστάκης. Στην Κρήτη ο Αντ. Ανιψιτάκης, στην Ηπειρο ο Γ. Ζάψας, στη Δυτική Μακεδονία η Ντόρα Τσικαρδάνη, στην Ανατολική Μακεδονία – Θράκη το πιθανότερο είναι να στηριχτεί ο «πράσινος» κ. Γιαννακίδης. Η «πρωτοβουλία των 5 δημάρχων» διχάζει και τη ΔΗΜΑΡ, με τη δυσκολία να εντοπίζεται στην υποψηφιότητα Σκοτεινώτη, στην οποία αντιτίθεται ένα τμήμα της τοπικής επιτροπής του κόμματος.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ