Google Button Κάντε TO BHMA προτιμώμενη πηγή

Μια νέα εποχή διεθνούς εξωστρέφειας, επιστημονικής αριστείας και διεπιστημονικού διαλόγου εγκαινιάζουν το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ) και η Ευρωπαϊκή Ακαδημία Επιστημών και Τεχνών (EASA).

Οι δύο φορείς προχώρησαν στην υπογραφή στρατηγικού Μνημονίου Συνεργασίας, συνδέοντας το μεγαλύτερο ακαδημαϊκό ίδρυμα της Ελλάδας με έναν από τους σημαντικότερους ευρωπαϊκούς φορείς προαγωγής της επιστήμης και των τεχνών.

Η τελετή πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη, 17 Ιουνίου 2026, στη Μεγάλη Αίθουσα του Πανεπιστημίου Αθηνών, παρουσία εξεχουσών προσωπικοτήτων της ακαδημαϊκής κοινότητας.

Γεράσιμος Σιάσος: «Η επιστήμη οφείλει να λειτουργεί ως γέφυρα συνεργασίας»

Την προσφώνηση της εκδήλωσης πραγματοποίησε ο Πρύτανης του ΕΚΠΑ, καθηγητής Γεράσιμος Σιάσος, ο οποίος υπογράμμισε τη βαθιά θεσμική σημασία της σύμπραξης. Όπως τόνισε, η συνεργασία αυτή εδράζεται σε κοινές αξίες και στην αφοσίωση στην επιστημονική αριστερία, δημιουργώντας ένα σταθερό πλαίσιο για κοινές ερευνητικές πρωτοβουλίες, συνδιοργάνωση συνεδρίων και ενίσχυση της ακαδημαϊκής κινητικότητας.

Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε ο κ. Σιάσος στην απόφαση να φιλοξενηθεί το Ελληνικό Παράρτημα της EASA στο ΕΚΠΑ, χαρακτηρίζοντάς την ως «έμπρακτη αναγνώριση του κύρους του Πανεπιστημίου μας» που ενισχύει τη θέση της Ελλάδας στον ευρωπαϊκό ακαδημαϊκό χάρτη. «Σε μια περίοδο σύνθετων προκλήσεων, η συνεργασία μεταξύ πανεπιστημίων και ακαδημιών καθίσταται περισσότερο αναγκαία από ποτέ. Η επιστήμη οφείλει να λειτουργεί ως γέφυρα συνεργασίας και ως δύναμη προόδου», επεσήμανε χαρακτηριστικά ο Πρύτανης.

Το Μνημόνιο Συνεργασίας συνυπέγραψαν ο Πρύτανης του ΕΚΠΑ και ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Επιστημών και Τεχνών (EASA), καθηγητής Klaus Mainzer.

Η στρατηγική αυτή σύμπραξη ανοίγει νέους ορίζοντες για την ελληνική επιστημονική κοινότητα, αποδεικνύοντας ότι το Πανεπιστήμιο Αθηνών συνεχίζει να πρωτοστατεί στην εξωστρέφεια και τη διεθνή δικτύωση.

Κατά τη διάρκεια της τελετής, θερμούς χαιρετισμούς απηύθυναν:

  • Ο Πρόεδρος της EASA, καθηγητής Klaus Mainzer.
  • Ο Αντιπρόεδρος της EASA, καθηγητής Ιωάννης Λυριντζής.
  • Ο Εθνικός Εκπρόσωπος του Ελληνικού Παραρτήματος στην EASA, ομότιμος καθηγητής Εμμανουήλ Φραγκούλης.

Από το «γίγνεσθαι» του λόγου στο μέλλον της Ευρώπης

Ο πρώην Πρύτανης του ΕΚΠΑ και Επίτιμος Καθηγητής, Γεώργιος Μπαμπινιώτης, ανέπτυξε μια ομιλία με τίτλο «Ρήμα: το “γίγνεσθαι” και το “είναι” του λόγου», προσεγγίζοντας τη γλώσσα και τη δομή της σκέψης με τη γνωστή επιστημονική του εμβρίθεια.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την ομιλία του Προέδρου της EASA, καθηγητή Klaus Mainzer, με τίτλο «Challenges of Europe’s Future. From Greek Heritage to Innovative Competitiveness», ο οποίος συνέδεσε την ελληνική κληρονομιά με τις σύγχρονες προκλήσεις και την καινοτόμο ανταγωνιστικότητα που χρειάζεται το μέλλον της Ευρώπης.


YouTube thumbnail