Διπλασιασμό των περιστατικών μελανώματος μέσα στην επόμενη δεκαετία, του καρκίνου που έχει συνδεθεί με την έντονη ηλιοφάνεια και «χτυπά» κυρίως νεαρές ηλικίες, αναμένουν οι ειδικοί επιστήμονες. Οι προβλέψεις για το μέλλον είναι δυσοίωνες: τα νέα περιστατικά ανά έτος θα ανέλθουν σε 227.000 το 2019 έναντι 138.000 που είναι σήμερα. Η σοβαρή αυτή νόσος έχει συνδεθεί με το καλοκαίρι αλλά, δυστυχώς, είναι… παντός καιρού λόγω του γενετικού υποβάθρου της. Μάλιστα η τωρινή εποχή θεωρείται ιδανική για τη διενέργεια ιατρικών εξετάσεων.
Αν και αντιπροσωπεύει περίπου το 5%-7% του συνόλου των καρκίνων του δέρματος, το μελάνωμα είναι ο πιο επικίνδυνος τύπος δερματικού καρκίνου και προκαλεί το 75% των θανάτων από δερματικούς όγκους. Στις χώρες της Ευρώπης καταγράφονται ετησίως 18.000 νέες διαγνώσεις και 5.000 θάνατοι εξαιτίας του μελανώματος. Η μέση ηλικία ενός ασθενούς με μελάνωμα είναι τα 50 έτη, ηλικία σχετικώς μικρή για καρκινοπαθή ασθενή.
Εντυπωσιακά αποτελέσματα στην αντιμετώπιση του κακοήθους μελανώματος υπόσχεται η βεμουραφενίμπη, ένας B-RAF αναστολέας που στοχεύει στη μετάλλαξη BRAF V600 και βελτιώνει την επιβίωση σε μια νόσο με κακή πρόγνωση.
Σε συνέδριο με θέμα «Εξατομικευμένη θεραπεία και καινοτομία» ο διευθύνων σύμβουλος τηςRocheHellas δρAlexander Zehnder απηύθυνε έκκληση προς τις αρμόδιες υγειονομικές αρχές να διευκολύνουν την πρόσβαση των ασθενών στις εξατομικευμένες θεραπείες καθώς προσφέρουν σημαντικά οφέλη για τους ασθενείς και προάγουν την ορθολογική χρήση των υγειονομικών πόρων.
Σύμφωνα με τον δρα Zehnder, τα οφέλη της εξατομικευμένης θεραπείας είναι πολλαπλά ακριβώς επειδή οι συγκεκριμένες θεραπείες είναι εξατομικευμένες, δηλαδή αναπτύσσονται βάσει συγκεκριμένων πληροφοριών που εμπεριέχονται στα γονίδια και στους βιοδείκτες κάθε ασθενούς. «Η ανάγκη για εξατομικευμένη θεραπεία είναι σήμερα πιο επιβεβλημένη από ποτέ» προσέθεσε «καθώς συμβάλλει και στην ορθότερη χρήση των διαθέσιμων πόρων για την Υγεία. Παράλληλα αποτελεί μεγάλη ευκαιρία για την Ελλάδα καθώς θα της δοθεί η δυνατότητα να ηγηθεί των εξελίξεων αντί να τις ακολουθεί, αξιοποιώντας καινοτόμες πρωτοβουλίες για την Υγεία, όπως η ηλεκτρονική συνταγογράφηση, την αριστεία στην επιστήμη και τις συνεργασίες δημόσιου και ιδιωτικού τομέα».

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ