Google Button Κάντε TO BHMA προτιμώμενη πηγή

Χάρτη με τη διευρυμένη «ζώνη ελέγχου» που θέλει να διατηρήσει στον Λίβανο παρουσίασε πριν από λίγο ο ισραηλινός στρατός, ενώ ισραηλινοί αξιωματούχοι συνεχίζουν να υποστηρίζουν πως παρά τη συμφωνία ΗΠΑ και Ιράν η οποία περιλαμβάνει την παύση των εχθροπραξιών στον Λίβανο, αυτοί συνεχίζουν τις διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ για τη συνέχιση της παραμονής των ισραηλινών δυνάμεων στην περιοχή.

Η ενδιάμεση συμφωνία μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν προβλέπει συγκεκριμένα τον τερματισμό των εχθροπραξιών σε όλα τα μέτωπα, συμπεριλαμβανομένου και του Λιβάνου και ζητά τη διασφάλιση της «εδαφικής ακεραιότητας και της κυριαρχίας του Λιβάνου», με αποτέλεσμα η ισραηλινή πλευρά να εμφανίζεται ιδιαίτερα πιεσμένη όσον αφορά στο πως προχωράει την δική της στρατηγική στην περιοχή.

Τι δείχνει ο χάρτης και τι αναφέρουν οι IDF

Στη σχετική ανάρτηση τους οι IDF ανέφεραν πως: «Οι IDF συνεχίζουν την ανάπτυξη τους εντός της Ζώνης Ασφαλείας, περίπου 10 χιλιόμετρα μέσα στο έδαφος του Λιβάνου, λόγω επιχειρησιακών αναγκών. Οι στρατιώτες των IDF θα συνεχίσουν να εξαλείφουν απειλές και να ενισχύουν την άμυνα των κατοίκων του βόρειου Ισραήλ».

Ο στρατός, ο οποίος τον Απρίλιο είχε δημοσιεύσει χάρτη που όριζε τη λεγόμενη ζώνη-ουδέτερη ασφάλειας στον νότιο Λίβανο, έδωσε στη δημοσιότητα νέο χάρτη που δείχνει ότι οι δυνάμεις του επιχειρούν αρκετά χιλιόμετρα βαθύτερα στο εσωτερικό της χώρας, συμπεριλαμβανομένης της περιοχής κοντά στο προπύργιο της Χεζμπολάχ, τη Ναμπατίγια, βόρεια του ποταμού Λιτάνι.

Ισραηλινές δυνάμεις επιχειρούν σε ορισμένες από αυτές τις περιοχές εδώ και αρκετές εβδομάδες, όμως ο στρατός δεν είχε μέχρι τώρα δημοσιεύσει χάρτη που να δείχνει τη διευρυμένη ζώνη ελέγχου.

Σε αυτό το πλαίσιο, δύο Ισραηλινοί αξιωματούχοι, μεταξύ των οποίων και ανώτερος αξιωματούχος κοντά στον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου, δήλωσαν στα διεθνή μέσα ενημέρωσης ότι το Ισραήλ διεξάγει συνομιλίες με τις ΗΠΑ για τη διατήρηση της στρατιωτικής του παρουσίας στον νότιο Λίβανο, με έναν ανώτερο αξιωματούχο να χαρακτηρίζει τις «επίμονες». Οι δύο Ισραηλινοί αξιωματούχοι, που μίλησαν στο Reuters υπό καθεστώς ανωνυμίας λόγω της ευαισθησίας των συνομιλιών με την Ουάσιγκτον, δήλωσαν ότι το Ισραήλ δεν πρόκειται να υποχωρήσει από τη θέση του πως τα στρατεύματά του θα παραμείνουν ανεπτυγμένα στον Λίβανο.

Ένας από τους αξιωματούχους ανέφερε ότι η έκβαση των συνομιλιών θα εξαρτηθεί τελικά από το αν ο Τραμπ «αποφασίσει να επιβάλει το ζήτημα», απειλώντας με συνέπειες εάν το Ισραήλ δε συμμορφωθεί με τους όρους της ενδιάμεσης συμφωνίας.

Η συμφωνία φέρνει τριβές μεταξύ Τραμπ και Νετανιάχου

Ο Νετανιάχου και ο Ντόναλντ Τραμπ έχουν συγκρουστεί επανειλημμένα τις τελευταίες εβδομάδες, καθώς ο Αμερικανός πρόεδρος επιδίωξε να αποστασιοποιηθεί από τον πόλεμο κατά του Ιράν, τον οποίο είχε ξεκινήσει από κοινού με τον μακροχρόνιο σύμμαχό του Ισραήλ.

Ισραηλινοί αξιωματούχοι έχουν εκφράσει δυσαρέσκεια για τη συμφωνία ΗΠΑ–Ιράν, η οποία υπογράφηκε την Τετάρτη, υποστηρίζοντας ότι δεν αντιμετωπίζει επαρκώς τις ανησυχίες τους για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν και θα περιορίσει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις τους στον Λίβανο.

Ο Τραμπ δεν έχει κρύψει την απογοήτευσή του για τον Νετανιάχου και έχει επικρίνει τις ισραηλινές στρατιωτικές επιχειρήσεις στον Λίβανο, λέγοντας ότι δεν ήταν απαραίτητο να βομβαρδίζονται ολόκληρα πολυκατοικίες για την εξουδετέρωση μαχητών της Χεζμπολάχ.

Πρώτη παρέμβαση Νετανιάχου για Λίβανο

Στο πρώτο του επίσημο σχόλιο για το θέμα, ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε, σύμφωνα με τη Yedioth Ahronoth κατά τη διάρκεια εγκαινίων ενός δρόμου στην Γκους Ετζιόν πως: «Θα συνεχίσουμε να πορευόμαστε με σοφία και σύνεση. Αυτό απαιτεί τη διατήρηση της ζώνης ασφαλείας στο νότιο Λίβανο, από την οποία δε θα αποχωρήσουμε όσο το απαιτούν οι ανάγκες ασφάλειας του Ισραήλ. Θα συνεχίσουμε να τηρούμε τον υπέρτατο στόχο που μας καθοδηγεί: το Ιράν δε θα αποκτήσει πυρηνικά όπλα».

Παράλληλα σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα του CNN, ο Νετανιάχου σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει φιλοϊσραηλινούς γερουσιαστές, προσωπικότητες της δεξιάς και των μέσων ενημέρωσης για να επηρεάσει τους όρους της τελικής συμφωνίας που αναμένεται να υπογραφεί μεταξύ των ΗΠΑ και του Ιράν.

Σύμφωνα με πηγή του δικτύου, ο Νετανιάχου εκτιμά ότι μια τελική συμφωνία με το Ιράν θα επιτευχθεί, αλλά θεωρεί πως η Τεχεράνη δε θα τηρήσει τις υποχρεώσεις της βάσει της συμφωνίας.

Για να περάσει το μήνυμα του προς τον Τραμπ, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, φέρεται να σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει πρόσωπα των μέσων ενημέρωσης, όπως τον Μαρκ Λέβιν του Fox News, καθώς και φιλοϊσραηλινούς πολιτικούς.