Στο εμπορικό ισοζύγιο αγροτικών προϊόντων και τροφίμων της Ελλάδας φαίνεται να δίνουν τη μάχη από πλευράς των εξαγωγών οι κλάδοι των φρούτων και των λαχανικών και από πλευράς των εισαγωγών το γάλα και το κρέας. Από το 2015 δε, σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, το έλλειμμα κατέγραψε κατακόρυφη πτώση κατά 53,1% σε σχέση με το 2014. Η συρρίκνωση του εμπορικού μας ελλείμματος συνεχίστηκε και το 2016 με περαιτέρω σημαντική μείωσή του κατά 21,2% σε σύγκριση με το 2015.
Ετσι το έλλειμμα στο εμπορικό ισοζύγιο αγροτικών προϊόντων και τροφίμων, από τα 1,9 δισ. ευρώ το 2011, περιορίστηκε στα 482 εκατ. ευρώ το 2016.
Αναλυτικότερα, ως προς το σκέλος των εισαγωγών αγροτικών προϊόντων και τροφίμων, αυτές χαρακτηρίζονται από διακυμάνσεις εναλλασσόμενου προσήμου διαχρονικά: (-)0,7% το 2014, (-)1,4% το 2015 και (+)4,3% το 2016. Ως προς τις εξαγωγές αγροτικών προϊόντων και τροφίμων η τάση είναι καθαρά ανοδική: εκτός από το 2014 (-)4,3% υπάρχει ισχυρή άνοδος τη 2ετία 2015-2016 με (+)11,7% και (+)7% αντίστοιχα.
Εξετάζοντας τη γεωγραφική διάρθρωση του εμπορικού ισοζυγίου αγροτικών προϊόντων και τροφίμων προκύπτει ότι, με βάση τα προσωρινά στοιχεία για το 2016, το 76,8% των εισαγωγών της χώρας σε αγροτικά προϊόντα προέρχεται από την ΕΕ, το 72% των εξαγωγών μας σε αγροτικά προϊόντα έχουν ως προορισμό την ΕΕ και το 100% του εμπορικού μας ελλείμματος δημιουργείται από τις συναλλαγές με την ΕΕ, εφόσον στο εμπορικό μας ισοζύγιο με τις Τρίτες Χώρες είμαστε πλεονασματικοί. Διαχρονικά συνεπώς, διαπιστώνεται η συντριπτική εξάρτηση των εμπορικών μας συναλλαγών από την ΕΕ σε βάρος του εμπορίου με τις Τρίτες Χώρες και των τεράστιων αγορών τους.
Από τη διάρθρωση των εισαγωγών σε αγροτικά προϊόντα και τρόφιμα για το 2016 προκύπτει ότι η μέση αξία των εισαγωγών κρέατος-παρασκευασμάτων κρέατος και των γαλακτοκομικών προϊόντων (τα κύρια ζωικά προϊόντα δηλαδή) ανέρχεται στο ύψος του 1 δισ. ευρώ, όταν το εμπορικό έλλειμμα στο σύνολο των αγροτικών προϊόντων και τροφίμων διαμορφώθηκε στα 482 εκατ. ευρώ.
Από πλευράς διάρθρωσης των εξαγωγών σε αγροτικά προϊόντα και τρόφιμα προκύπτει η συντριπτική υπεροχή των φρούτων και λαχανικών και των παρασκευασμάτων τους. Τη 2ετία 2015-2016 η εν λόγω αναλογία των εξαγωγών σε αγροτικά προϊόντα και τρόφιμα έναντι των συνολικών εξαγωγών της χώρας βελτιώθηκε εντυπωσιακά υπέρ των αγροτικών προϊόντων, με το μερίδιό τους να φτάνει πλέον το 22,5% το 2015 και το 24,4% το 2016, που αποτελεί και το υψηλότερο ποσοστό της τελευταίας 7ετίας.
Επίσης χρήζει ιδιαίτερης αναφοράς το γεγονός ότι το 2016 το εμπορικό πλεόνασμα μόνο στα φρούτα-λαχανικά και στα παρασκευάσματά τους ύψους 1,2 δισ. ευρώ εξακολουθεί σταθερά και με σημαντική μάλιστα διαφορά να αντισταθμίζει το μεγαλύτερο εμπορικό έλλειμμα σε σχέση με όλες τις υπόλοιπες κατηγορίες του ισοζυγίου, εκείνο της κατηγορίας των κρεάτων και των παρασκευασμάτων τους, ύψους 1,02 δισ. ευρώ, αναδεικνύοντας έτσι με τρόπο αδιαμφισβήτητο την εξαιρετική σημαντικότητα των δυο μεγαλύτερων «αντιπάλων» στη διαμόρφωση του εμπορικού ισοζυγίου αγροτικών προϊόντων και τροφίμων, των πρωταγωνιστών των εξαγωγών και εισαγωγών μας αντίστοιχα.
Ο κ. Βαγγέλης Αποστόλου είναι υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ