«Ξεχωριστός δημιουργός, ενεργός πολίτης, πολύπλευρος καλλιτέχνης.» Με αυτά τα λόγια ο σκηνοθέτης κ. Χάρης Παπαδόπουλος, πρόεδρος της Εταιρίας Ελλήνων Σκηνοθετών αναφέρθηκε στον σκηνοθέτη Νίκο Κούνδουρο στην τιμητική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Δευτέρας 17 Φεβρουαρίου στο Μουσείο της Ακρόπολης.
Αφορμή της εκδήλωσης ήταν τα 40ά γενέθλια της Εταιρίας Ελλήνων Σκηνοθετών.
Παρών στην εκδήλωση ήταν ο Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Πάνος Παναγιωτόπουλος ο οποίος μίλησε πρώτα ως φίλος και μετά ως πολιτικός όπως χαρακτηριστικά είπε. Ο κ. Παναγιωτόπουλος αναφέρθηκε στις νύχτες με τον Ν. Κούνδουρο και τον Γιώργο Βότση που του έχουν μείνει πραγματικά αξέχαστες.
Ο κ. Παναγιωτόπουλος παρέδωσε την τιμητική πλακέτα στον Ν. Κούνδουρο ,στον «ξεχωριστό άνθρωπο, στον πολίτη του κόσμου και στον καλλιτέχνη», όπως ανέφερε.
Από την πλευρά του, ο Νίκος Κούνδουρος που εμφανίστηκε συνοδευόμενος από τον επιχειρηματία κ. Γιώργο Βαρδινογιάννη, έδειξε για μια ακόμη φορά πόσο σεμνός καλλιτέχνης είναι. «Σήμερα δεν τιμάται ο Κούνδουρος αλλά ο κινηματογράφος» είπε. «Ο κινηματογράφος είναι για μένα μια σχέση ψυχής με τον κόσμο».
Την εκδήλωση παρακολούθησε πλήθος κόσμου, ανάμεσα στους οποίους και πολλοί καλλιτέχνες όπως οι σκηνοθέτες Γιάννης Σμαργαδής, Ανδρέας Πάντζης και Κώστας Κουτσομύτη, ο Σπύρος Μερκούρης και η ηθοποιός Αννα Βαγενά.
Ενας άλλος σκηνοθέτης, ο Κώστας Φέρρης παρέδωσε τον Νίκο Κούνδουρο ένα έργο Τέχνης με τρεις εικόνες του προσώπου του φιλοτεχνημένες με διαφορετικά χρώματα η κάθε μία.