ΥΛΙΚΑ (για 4 άτομα) 4 λαβράκια, 500 γρ. το καθένα (ζητάμε από τον ιχθυοπώλη να τα καθαρίσει) 150 γρ. φινόκιο, ψιλοκομμένο 4 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα 2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες 4 ντομάτες, ξεφλουδισμένες και ξεσποριασμένες, σε χονδρά κομμάτια ξύσμα από 2 λεμόνια, ακέρωτα 2 κ.σ. φρέσκο θυμάρι, ψιλοκομμένο 2 κ.σ. φρέσκια ρίγανη, ψιλοκομμένη 120 ml έ.π. […]
YΛΙΚΑ (για 4 άτομα) 4 μελιτζάνες της αρεσκείας σας, μετρίου μεγέθους 100 ml έ.π. ελαιόλαδο και λίγο επιπλέον για το λάδωμα της μελιτζάνας αλάτι και πιπέρι 500 γρ. ασπρομανίταρα, ψιλοκομμένα 2 κρεμμύδια, ψιλοκομμένα 1 σκελίδα σκόρδο, τριμμένη 80 ml λευκό ξηρό κρασί 2 κ.σ. πελτέ ντομάτας, αραιωμένο σε λίγο νερό 1 πρέζα ζάχαρη 2 κ.σ. […]
ΥΛΙΚΑ (για 4 άτομα) 80 ml έ.π. ελαιόλαδο 1 κ.σ. φρέσκο θυμάρι, ψιλοκομμένο 1 κ.σ. δενδρολίβανο ξύσμα από 1 λεμόνι, ακέρωτο 1 κ.σ. φρέσκια ρίγανη, τα φύλλα 1 σκελίδα σκόρδο, τριμμένη 1.200 γρ. παλαμίδα, σε 4 φέτες αλάτι, πιπέρι 10 κλωναράκια μαϊντανό, ψιλοκομμένο (προαιρετικά) ΓΙΑ ΤΗ ΣΑΛΤΣΑ 150 ml έ.π. ελαιόλαδο και λίγο επιπλέον για […]
ΥΛΙΚΑ (για 4 άτομα) 80 ml έ.π. ελαιόλαδο 6 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα, μόνο το λευκό μέρος 1 σκελίδα σκόρδο, τριμμένη 1 μικρό φινόκιο, ψιλοκομμένο 500 γρ. κριθαράκι 100 ml λευκό κρασί 16 γαρίδες, Νο 2 ή Νο 3, καθαρισμένες* ξύσμα από 2 λάιμ και 1 λάιμ επιπλέον, για το τέλος 2 κ.σ. εστραγκόν, ψιλοκομμένο 30 […]
Αντί για ψωμί, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μαλακά φύλλα τορτίγιας
ΥΛΙΚΑ (για 20 πιροσκί) Για τη ζύµη 125 ml γάλα, χλιαρό 125 ml νερό, χλιαρό 40 γρ. βούτυρο, λιωµένο 1 αβγό 1 φακελάκι ξηρή µαγιά 40 γρ. ζάχαρη 20 γρ. αλάτι 500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις έ.π. ελαιόλαδο (για το τηγάνισµα) Για τη γέµιση 50 ml έ.π. ελαιόλαδο 150 γρ. ξερό κρεµµύδι, ψιλοκοµµένο […]
ΥΛΙΚΑ (για 1 ταψί φούρνου) 350 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις 200 γρ. στραγγιστό γιαούρτι, 2% λιπαρά 3 μεσαία αβγά 250 ml νερό 60 ml έ.π. ελαιόλαδο 150 γρ. σκληρή φέτα, χονδροτριμμένη 40 γρ. βούτυρο αγελάδος, σε μικρά κομμάτια αλάτι, πιπέρι EKTEΛΕΣΗ Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C. Σε μια μπασίνα ρίχνουμε το αλεύρι, το […]
ΥΛΙΚΑ (για 1 ταψί φούρνου) 1,5-2 κιλά διάφορα χόρτα και μυρωδικά (σπανάκι, καυκαλήθρες, μυρώνια, σέσκουλα, μάραθο, άνηθο), πλυμένα και ψιλοκομμένα 2 μικρά πράσα, ψιλοκομμένα 4 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα 350 γρ. σκληρή φέτα, χονδροτριμμένη, και 150 γρ. επιπλέον, για το τέλος 150 γρ. τραχανά 3 μεσαία αβγά 300 ml έ.π. ελαιόλαδο και λίγο ακόμη, για το […]
Το καλαθάκι Λήμνου είναι ένα τυρί με ελαφρώς αλμυρή και υπόξινη γεύση που ταιριάζει με λαδερά φαγητά και μπαίνει σε ομελέτες
Στο τελευταίο στάδιο του μαγειρέματος μπορούμε αντί να αφήσουμε την κατσαρόλα σκεπασμένη με πετσέτα, να τη μεταφέρουμε σε προθερμασμένο στους 200°C φούρνο για περίπου 30 λεπτά
Για μια οικονομικότερη εκδοχή του πιάτου αντικαταστήστε τον ξιφία με φιλέτα βακαλάου, παγκάσιους ή όποιου άλλου μεγάλου ψαριού θέλετε
Για να δώσουμε επιπλέον γεύση στο ρύζι μπορούμε να αντικαταστήσουμε το νερό στο οποίο θα βράσει με ζωμό λαχανικών ή κοτόπουλου όπου θα ρίξουμε και μια πρέζα κύμινο
ΥΛΙΚΑ (για 4 άτομα) Για τη σάλτσα ντομάτας 60 ml πελτέ ντομάτας, αραιωμένο σε 300 ml χλιαρό νερό 1 ποτηράκι λευκό ξηρό κρασί 3 κόκκους μπαχαριού 3 φύλλα δάφνης αλάτι, πιπέρι 1 κ.γ. ζάχαρη Για τα καλαμαράκια 100 ml έ.π. ελαιόλαδο 1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο 1 μαραθόριζα (φινόκιο), ψιλοκομμένη 2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες 1 κιλό καλαμαράκια, […]
Το πεπερόνι, το πιο γνωστό ιταλικό λουκάνικο, είναι καυτερό και χρησιμοποιείται συχνά στην πίτσα. Σε συνδυασμό με την πιπεράτη φέτα, δίνει ένα ιδιαιτέρως πικάντικο αποτέλεσμα
Φροντίστε να αποσύρετε εγκαίρως το κρέας από τη φωτιά. Οταν παραμαγειρευτεί, σκληραίνει
Το αρνάκι σε τρεις διαφορετικές εκδοχές στο ίδιο πιάτο θα γίνει περισσότερο ή λιγότερο πικάντικο ανάλογα µε το είδος της πάπρικας που θα επιλέξετε
Το µαρινάρισµα δίνει στο κρέας την υγρασία που χρειάζεται, ώστε να διατηρηθεί ζουµερό µετά το ψήσιµο, και προσθέτει άρωµα και νοστιµιά
Το πέστο από θυµάρι κάνει ακόµη πιο πλούσια και µεστή τη γεύση του κρέατος. Συνοδεύστε µε ψητά λαχανικά ή ψητές πατάτες