Στα τέλη του 2012, μέσα στην κορύφωση της κρίσης, ο αμερικανικός επενδυτικός οίκος Paine & Partners ξόδεψε 68 εκατ. ευρώ και απέκτησε τον ελληνικό όμιλο της Eurodrip. Eξαγόρασε την πλειοψηφία των μετοχών από την Global Finance του κ. Αγγελου Πλακόπητα και μέσω δημόσιας πρότασης απέκτησε το 100% των μετοχών, αποσύροντας τη μετοχή στα μέσα του 2013 από το ελληνικό χρηματιστήριο.
Η Pain & Partners, με ενεργητικό 1,2 δισ. δολάρια, επικεντρώνεται σε επενδύσεις στον τομέα των τροφίμων και της μεταποίησης αγροτικών προϊόντων και έδωσε σκληρή μάχη με τουρκικό fund για να αποκτήσει την καινοτόμο ελληνική εταιρεία που το 90% των πωλήσεών της πραγματοποιείται στο εξωτερικό. H αμερικανική εταιρεία διείδε μεγάλες συνέργειες αφού η τεχνογνωσία της ελληνικής εταιρείας στα αρδευτικά συστήματα είναι συμπληρωματική στις επενδύσεις της.
Παρουσία σε 70 χώρες


Ειδικότερα, η Eurodrip κατασκευάζει ολοκληρωμένες εφαρμογές στον τομέα της στάγδην άρδευσης, οι οποίες δίνουν τη δυνατότητα στους αγρότες να μεγιστοποιούν την απόδοση της καλλιέργειας, χρησιμοποιώντας πιο αποτελεσματικά περιορισμένες πηγές νερού.
Ελέγχει το 60% της εγχώριας αγοράς ενώ το 90% του κύκλου εργασιών προέρχεται από το εξωτερικό αφού διαθέτει θυγατρικές με παραγωγικές εγκαταστάσεις σε ΗΠΑ, Τουρκία, Αίγυπτο, Ιορδανία, Περού και Μεξικό. Η εμπορική της παρουσία εκτείνεται σε 70 χώρες. Στην Ελλάδα διατηρεί εργοστάσιο στα Οινόφυτα και απασχολεί 184 άτομα. Συνολικά στον όμιλο απασχολούνται 590 εργαζόμενοι.
Το επιτυχημένο μοντέλο της Eurodrip έπρεπε να διαφυλαχθεί, γι’ αυτό και η Pain & Partners διατήρησε όλη τη διοικητική ομάδα με επικεφαλής τον διευθύνοντα σύμβουλο κ. Μιχάλη Παναγή.
Τι είναι όμως αυτό που καθιστά το προϊόν της Eurodrip ξεχωριστό;
Πρώτη στην Ευρώπη


Η Eurodrip ιδρύθηκε το 1979 και είναι η πρώτη ευρωπαϊκή εταιρεία που δραστηριοποιήθηκε αποκλειστικά με τη στάγδην άρδευση. Η καινοτόμος μέθοδος της ενσωμάτωσης του σταλάκτη απευθείας στο εσωτερικό του σωλήνα που εφάρμοσε επιτυγχάνει τηνελάχιστη κατανάλωση νερού και τη μεγαλύτερη παραγωγή συγκομιδών.
Ειδικότερα, η επιχείρηση εφάρμοσε μια μέθοδο κατασκευής με την οποία οι σταλάκτες κατασκευασμένοι από πολυαιθυλένιο (PE) ενσωματώνονται εσωτερικά κατά τη διάρκεια της παραγωγής (χωρίς εσωτερικές συνδέσεις) διαμορφώνοντας μια γραμμή άρδευσης. Ετσι εξασφαλίζεται ελεγχόμενη παροχή νερού με την ώθηση των σταγονιδίων μέσω των τρυπών στον σωλήνα. Αυτή η διαδικασία είναι η πιο προηγμένη και οικονομικώς αποδοτική στη βιομηχανία.
Η εταιρεία παρέχει μια ευρεία σειρά εφαρμογών σε γεωργικές εγκαταστάσεις, σε έργα θερμοκηπίου αλλά και στην αρχιτεκτονική τοπίου.
Απογείωση σε τζίρο και κέρδη


Ο βασικός μέτοχος της εταιρείας κ. Δημήτρης Παρασκευόπουλος πώλησε το 2005 τη Eurodrip στην Global Finance. H επενδυτική εταιρεία προχώρησε το 2006 σε αύξηση κεφαλαίου 19,7 εκατ. ευρώ και υλοποίησε σειρά παραγωγικών επενδύσεων. Υπό την καθοδήγηση της Global Financeαπό τα τέλη του 2005, η Eurodrip κατάφερε να υπερδιπλασιάσει τον τζίρο της το 2012 στα88 εκατ. ευρώ και να 6πλασιάσειπερίπου τα κέρδη προ τόκων φόρων και αποσβέσεων ξεπερνώντας τα 12 εκατ. ευρώ,αυξάνοντας σημαντικά τον βαθμό εξωστρέφειάς της.
Ειδικότερα, ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών του ομίλου Eurodrip το 2012 ανήλθε στα 88,46 εκατ. ευρώ έναντι 77,9 εκατ. ευρώ το 2011. Τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (ebitda) διαμορφώθηκαν στα 12,14 εκατ. ευρώ από 9,95 εκατ. ευρώ το 2011. Τα καθαρά κέρδη μετά από φόρους έφτασαν τα 2,81 εκατ. ευρώ από 2,21 εκατ. ευρώ το 2011. Τα τελευταία επίσημα δημοσιοποιημένα στοιχεία του πρώτου εξαμήνου του 2013 καταγράφουν κύκλο εργασιών στα 54,7 εκατ. ευρώ, κέρδη ebitda στα 8,4 εκατ. ευρώ και καθαρά κέρδη στα 3,3 εκατ. ευρώ.
Η καθαρή θέση του ομίλου διαμορφώθηκε στα 53 εκατ. ευρώ. Οι δανειακές υποχρεώσεις (μακροπρόθεσμες και βραχυπρόθεσμες) ανέρχονται σε 48 εκατ. ευρώ, όταν οι απαιτήσεις του ομίλου από πελάτες φτάνουν τα 46 εκατ. ευρώ.
Ο αριθμός του προσωπικού στον όμιλο αυξήθηκε από 560 άτομα το πρώτο εξάμηνο του 2012 σε 591 άτομα το πρώτο εξάμηνο του 2013.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ