Αιματηρό σημάδι στο πολιτικό σύστημα αφήνει η εν ψυχρώ δολοφονία δυο νέων ανθρώπων την Παρασκευή το βράδυ στο Ν. Ηράκλειο, έξω από τα γραφεία της Χρυσής Αυγής. Το φρόνημα ήταν το πρόσχημα για να συντηρηθεί ο κύκλος του αίματος που ξεκίνησε με τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα. Τα πολιτικά κόμματα καταδίκασαν απερίφραστα τη δολοφονία, υψώνοντας την ασπίδα της δημοκρατίας απέναντι στον εξτρεμισμό.
Οι περιπλοκές του νέου χτυπήματος είναι δύσκολο να εκτιμηθούν αυτή τη στιγμή σε όλο τους το βάθος. Ο κίνδυνος της αποσταθεροποίησης ενεργοποίησε αντανακλαστικά άμυνας, αλλά πυροδότησε και φόβους για την έκταση που μπορεί να πάρει η σύγκρουση των ακραίων στοιχείων. Επιπλέον, το χτύπημα στα γραφεία της ΧΑ ξαναβάζει σε διεθνές επίπεδο το θέμα της τρομοκρατίας στην Ελλάδα, με ενδεχόμενο πέραν των ζητημάτων ασφάλειας να αποθαρρύνει και μελλοντικούς επενδυτές.
Το ιταλικό προηγούμενο


Ορισμένοι έσπευσαν να μιλήσουν για το ενδεχόμενο να υπάρξει μια ελληνική εκδοχή των «μολυβένιων χρόνων». Η Ιταλία από τα τέλη της δεκαετίας του 1960 ως τις αρχές της δεκαετίας του 1980 βυθίστηκε στη βία και την τρομοκρατία από τη δράση εξτρεμιστικών αριστερών ομάδων κατά του κράτους και τις σποραδικές αλλά εξίσου βίαιες αντιδράσεις ακροδεξιών ομάδων.
Στην Ελλάδα που έχουμε βιώσει την τρομοκρατική βία εκφράζονται φόβοι ότι ακραίες ομάδες που δεν ελέγχονται από τον Νίκο Μιχαλολιάκο ενδέχεται να προχωρήσουν σε πράξεις αντεκδίκησης με δεδομένο πως το οπλοστάσιο της Χρυσής Αυγής δεν έχει εντοπιστεί ακόμη. Οι περισσότεροι όμως θεωρούν ότι η Χρυσή Αυγή θα ξεκινήσει έναν νόμιμο πολιτικό αγώνα, εμφανιζόμενη ως δύναμη σταθερότητας στη χώρα, με στόχο να απελευθερωθούν τα φυλακισμένα μέλη της.
Η διπλή δολοφονία της Παρασκευής δεν αποκλείεται να επανανομιμοποιήσει τη ΧΑ και να πολώσει επικίνδυνα την πολιτική ατμόσφαιρα. Ηδη στην πρώτη ανακοίνωση της ΧΑ στοχοποιούνται ως αυτουργοί της δολοφονίας «η προδοτική συγκυβέρνηση Σαμαρά» και τα διεφθαρμένα ΜΜΕ. Επιπλέον, με δήλωσή του ο αρχηγός της ΧΑ κατηγορεί τον υπουργό Δημόσιας Τάξης κ. Ν. Δένδιας και τον αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ. ότι «έβαψαν τα χέρια τους με αίμα» επειδή αρνήθηκαν την αστυνομική φύλαξη των γραφείων του κόμματος, παρά τις απειλές που δεχόταν η ΧΑ.
Η βία συντηρεί το σκηνικό της έντασης που στήθηκε τους τελευταίους μήνες με την επιχείρηση ανατροπής της κυβέρνησης από τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά και με τη διατύπωση της θεωρίας των «δυο άκρων» από στενούς συνεργάτες του πρωθυπουργού κ. Αντ. Σαμαρά.
Η κλιμάκωση της έντασης κατέληξε σε μια πολιτική κρίση των φόρων, η οποία εξοστρακίστηκε κοινωνικά σε έναν φόρο αίματος που επιβλήθηκε στη δημοκρατία.
Ο κ. Σαμαράς ήταν στο Μέγαρο Μαξίμου όταν πληροφορήθηκε τη δολοφονία και βρισκόταν σε ανοικτή γραμμή με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης κ. Ευ. Βενιζέλο και τον κ. Δένδια. Ο Πρωθυπουργός, που θα εμφανιστεί το επόμενο διάστημα ως ο εγγυητής της νομιμότητας και της διασφάλισης της τάξης, έστειλε μέσω του κυβερνητικού εκπροσώπου κ. Σ. Κεδίκογλου μήνυμα εφαρμογής του νόμου έναντι των ενόχων. Παράλληλα, ο υπουργός Δημόσιας Τάξης προειδοποίησε ότι δεν θα επιτρέψει «να γίνει η χώρα πεδίο εκκαθάρισης λογαριασμών».
Ο κ. Βενιζέλος μετέδωσε μέσω συνεργατών του τη θέση ότι η δημοκρατία και η νομιμότητα θα προστατεύσουν τη χώρα από τη βία μαζί με την ψυχραιμία και την ενότητα του ελληνικού λαού.
Ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ πιστεύει ότι αν δεν απολεστεί η ψυχραιμία και ενεργοποιηθεί το συνταγματικό τόξο δεν υπάρχει καμία πιθανότητα εκτροπής ή απειλής της κοινωνικής ειρήνης από ακραίες ομάδες.
«Υψιστο έγκλημα»


Εντύπωση έχει προκαλέσει η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία εκτιμάται ότι καταδικάζει για πρώτη φορά τόσο έντονα και κατηγορηματικά τη βία. Μάλιστα, ο υπεύθυνος του τομέα Δημόσιας Τάξης του κόμματος κ. Δ. Τσουκαλάς είχε αλλεπάλληλες τηλεφωνικές επικοινωνίες με τον κ. Δένδια.

«Η αφαίρεση της ανθρώπινης ζωής συνιστά το ύψιστο έγκλημα.Η σημερινή δολοφονία δημιουργεί κλίμα αποσταθεροποίησης και στοχεύει στη δημοκρατία.Πρέπει να τύχει της απόλυτης καταδίκης, καθώς και της ηθικής, ιδεολογικής και πολιτικής απομόνωσής της»
επισημαίνει το γραφείο Τύπου της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Ο πρόεδρος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων κ. Π. Καμμένος είπε ότι κάποιοι ετοιμάζονται να οδηγήσουν τη χώρα σε εμφύλιο και μίλησε για την ανάγκη να υπάρξει ενότητα του λαού. Το ΚΚΕ καταδίκασε την επίθεση και υπογράμμισε ότι «αυτή η επίθεση δημιουργεί πολύ σοβαρά ερωτηματικά για τα κίνητρα και τους σκοπούς που υπηρετεί». Η ΔΗΜΑΡ σημείωσε ότι η δημοκρατία και η νομιμότητα θα σταθούν απέναντι σε φαινόμενα που θέλουν να επιβάλουν τον φαύλο κύκλο της βίας και του αίματος. Ο ΛΑΟΣ ανέφερε ότι επιβάλλεται να υπάρξει αυτοσυγκράτηση και περιφρούρηση της δημοκρατίας.
Ο πρώην πρωθυπουργός κ. Γ. Παπανδρέου δήλωσε ότι είναι ώρες ευθύνης για όσους πιστεύουν στη δημοκρατία αλλά και για όσους πιστεύουν ότι η δημοκρατία δεν προστατεύεται από οπαδούς της βίας, από όπου και εάν προέρχονται. «Η ελληνική κοινωνία δεν αντέχει το μίσος και τον διχασμό» πρόσθεσε.

Περίμεναν χτύπημα αλλά…
Παρά την ομόθυμη καταδίκη της δολοφονίας από τον πολιτικό κόσμο, ένα ερώτημα αναφύεται στον απόηχο των ριπών.

«Είχε η κυβέρνηση σχέδιο β’ μετά τις συλλήψεις της ηγεσίας της Χρυσής Αυγής;». Η απάντηση δίνεται από τα γεγονότα και από το στοιχείο ότι η Αντιτρομοκρατική ανέμενε αιματηρό τρομοκρατικό χτύπημα και μάλιστα από συγκεκριμένους αυτουργούς, αλλά δεν κατάφερε να το αποτρέψει.

Αν ο νόμος δεν καταφέρει να σπάσει τον κύκλο της βίας, τότε θεωρείται βέβαιο ότι η κατάσταση θα πολωθεί σε πρωτόγνωρο βαθμό και όπως έχει ειπωθεί «οι δεξιοί θα πάνε πιο δεξιά και οι αριστεροί πιο αριστερά».

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ