Σε αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας δύο blue chips (εταιρείες με τη μεγαλύτερη κεφαλαιοποίηση στο Χρηματιστήριο) του ΧΑ προχώρησε ο οίκος Standard & Poor’s. Ειδικότερα, αξιολογεί πλέον με «ΒΒ-» από «Β+» τη μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα του ΟΤΕ, σε θετικό το outlook (προοπτική). Η αναβάθμιση του ΟΤΕ ακολουθεί την αναβάθμιση της Ελλάδας σε «Β» από «Β-», η οποία αντανακλά κυρίως τη σταθερή βελτίωση στα οικονομικά της γενικής κυβέρνησης και τη σταδιακή ανάκαμψη των οικονομικών της προοπτικών. Υστερα από πολυετή ύφεση, η Ελλάδα έχει επιστρέψει στην ανάπτυξη το 2017.
Ο S&P αναμένει ισχυρότερη οικονομική ανάκαμψη τα επόμενα χρόνια, συμπεριλαμβανομένων πραγματικής αύξησης του ΑΕΠ κατά 2% το 2018 και οικονομικής ανάπτυξης κατά 2,4% κατά μέσο όρο την τριετία 2018-2021. Επιπλέον, το ποσοστό ανεργίας στη χώρα μειώθηκε στο 20,5% το 2017 από το 27,9% το 2013. Κατά την άποψη του οίκου, η βελτίωση της οικονομίας της Ελλάδας προσφέρει ένα καλύτερο λειτουργικό περιβάλλον για τον ΟΤΕ. Η αναβάθμιση λαμβάνει υπόψη τις σταθερές λειτουργικές επιδόσεις της εταιρείας, ιδιαίτερα στη σταθερή γραμμή παραγωγής στην Ελλάδα, την ανθεκτική συνολική απόδοση και την επαρκή ρευστότητα. Η εκτίμηση υποστηρίζεται περαιτέρω από τη δεσπόζουσα θέση του ΟΤΕ στην αγορά τηλεπικοινωνιών στην Ελλάδα και το πολύ χαμηλό ποσοστό χρέους.
Ο οίκος αξιολόγησης θεωρεί απίθανο να αντιμετωπίσει προβλήματα ο όμιλος σε ένα υποθετικό σενάριο κρατικού οικονομικού κινδύνου. Ο ισχυρός ισολογισμός του ΟΤΕ, η μείωση του κόστους και η ανθεκτική παραγωγή ταμειακών ροών θα προστατεύσουν την εταιρεία από ένα δυσχερές σενάριο.
Οι θετικές προοπτικές για τον ΟΤΕ αντανακλούν τις θετικές προοπτικές για την Ελλάδα κατά τους επόμενους 12 μήνες, καθώς υπάρχει πιθανότητα μία στις τρεις ο οίκος να αναβαθμίσει την αξιολόγηση για τον ΟΤΕ. Επιπλέον, μπορεί να αυξηθεί η βαθμολογία στον ΟΤΕ αν ο κίνδυνος στην Ελλάδα συνεχίσει να μετριάζεται, συμπεριλαμβανομένων της άρσης των capital controls και των θετικών οικονομικών προοπτικών, ενώ η δέσμευση της Deutsche Telekom, ιδιοκτήτριας του 40% του ΟΤΕ, θα παίξει ρόλο αν παραμείνει ισχυρή. Ισχυρότερη υποστήριξη θα μπορούσε να λάβει τη μορφή σημαντικής αύξησης της συμμετοχής της Deutsche Telekom στον ΟΤΕ ή άλλες μορφές οικονομικής στήριξης.
Παράλληλα, η Standard and Poor’s προχώρησε στην αναβάθμιση της αξιολόγησης του ΟΠΑΠ σε «B+» από «Β», διατηρώντας outlook (προοπτική) σταθερό, ώστε να αντικατοπτρίζει την αναβάθμιση της Ελλάδας στις 19 Ιανουαρίου. Σύμφωνα με την S&P η φθίνουσα πολιτική αβεβαιότητα και η βελτίωση της ελληνικής οικονομίας παρέχουν ένα καλύτερο επιχειρησιακό περιβάλλον για τον ΟΠΑΠ. Ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης βαθμολογεί την πιστοληπτική ικανότητα του ΟΠΑΠ στο «Β+», το οποίο περιορίζεται από το υψηλό ρίσκο στην Ελλάδα, όπου η εταιρεία παράγει περίπου το 95% των εσόδων της.
Η εκτίμηση της S&P για τις επιχειρηματικές δραστηριότητες της ΟΠΑΠ υποστηρίζεται από το ισχυρό brand του ομίλου, τις αποκλειστικές άδειες για την παροχή των τυχερών παιχνιδιών της και το ιστορικό υψηλών περιθωρίων κέρδους του ομίλου. Η S&P εκτιμά ότι η περιορισμένη μόχλευση και η δυναμική πορεία του ΟΠΑΠ στην παραγωγή ταμειακών ροών θα προστατεύσουν την εταιρεία σε ένα πιθανό δυσμενές σενάριο για την ελληνική οικονομία.
Το σταθερό outlook αντανακλά την προσδοκία της S&P ότι ο ΟΠΑΠ θα συνεχίσει να εμφανίζει καλές λειτουργικές επιδόσεις κατά τη διάρκεια των επόμενων 12 μηνών, κυρίως λόγω της προοδευτικής ανάπτυξης των Virtual Sports, η οποία θα οδηγήσει σε έναν προσαρμοσμένο λόγο χρέους προς EBITDA στις 1,5-2 φορές. Η βασική υπόθεση της S&P προβλέπει επίσης ότι η βαθμολόγηση του ΟΠΑΠ δεν θα μειωθεί κατά την ίδια περίοδο και ότι οι οικονομικές συνθήκες της Ελλάδας θα είναι θετικές για τον όμιλο.
Η S&P τονίζει ότι θα προχωρούσε σε αναβάθμιση της αξιολόγησης του ΟΠΑΠ εάν μειωθεί το ρίσκο στην Ελλάδα, αρθούν τα capital controls και βελτιωθούν οι οικονομικές προοπτικές του τραπεζικού συστήματος της χώρας. Αυτό θα πρέπει να συνοδεύεται από ισχυρές λειτουργικές επιδόσεις οι οποίες συμβαδίζουν με τη βασική υπόθεση της S&P, οδηγώντας σε μια αναπροσαρμοσμένη αναλογία χρέους προς EBITDA και σε επαρκή ρευστότητα σύμφωνη με τη βασική υπόθεση του αμερικανικού οίκου αξιολόγησης.

HeliosPlus