Σε αναδιπλώσεις και άρον άρον αναπροσαρμογή της τακτικής και των μεγαλεπήβολων σχεδίων εν όψει περιφερειακών εκλογών οδηγείται ο ΣΥΡΙΖΑ, έπειτα από το φιάσκο με την υποψηφιότητα του κ. Θ. Καρυπίδη για την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας και τη συνεχιζόμενη αντίδραση στην υποψηφιότητα του κ. Οδ. Βουδούρη στην Πελοπόννησο. Η επιλογή άφησε εκτεθειμένη στην εξ αριστερών κριτική την ηγεσία του κόμματος, η οποία υπερασπίστηκε σθεναρά τις επιλογές της επί μία εβδομάδα και εν τέλει αναγκάστηκε να αποσύρει τη στήριξή της στον συνεργαζόμενο υποψήφιο λόγω (κυρίως) ενός αντισημιτικού σχολίου σε σελίδα κοινωνικής δικτύωσης.
Η εξέλιξη προκάλεσε πολλούς εσωτερικούς τριγμούς, ενώ κάποιοι μιλούν για μια επιλογή που έχει ήδη ακυρώσει τη φιλοδοξία του κ. Αλ. Τσίπρα να μετατρέψει τις περιφερειακές εκλογές σε δημοψήφισμα με στόχο την ανατροπή της κυβέρνησης.
Η υπόθεση Καρυπίδη (σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό και με διαφορετικό τρόπο από την αντίστοιχη του κ. Βουδούρη) ανέδειξε σε όλο της το μεγαλείο ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο ΣΥΡΙΖΑ. Πρόκειται για τον προβληματικό τρόπο με τον οποίο (υπο)λειτουργούν οι κομματικές οργανώσεις του, αλλά και το γεγονός ότι, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν διαθέτει αξιόλογο (σε πλήθος) στελεχιακό δυναμικό στον τομέα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Αυτό είναι εμφανές και στην αδυναμία ορισμού υποψηφίων σε πολλούς δήμους της χώρας, μια διαδικασία που εκκρεμεί και όπου ενδέχεται να προκύψουν άλλου είδους τριβές τις επόμενες ημέρες.
«Μας «κρέμασαν» οι τοπικές οργανώσεις»


Χαρακτηριστικό του αλαλούμ είναι ότι υψηλόβαθμο στέλεχος της Κουμουνδούρου έλεγε σε κατ’ ιδίαν συνομιλία μόλις ξέσπασε ο σάλος για όσα ο κ. Καρυπίδης είχε αναρτήσει στο Facebook περί εβραϊκών συνωμοσιών της κυβέρνησης στην υπόθεση της… ΝΕΡΙΤ: «Εντάξει, μας «κρέμασαν» οι τοπικές οργανώσεις στη Δυτική Μακεδονία…».
Παρά ταύτα και ενώ ο γραμματέας του κόμματος κ. Δ. Βίτσας από κοινού με τον κατ’ εξοχήν χειριστή του θέματος των υποψηφιοτήτων κ. Κ. Πουλάκη είχαν την προηγούμενη Πέμπτη μεταβεί στην περιοχή για να λύσουν το θέμα, το πρόβλημα φούντωσε: το Περιφερειακό Συμβούλιο Δυτ. Μακεδονίας τάχθηκε με συντριπτική πλειοψηφία υπέρ της υποψηφιότητας Καρυπίδη, αγνοώντας το κέντρο, το οποίο όμως είχε ήδη διαμηνύσει ότι η υποψηφιότητα έχει καεί και ότι αναζητείται αντικαταστάτης.
Ενδεικτικό επίσης του προβλήματος ήταν το γεγονός ότι στο θέμα Καρυπίδη είχε πιαστεί στον ύπνο και η «Αριστερή Πλατφόρμα», η οποία έδωσε τη μεγαλύτερη μάχη της για την ακύρωση της υποψηφιότητας του μνημονιακού κ. Βουδούρη, υποβαθμίζοντας τη σημασία των υπόλοιπων εκκρεμοτήτων.
Τέλος και για τον κ. Βουδούρη;


Κατόπιν αυτών και ενώ ο κ. Τσίπρας απέφυγε επιμελώς να παραστεί σε άλλη μια συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας, στην οποία θα έπρεπε να υπερασπιστεί καμένες αποφάσεις (έπειτα από δύο αναβολές, η συνεδρίαση έγινε την Παρασκευή το απόγευμα, απουσία του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ), μια άλλη παράμετρος αναδεικνύεται στο εσωτερικό του κόμματος: η εξασθένηση του λεγόμενου «προεδρικού μπλοκ», το οποίο φαίνεται πλέον ότι δεν προχωρεί ενωμένο και με βάση τους συσχετισμούς του πρόσφατου συνεδρίου. Η εξασθένηση αυτή αποτυπώθηκε και στον μεγάλο αριθμό μελών της ΚΕ που τάχθηκε κατά των επιλογών και χειρισμών της κομματικής ηγεσίας στη συνεδρίαση του οργάνου την προηγούμενη Κυριακή (67 επί συνόλου 163 ψηφισάντων), αλλά και στον τρόπο με τον οποίο πρώην συνιστώσες που είχαν ενταχθεί στην προεδρική πλειοψηφία, όπως η ΑΝΑΣΑ, σήμερα δείχνουν να εναντιώνονται στον κ. Τσίπρα, τουλάχιστον σε θέματα χειρισμών και τακτικής.
Στη συνεδρίαση της ΠΓ της Παρασκευής το θέμα Καρυπίδη έληξε με συνοπτικές διαδικασίες (εκκρεμεί η ανακοίνωση του στελέχους που θα τον αντικαταστήσει). Σύμφωνα όμως με πληροφορίες οι εκπρόσωποι της Αριστερής Πλατφόρμας και της ΑΝΑΣΑ αναφέρθηκαν (και αναμένεται να επιμείνουν) στο ζήτημα απόσυρσης και της υποψηφιότητας Βουδούρη, διαμηνύοντας ότι η αντίδραση της βάσης θα λάβει μορφή ανταρσίας και ενδέχεται η εγκατάλειψη της συνεργασίας και με τον πρώην βουλευτή του ΠαΣοΚ να αποτελέσει μονόδρομο.
Υπό τις συνθήκες αυτές, η σκέψη που, σύμφωνα με πληροφορίες, διαμορφώνεται στην Κουμουνδούρου οδηγεί σε μια ταχεία αναπροσαρμογή της τακτικής του δημοψηφίσματος. Με αφορμή την υπόθεση Καρυπίδη και την αντίδραση ενός σημαντικού τμήματος του κόμματος στην υποψηφιότητα Βουδούρη, αλλά και σε εκείνη του κ. Μπενέτου Σπύρου στο Νότιο Αιγαίο, στην Κουμουνδούρου κατανοούν ότι δεν μπορούν να πάνε σε δημοψηφίσματα à la carte. Ετσι, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, το βάρος θα πέσει στην Περιφέρεια Αττικής και στην υποψηφιότητα της κυρίας Ρένας Δούρου, η οποία κατά πάσα βεβαιότητα θα κληθεί να σηκώσει στους ώμους της όλο το βάρος της στρατηγικής του ΣΥΡΙΖΑ και κατά τα λοιπά θα δοθεί προβάδισμα… στην αυτοδιοίκηση.
Αλλωστε, υπάρχει μια μεγάλη μερίδα κομματικών και αυτοδιοικητικών στελεχών τα οποία ήδη εκφράζουν ανησυχία σε ό,τι αφορά τις περιφερειακές εκλογές. Η ανησυχία αυτή εστιάζεται στο ενδεχόμενο να γίνουν οι υποψήφιοι του ΣΥΡΙΖΑ «σάντουιτς» στις περισσότερες περιφέρειες, όπου κάποιοι βλέπουν παρασκηνιακές συμμαχίες μεταξύ ΝΔ και ΠαΣοΚ, έστω και σε τοπικό επίπεδο.
Σύμφωνα με κάποιες ενδείξεις, είναι εξαιρετικά πιθανό τα κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού να «μοιράσουν» τις περιφέρειες και να υπάρξουν άτυπες ή de facto, κομβικής σημασίας, συνεργασίες εκεί όπου θα κριθεί ότι διαπιστώνεται η μεγαλύτερη δυναμική (π.χ. υπέρ του κ. Στ. Αρναουτάκη στην Κρήτη, υπέρ του κ. Απ. Κατσιφάρα στη Δυτ. Ελλάδα ή υπέρ του κ. Αρ. Γιαννακίδη στη Θράκη, του κ. Αλ. Καχριμάνη στην Ηπειρο, του κ. Κ. Αγοραστού στη Θεσσαλία κ.ο.κ.). Με το σοβαρό ενδεχόμενο επιβεβαίωσης αυτών των φόβων, στον ΣΥΡΙΖΑ διαφαίνεται ότι αναζητούν ήδη τρόπους απεγκλωβισμού από μια εκλογική παγίδα που θα ανατρέψει τους σχεδιασμούς εν όψει των εκλογών του Μαΐου.
Διεύρυνση… κι όποιος αντέξει


Με δεδομένες τις εσωκομματικές αντιδράσεις για συγκεκριμένα πρόσωπα, όπως αυτές εκδηλώθηκαν τις προηγούμενες ημέρες, ο κ. Τσίπρας εμφανίζεται αποφασισμένος να μην υποχωρήσει στην επιλογή του για πολιτική διεύρυνση –κατά κάποιους από τους επικριτές του: «θα την φτάσει στα όρια της πολιτικής λογικής».
Αυτό είναι και το μήνυμα που επιχειρεί να στείλει με τις υποψηφιότητες Βουδούρη, Σπύρου κ.λπ., οι οποίες έχουν μεταξύ τους εντελώς διαφορετικά χαρακτηριστικά (ο πρώτος παρουσιάζεται από τον ΣΥΡΙΖΑ ως ευρωπαϊστής, σοσιαλδημοκράτης με μια μικρή «αμαρτία»: την ψήφο στο πρώτο μνημόνιο· ο δεύτερος είναι ένας διαπρύσιος αντιμνημονιακός, με πολιτικές καταβολές στο λεγόμενο «πατριωτικό ΠαΣοΚ»).
Ειδικώς δε σε ό,τι αφορά τον πρώην βουλευτή του ΠαΣοΚ και της ΔΗΜΑΡ, η απόπειρα να καταδειχθεί μια δυναμική συμμαχιών συνδυάζεται και με πληροφορίες που θέλουν συζητήσεις με άλλα πρώην στελέχη του ΠαΣοΚ να βρίσκονται σε αρχικό ή σε κάποιες περιπτώσεις και σε προχωρημένο στάδιο.
Πληροφορίες που δεν διαψεύδονται εμφανίζουν την ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ να διατηρεί ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας και απλώς να αναζητεί την καλύτερη δυνατή στιγμή για την επισημοποίηση της συνεργασίας με πρώην υπουργούς του ΠαΣοΚ, όπως η Λούκα Κατσέλη, η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου και η Θεοδώρα Τζάκρη, ενώ τις τελευταίες εβδομάδες έχει ακουστεί και το όνομα της Μιλένας Αποστολάκη, η οποία περιορίζεται να αναφέρει σε κατ’ ιδίαν συνομιλίες της ότι η πόρτα της πολιτικής δεν έχει κλείσει για εκείνη.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ