Δεκάδες χώρες αναζήτησαν μέσω τηλεδιάσκεψης τρόπους για να επαναλειτουργήσουν οι ζωτικής σημασίας ενεργειακές μεταφορές μέσω των Στενών του Ορμούζ, μετά την απειλή του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ για εντατικοποίηση των επιθέσεων κατά του Ιράν, αλλά και την άρνηση του να συμμετέχουν οι αμερικανικές δυνάμεις και η αμερικανική κυβέρνηση στην επίλυση του ζητήματος των Στενών.
Ευρωπαϊκά και άλλα κράτη έχουν δηλώσει ότι θα βοηθήσουν στην ασφάλεια των Στενών μόνο εφόσον υπάρξει εκεχειρία. Υπό την πίεση αυτή, περίπου 40 χώρες συμμετείχαν στην τηλεδιάσκεψη για το θέμα που οργάνωσε η Μεγάλη Βρετανία σε επίπεδο ΥΠΕΞ αναζητώντας τρόπους αποκατάστασης της ελευθερίας της ναυσιπλοΐας.
Όπως ανέφερε η διατελούσα χρέη προεδρεύουσας της Συνόδου βρετανίδα ΥΠΕΞ, Ιβέτ Κούπερ, κατά την έναρξη της διαδικασίας: «Η «απερισκεψία» του Ιράν με τον αποκλεισμό της θαλάσσιας οδού, πλήττει την παγκόσμια οικονομική ασφάλεια. Το Ιράν κατέλαβε μια διεθνή θαλάσσια οδό για να κρατά όμηρο την παγκόσμια οικονομία». Στην τηλεδιάσκεψη συμμετείχαν μεταξύ άλλων η Γαλλία, η Γερμανία, ο Καναδάς, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Ινδία, αλλά και η Ελλάδα.
Τι συζητήθηκε
Σύμφωνα με την βρετανική πλευρά την τηλεδιάσκεψη απασχόλησαν συζητήσεις που επικεντρώθηκαν σε διπλωματικά και οικονομικά εργαλεία. Από την πλευρά της η Γαλλία τόνισε ότι η διαδικασία ομαλοποίησης θα είναι πολυφασική και δεν μπορεί να ξεκινήσει μέχρι να αποκλιμακωθούν ή να τερματιστούν οι εχθροπραξίες.
Οι ανησυχίες για τον αποκλεισμό των Στενών αυξάνονται
Οι ανησυχίες αυξάνονται ότι η η επίθεση ΗΠΑ και Ισραήλ μπορεί να αφήσει το Ιράν με πλήρη έλεγχο των ενεργειακών προμηθειών της Μέσης Ανατολής, καθώς έχει ήδη δείξει ότι μπορεί να μπλοκάρει τα Στενά του Ορμούζ, πλήττοντας δεξαμενόπλοια και επιτιθέμενο σε χώρες του Κόλπου που φιλοξενούν αμερικανικές δυνάμεις.
Το ενδεχόμενο αυτό, ο πλήρης έλεγχος των Στενών από το Ιράν, μάλιστα γίνεται όλο και πιο πιθανό δεδομένων των αποφάσεων του καθεστώτος για επιβολή διοδίων στα πετρελαιοφόρα και τα πλοία που περνούν από τα Στενά.
Οι χώρες του Κόλπου δηλώνουν ότι διατηρούν το δικαίωμα αυτοάμυνας, αλλά έχουν αποφύγει να απαντήσουν στρατιωτικά στις επανειλημμένες επιθέσεις του Ιράν τον τελευταίο μήνα, προκειμένου να αποφευχθεί μια ευρύτερη και καταστροφική σύγκρουση στη Μέση Ανατολή.
Χάος με τα καύσιμα μέχρι την Ασία
Οι ελλείψεις καυσίμων έχουν ήδη προκαλέσει οικονομικές πιέσεις στην Ασία και αναμένεται να επηρεάσουν σύντομα και την Ευρώπη. Η υπουργός Εξωτερικών της Ιταλίας προειδοποίησε ότι οι μεταναστευτικές ροές θα αυξηθούν αν η σύγκρουση συνεχιστεί.
Οι τιμές του Brent εκτινάχθηκαν περίπου 7% στα 108 δολάρια το βαρέλι, ενώ το διάγγελμα του Τραμπ προσέφερε λίγη διαβεβαίωση για το πώς θα ανοίξουν ξανά τα Στενά.
«Το βασικό ερώτημα στο μυαλό όλων των επενδυτών είναι ‘Πότε θα τελειώσει αυτό;’» δήλωσε στο Reuters ο Ράσελ Τσέσλερ, επικεφαλής επενδύσεων και κεφαλαιαγορών στη VanEck Αυστραλίας.
Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, η Παγκόσμια Τράπεζα και η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας προειδοποίησαν την Τετάρτη ότι ο πόλεμος έχει «σημαντικές, παγκόσμιες και εξαιρετικά ασύμμετρες» επιπτώσεις και δήλωσαν ότι θα συντονίσουν την αντίδρασή τους, συμπεριλαμβανομένης πιθανής χρηματοοικονομικής στήριξης για τις χώρες που πλήττονται περισσότερο.






