Το φάντασμα των πρόωρων εκλογών, παρά τα συνεχή ξόρκια του Αλέξη Τσίπρα και των επιτελών του, συνεχίζει να πλανάται πάνω από το Μέγαρο Μαξίμου. Εχουν τόσο πολύ απλωμένο τον… τραχανά, «βρέχει» εν τω μεταξύ συνεχώς και δεν λέει να στεγνώσει…
nnn
Ολα τα θέματα παραμένουν ανοιχτά και κανένα δεν κλείνει σύμφωνα με τις επιθυμίες και τις προθέσεις του Πρωθυπουργού και της κυβέρνησής του. Τα εθνικά θέματα είναι επικίνδυνα, τα οικονομικά δύσκολα, τα κοινωνικά βαριά, τα πολιτικά το ίδιο και τα σκάνδαλα ξεφτίζουν. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι οι διαφορές διευρύνονται. Με δυο λόγια, τίποτε δεν πάει σύμφωνα με τις προγνώσεις τους.
nnn
Ο κ. Τσίπρας και η παρέα του ελπίζουν πάντως ότι θα γυρίσει το παιχνίδι και αν καταφέρουν και κερδίσουν χρόνο θα κερδίσουν και στις κάλπες…
nnn
Υπάρχει ωστόσο μια μειοψηφία στην κυβέρνηση που εκτιμά ότι ο κατάλληλος χρόνος για εκλογές είναι το προσεχές φθινόπωρο και ότι ο αιφνιδιασμός αποτελεί αξεπέραστη μέθοδο στην πολιτική…
nnn
Ο μικρός αυτός κυβερνητικός κύκλος (της μειοψηφίας) προσπαθεί να πείσει τον Πρωθυπουργό να οδηγήσει τη χώρα αμέσως μετά τον Αύγουστο, με το κλείσιμο δηλαδή του προγράμματος, στις κάλπες. Και να είστε βέβαιοι πως θα επιμείνουν ως την τελευταία ώρα γιατί γνωρίζουν ότι στον βαθμό που λήξει το Μνημόνιο θα επικρατήσει ένας αδυσώπητος κύκλος απαιτήσεων από όλες τις κοινωνικές ομάδες. Πιστεύουν μάλιστα ότι καμία κυβέρνηση δεν σώθηκε όσες παροχές και αν πρόσφερε. Είναι πεπεισμένοι, δηλαδή, ότι ψήφος ευγνωμοσύνης δεν υφίσταται παρά μόνο ψήφος προσδοκίας ή οργής.
nnn
Πόσο, τώρα, αναμένεται να αντέξει αυτές τις πιέσεις ο κ. Τσίπρας ουδείς το γνωρίζει, εκτός και αν ο υπουργός Αμυνας επισπεύσει εξελίξεις και γεγονότα. Και τούτο γιατί από όλες τις πλευρές βεβαιώνεται ότι οι εθνικιστικές του κορόνες δεν αποδίδουν δημοσκοπικά το παραμικρό. Αντιθέτως, τον ζημιώνουν. Ετσι κι αλλιώς παραμένει ο υπουργός Αμυνας «παράφρων μεταβλητή της τρέχουσας διακυβέρνησης», όπως τον περιγράφουν μέλη της κυβέρνησης.

Η Rothschild και ο Ευκλείδης

Οι συνθήκες δεν είναι ιδανικές στις αγορές αλλά ο Ευκλείδης Τσακαλώτος το «παλεύει», μαθαίνω, για μία ακόμα έκδοση ομολόγων πριν από τη λήξη του προγράμματος τον Αύγουστο. Στο πλευρό του έχει και τη Rothschild, η οποία σύμφωνα με τις κακές γλώσσες διοργάνωσε τις συναντήσεις του υπουργού στη Βοστώνη με εκπροσώπους επενδυτικών εταιρειών. Η Rothschild διαφημίζει τα επιτεύγματα της ελληνικής οικονομίας για έναν επιπλέον λόγο.

Σύμφωνα με τη σύμβαση που υπέγραψε με το Ελληνικό Δημόσιο τον Μάρτιο του 2017 (λίγες εβδομάδες μετά το… περίφημο ταξίδι του Αλέξη Τσίπρα στο Παρίσι) θα λάβει ως αμοιβή 3 εκατ. ευρώ για δύο εκδόσεις ομολόγων. Το 1,5 εκατ. ευρώ το εξασφάλισε με την έκδοση επταετούς ομολόγου τον Φεβρουάριο και τα υπόλοιπα θα τα λάβει όταν με το καλό ξαναβγούμε στις αγορές


Οι επιλεκτικές ενημερώσεις Κοτζιά
Μαθαίνω ότι την περασμένη Πέμπτη το απόγευμα η Υπηρεσία Ενημέρωσης του υπουργείου Εξωτερικών έκανε κύκλο επιλεκτικής άτυπης ενημέρωσης των διπλωματικών συντακτών για τη συνάντηση ΚοτζιάΝτιμιτρόφΝίμιτς στη Βιέννη στις 25 Απριλίου. Για ακόμα μία φορά ο αρμόδιος εκπρόσωπος έκρινε άσκοπο να ενημερώσει «Το Βήμα» (που φυσικά πληροφορήθηκε τι συνέβη). Θλιβερό γεγονός, όχι όμως έκπληξη. Πριν από την προηγούμενη συνάντηση των τριών, πάλι στη Βιέννη, ο εν λόγω κύριος έκρινε άσκοπο να απαντήσει, έστω με ένα «Οχι», στο αίτημα του «Βήματος», με επανειλημμένα μηνύματα και τηλεφωνήματα, να μεταβεί με το κυβερνητικό αεροσκάφος για την κάλυψη της συνάντησης, όπως άλλοι έγκριτοι συνάδελφοι. Ουδέποτε στο παρελθόν είχε αυτό συμβεί –εκτός και αν αυτές τις «δημοκρατικές»(!) εντολές έχει λάβει από τον πολιτικό προϊστάμενό του.

Οταν η Χριστοδου-λοπούλου εξόργισε τον Βενιζέλο

Η όξυνση που επικράτησε στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής όπου συζητούνταν το αίτημα της ΝΔ για την κλήτευση του Π. Καμμένου, του «μεσάζοντος» Β. Παπαδόπουλου και άλλων εμπλεκόμενων προσώπων στην υπόθεση της πώλησης αμυντικού υλικού στη Σαουδική Αραβία ανέδειξε τη χαώδη απόσταση που υπάρχει ανάμεσα στα κόμματα της αντιπολίτευσης και στην πρόεδρο της Επιτροπής Τασία Χριστοδουλοπούλου, η οποία καταγγέλθηκε από τον Ευ. Βενιζέλο για «κοινοβουλευτικό αυταρχισμό». Ισως αυτή να ήταν και η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι της οργής που επιδεικνύει έναντι της αντιπολίτευσης όταν ασκεί τα καθήκοντά της.
nnn
Η κυρία Χριστοδουλοπούλου πάντως έχει αποδείξει ότι «δεν μασάει». Το απέδειξε για άλλη μία φορά στην τελευταία συνεδρίαση που μετέτρεψε την Επιτροπή Θεσμών σε «αρένα». «Απευθύνομαι στη Βουλή και στον ελληνικό λαό, διά της Βουλής» είπε κάποια στιγμή ο κ. Βενιζέλος αποκρούοντας τα συνεχή επικριτικά και ειρωνικά σχόλιά της. «Αυτό είναι το κυριότερο» είπε εκείνη στο ίδιο πνεύμα. «Θα μας μέμφεστε επειδή απευθυνόμαστε στον ελληνικό λαό;» τη ρώτησε ο πρώην πρόεδρος του ΠαΣοΚ. «Οχι, κύριε Βενιζέλο» του απάντησε. «Αλλά τι;» επέμεινε εκείνος. «Και αυτό έχει όρια» του είπε η κυρία Χριστοδουλοπούλου.
nnn
Ο κ. Βενιζέλος την κατηγόρησε ότι «απαξιώνει και χλευάζει τη λειτουργία της αντιπροσωπευτικής δημοκρατίας και του Κοινοβουλίου», αλλά η πρόεδρος ήταν απτόητη. «Η παθιασμένη υπεράσπιση του κ. Καμμένου από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ είναι κατάντημα του ΣΥΡΙΖΑ» της είπε, ενώ εκείνη τού απάντησε: «Ναι, ναι, κατάντημα, θα έρθει ο κ. Καμμένος, να δω πώς θα φύγετε μετά». Αλλά και η πρόθεση του κ. Βενιζέλου, όπως και των βουλευτών της ΝΔ και του Ποταμιού να μη συμπράξουν στη μεθόδευση της κυρίας Χριστοδουλοπούλου να περιοριστεί στην κλήτευση Καμμένου και όχι των υπόλοιπων εμπλεκόμενων προσώπων δεν «λύγισε» την πρόεδρο. «Σας λέω εκ προοιμίου, εάν παραβιάσετε το Σύνταγμα…» άρχισε να λέει ο κ. Βενιζέλος. «Σας λέω ότι τελείωσε. Φύγετε. Φύγετε» είπε εκείνη. Και ακολούθησε πανδαιμόνιο…
nnn

«Μη μου λέτε εμένα «φύγετε»»
της τόνισε εκείνος, με την κυρία Χριστοδουλοπούλου να του αντιτείνει: «Με απειλείτε;». «Θρασυτάτη, αγενής και δεν τηρείς το επίπεδο της έδρας» της απάντησε ο κ. Βενιζέλος, με τη μαινόμενη πρόεδρο να φωνάζει: «Ποιος είστε εσείς για να με απειλείτε;». «Δεν σας απειλώ. Ζητώ να με σεβαστείτε. Σας λέω εκ προοιμίου ότι εάν παραβιάσετε το Σύνταγμα…» της είπε, καλώντας τη να αφήσει το «μπλαζέ ύφος». «Δεν έχω μπλαζέ ύφος, είμαι εξοργισμένη. Τελειώσαμε» δήλωσε η πρόεδρος και κάπου εκεί τα κόμματα της αντιπολίτευσης αποχώρησαν από τη συνεδρίαση που εξελίχθηκε σε παρωδία…

Ο νέος… Κίσινγκερ

Σαφείς αντισυνταγματικές διατάξεις μαθαίνω πως περιλαμβάνει το σχέδιο του νέου Κώδικα του Οργανισμού του υπουργείου Εξωτερικών που «κόβει και ράβει» στα μέτρα του ο Νίκος Κοτζιάς.

nnn

Θεωρώντας εαυτόν… «νέο Κίσινγκερ», ο κ. Κοτζιάς προβλέπει στο σχέδιο ότι «ο υπουργός Εξωτερικών έχει τη συνολική ευθύνη για τη χάραξη της εξωτερικής πολιτικής», αδιαφορώντας για το ότι βάσει του Συντάγματος αυτό είναι ευθύνη συνολικά της κυβέρνησης. Αναρωτιέμαι αν ο Πρωθυπουργός γνωρίζει ή όχι τους σχεδιασμούς του πολυπράγμονος υπουργού του.

nnn

Κατά τα λοιπά, ο κ. Κοτζιάς επιθυμεί «Γραφείο Εσωτερικών Υποθέσεων» με αρμοδιότητες που θα επικαλύπτουν τα υπάρχοντα όργανα, δημιουργεί κλάδο Διπλωματών – Εμπειρογνωμόνων με άγνωστες στοχεύσεις και άνευ μελέτης, επιδιώκει «να ελέγξει» την Υπηρεσία Ενημέρωσης μέσω της υφαρπαγής αρμοδιοτήτων από τη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης. Με εκπλήσσει δε η σιγή λαλίστατων, ιδιωτικώς, πρεσβευτών. Μην ανησυχείτε όμως. Θα επανέλθω…

***

Με επιτυχία περνά η Εθνική Τράπεζα τα stress tests της ΕΚΤ σύμφωνα με όλες τις τελευταίες πληροφορίες και η διοίκησή της προετοιμάζει την επόμενη μέρα. Ο διευθύνων σύμβουλος Λεωνίδας Φραγκιαδάκης μιλώντας σε 700 στελέχη της Εθνικής υπογράμμισε ότι θα αποτελέσει κινητήρια δύναμη ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας χάρη στην υψηλή ρευστότητα που διαθέτει. Προτεραιότητά της οι χορηγήσεις σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

***

Η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας και ο περιφερειάρχης K. Μπακογιάννης έχουν καταρτίσει ένα ενδιαφέρον πρόγραμμα κοινωνικής αλληλεγγύης που ονομάζεται «Γέφυρα». Με δυο λόγια, σχεδίασαν και δημιούργησαν νέες, αποτελεσματικές δομές και μηχανισμούς στήριξης των συνανθρώπων μας που χρειάζονται πραγματικά βοήθεια. Σε συνεργασία με ΜΚΟ, την Εκκλησία, αλλά και φορείς του ιδιωτικού τομέα, έχτισαν αυτή τη «Γέφυρα» αλληλεγγύης και προσφοράς, δομή που καταπολεμά την ανισότητα και ενισχύει εκείνους που η οικονομική κρίση σπρώχνει στο περιθώριο. Η «Γέφυρα» αξιολογήθηκε από την Παγκόσμια Τράπεζα ως καλή πρακτική.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ